»

Apple bo v EU podprl nameščanje aplikacij neposredno s spletnih strani

Slo-Tech - Apple bo zaradi stroge evropske zakonodaje o digitalnih trgih (DMA) nekaterim evropskim razvijalcem aplikacij omogočil, da jih distribuirajo neposredno prek svojih spletnih strani in ne več preko App Stora. Novost bo na voljo le za razvijalce, katerih aplikacijo je v minulem letu preneslo vsaj milijon uporabnikov. Odveč je dodati, da bo to možno le v EU za evropske uporabnike.

Registrirani razvijalci bodo dobili dostop prek API, ki bodo olajšale distribucijo aplikacijo neposredno s spletnih strani. Omogočale bodo tudi druge napredne storitve, denimo integracijo s sistemskimi funkcionalnostmi, varnostno kopiranje in obnavljanje aplikacij ipd. Razvijalci bodo morali domeno registrirati v App Store Connectu, aplikacije pa bodo morale biti enako odobrene (Notarization). Storitev, ki se imenuje Web Distribution, novincem ne bo na voljo, saj bo terjala vsaj dve leti neprekinjenega članstva v Apple Developer Programu - s tem so na primer diskvalificirali Epic Games. Apple je izračunal,...

10 komentarjev

Izšel je iOS 17.4: majhen korak za EU, velik korak za Apple

Slo-Tech - Dočakali smo novo podverzijo Applovega operacijskega sistema iOS za mobilne naprave, ki je pomembnejša od ostalih izidov. Krivec za pretežno količino novosti je Evropska unija oziroma nov evropski akt o digitalnih trgih (DMA), ki je Apple prisilil v nekatere kompromise. A za največji kompromis je poskrbel kar Apple sam, saj je vse novosti, ki mu niso povšeči, strogo omejil na EU. Ne le da so na voljo le uporabnikom na enotnem trgu, daljše bivanje izven EU bo tudi tem uporabnikom ukinilo pridobitve evropske zakonodaje. Apple ne popušča niti za milimeter, kjer to ni nujno.

Novosti segajo od minimalnih do korenitih. Če za spremembo začnemo pri minimalnih: nov iOS prinaša stotino novih emojijev, saj je iOS 17.4 podprl novi Unicode 15.1 iz lanskega septembra, ki je definiral npr. limeto. Prav tako bodo naprave z novo verzijo iOS prikazovale več informacij o stanju in kondiciji baterije, druga uporabna novost pa je vgrajen nekakšen Shazam, ki omogoča samodejno dodajanje pesmi v Apple...

35 komentarjev

Apple bo dovolil nameščanje aplikacij mimo App Stora

Slo-Tech - V Applovem ekosistemu se pripravlja korenita sprememba, saj bo naslednja verzija operacijskega sistema iOS 17.4 omogočila nameščanje aplikacije iz drugih virov poleg App Stora. Novost bo omejena na Evropsko unijo in je neposredna posledica nove uredbe o digitalnih trgih (DMA), ki bo začela veljati marca letos. Po njej bo Apple vratar, ker ima na internetu nesorazmerno veliko moč, zato bodo zanj veljala posebna, strožja pravila.

Vsi velikani se pospešeno pripravljajo na marec, med njimi tudi Apple. Ena glavnih je odprtje ekosistema za nameščanje aplikacij iz drugih virov. To bo možno storiti tako, da bodo uporabniki najprej namestili alternativno aplikacijo za dostop tržnice, ki jo bo moral odobriti Apple, nato pa bodo lahko z nje nalagali poljubne aplikacije. Te bodo sicer še vedno delno preverjene, saj Apple uvaja notarizacijo in obvezen pregled proti virusom, pa tudi obvezno nudenje zgolj ene verzije aplikacije ne glede na vir, a svobode bo vendarle več. Prav tako bodo te...

41 komentarjev

Apple klonil, za male ponudnike App Stora pol nižje provizije

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Z začetkom prihodnjega leta bo provizija, ki si jo Apple odkrhne pri nakupih v svojem App Storu za podjetja, ki na tržnici letno zaslužijo manj od milijona ameriških dolarjev, znašala le 15 odstotkov. Applov delež sicer običajno znaša 30 odstotkov od plačanega zneska.

Razvijalci bodo znižanja deležni samodejno, če seštevek njihovih zaslužkov v App Storu, lahko tudi z več aplikacijami, v zadnjem koledarskem letu ni presegel milijona. Če bodo nato tekom leta ta znesek prekoračili, se jim bo provizija od tega trenutka dalje povrnila na običajno. Novinci na tržnici bodo svoj posel prav tako lahko začeli s popustom.

Applove provizije so sporne že dlje časa, med prvimi so se uprli pri Spotifyu, letošnje poletje pa so razvijalci in založniki sprožili pravo malo vojno. Ta je dosegla vrhunec, ko je Epic z nadgradnjo v svojem Fortnitu omogočil nakupe mimo Applovih in Googlovih tržnic. Epicu je pozneje, v javni razpravi, pritegnil celo Microsoft. Prav tako letošnje poletje je preiskavo...

59 komentarjev

Razvijalci umikajo svoje aplikacije iz ameriških app storov

Teksaško podjetje LodSys LLC je eno mnogih, ki so so našle tržno nišo v tožarjenju manjših, a uspešnih razvijalcev posred programskih patentov.

vir: Guardian
Guardian - Več neodvisnih evropskih razvijalcev mobilnih aplikacij se je odločilo za umik iz ameriškega AppStore oz. Android Marketa in nadaljevanje prodaje zgolj v Evropi. Kot vzrok navajajo visoke stroške obrambe pred ti. patentnimi troli, tako v obliki sodnih stroškov kot licenčnin. Razvijalci Simon Maddox, Shaun Austin, Fraser Speirs so ob tem povedali, da je razvoj programske opreme za ameriški trg že padel pod točko dobičkonosnosti ter da se posledično bojijo za svojo prihodnost.

Posredi so zahteve podjetja LodSys LCC iz intelektualni lastnini prijaznega vzhodnega sodnega okrožja v ameriški zvezni državi Texas, ki ima v svojem portfelju štiri precej splošne, a že kar stare in preverjene...

31 komentarjev

Apple omilil pogoje uporabe za pisce naročniških aplikacij

Nov način naročanja je utrl Murdochov The Daily.

vir: Guardian
Ars Technica - Ko je Apple februarja ponudil API z možnostjo plačevanja in naročanja znotraj aplikacij v App Store, kar je uporabno za vsebine, ki se morajo periodično osveževati, kot so recimo digitalni časniki, so to storili zelo samosvoje. Razvijalci aplikacij so morali obvezno v aplikacijo integrirati gumb za naročilo iz same aplikacije, če je kje na spletu obstajala tudi druga možnost nakupa naročnine, pa so morali zagotoviti, da je bila ponudba v sami aplikaciji, ki je šla prek App Stora, vsaj enako poceni. Apple je s tem pridobil 30 odstotkov provizije od vseh prodanih naročnin, hkrati pa razvijalci niso dobili podatkov o strankah (kontaktni in profilni podatki). Sedaj so pogoje uporabe omilili.

Kot so prvi ugotovili pedantni Nemci, lahko razvijalci...

5 komentarjev