»

NLB-jevi komitenti dobili Apple Pay

Slo-Tech - Z nekaj zvijačnosti so ga sicer lahko uporabljali že doslej, če so kartico dodali v denarnico Curve, a odslej je podpora vendarle uradna. NLB je danes sporočil, da so podprli plačno storitev Apple Pay. Komitenti NLB lahko odslej plačujejo s pametnimi urami Apple Watch in pametnimi telefoni iPhone, če svoje plačilne kartice dodajo v Apple Pay. Funkcionalnost je brezplačna.

Doslej je bila Intesa Sanpaolo edina slovenska banka, ki je podpirala Apple Pay. V Sloveniji sicer poslujejo tudi nekatere tuje banke, katerih kartice je moč dodati v Apple Pay, denimo N26 in Revolut. Prav tako ga je podpirala denarnica mBills. Sedaj je možno v Apple Pay dodati debetne kartice Mastercard ali Visa ter kreditne kartice Mastercard.

Utegne se zgoditi, da bo letos Apple Pay nenadoma dobil cel kup novih bank, če bo EU z direktivo Apple prisilila k odprtju ekosistema na tak način. NLB se je tega vendarle lotil po stari poti. Lani so razveselili uporabnike Androidnih naprav, ko so podprli Google Pay/Wallet, sledil pa je še Apple. Že pred tem je bilo sicer možno plačevanje na Androidu, a z lastno aplikacijo NLB Pay.

NLB-jeve kartice v Apple Pay vnesemo s številko in kodo CVC, nato pa jih potrdimo prek smsa ali e-banke. Plačevanje poteka z...

17 komentarjev

Apple razvija lastno plačilno infrastrukturo

Bloomberg - Apple nikoli ni skrival želje po vstopi v finančno-tehnološki sektor, pri čemer med tehnološkimi velikani sploh ni osamljen. Bloomberg piše, da Apple že razvija lastno tehnologijo za procesiranje plačil in infrastrukturo za prihodnje finančne storitve. S tem želijo pridobiti neodvisnost od ostalih fintech partnerjev. Projekt se, kako povedno, interno imenuje Breakout.

Gre za dolgoročen projekt, ki bo naposled omogočal, da Apple sam nudi vrsto finančnih storitev, ki jih sicer razvijajo in ponujajo fintech zagonska podjetja. Med njimi so procesiranje plačil, analiza zlorab, preverjanje bonitetnih ocen, ocenjevanje tveganosti posojilojemalcev, razreševanje sporov in podobno. Ob najavi so delnice Applovih konkurentov pošteno zgrmele, in sicer sta CoreCard in Green Dot izgubila po več kot 10 odstotkov. Apple Card trenutno uporablja CoreCard za procesiranje plačil, druge storitve pa zagotavlja Goldman Sachs. Ti partnerji bodo za zdaj ostali, saj Apple sam razvija prihajajoče storitve.

...

4 komentarji

Bliža se konec plačilnih kartic Maestro

Slo-Tech - Ameriško podjetje Mastercard je sporočilo, da 1. julija 2023 v Evropi ne bo več možno dobiti nove kartice Maestro. Obstoječe kartice bodo uporabne do izteka veljavnosti, ne bo pa jih možno zamenjati za nove. S tem bo konec sistema, ki je 30 let omogočal plačila z debetnimi karticami in ga v Evropi uporablja 400 milijonov ljudi. Ali bo tudi Visa v bližnji prihodnosti ugasnila konkurenčni sistem V-Pay, še ni znano

Mastercard želi Maestro, ki je z nami od leta 1991, upokojiti zaradi novejših sistemov. Maestro je bil ustvarjen za plačila na prodajnih mestih, medtem ko se na internetu ni nikoli zares znašel. To je eden izmed razlogov, da tudi komitenti počasi zapuščajo ta sistem. Pred petimi leti je bilo izdanih 650 milijonov kartic, danes jih je le še 400 milijonov.

Za komitente, ki želijo debetne kartice, je na voljo Mastercard Debit. To je možno integrirati skupaj z običajno (žiro) plačilno kartico (co-badging), tako da ima povsem enako funkcionalnost kakor Maestro. Nekatere banke...

166 komentarjev

Apple Pay prispel v Slovenijo

Slo-Tech - Po spomladanskih napovedih se je sedaj tudi zgodilo. V Sloveniji je danes začel delovati Apple Pay, ki ga lahko uporabljajo imetniki kartic MasterCard, ki imajo račun odprt pri N26, Revolut ali Monese. Klasične banke pri nas se še niso opogumile.

Apple Pay so danes dobili tudi v številnih drugih državah, kjer ga doslej še niso imeli: v Bolgariji, na Cipru, Estoniji Grčiji, na Hrvaškem, Latviji, Liechtensteinu, Litvi, Malti, na Portugalskem, Romuniji in na Slovaškem. Banke in spletne banke, ki ga podpirajo, so Banca Transilvania, Boon, Edenred, J&T, mBank, Monese, N26, Revolut, Slovenská sporiteľňa in Unicredit Bank. Za Slovence je najbolj aktualna nemška spletna banka N26, ki je novost že objavila na svojem Twitterju. Uporabe banke N26 je brezplačna in v celoti poteka prek interneta,...

169 komentarjev

Mastercard: delež brezstičnih plačil v Evropi strmo raste

Slo-Tech - Plačilne kartice, ki omogočajo brezstično plačevanje, so sprva prispele sramežljivo, a so se do danes že zelo uveljavile. Iz družbe Mastercard sporočajo, da v Evropi že polovico plačil s karticami opravimo na tak način. To pomeni, da se je od leta 2017 delež teh transakcij kar podvojil (97-odstotna rast).

Več kot 50-odstoten delež imajo na Danskem, Hrvaškem, v Grčiji, na Madžarskem, Nizozemskem, Poljskem in v Rusiji. V tej statistiko so kot brezstična plačila šteli tudi plačila prek pametnih telefonov. Najvišjo rast beležijo Poljaki, kjer se je število transakcij z brezstičnimi karticami letos povečalo za 80 odstotkov.

Glavni razlog za porast tovrstnih plačil je gotovo praktičnost in hitrost, saj pri nizkih vrednostih ni treba vpisovati niti PIN-a (v Sloveniji pri vrednostih do 15...

69 komentarjev

Applove novosti: iOS 9, OS X El Capitan, Apple Music, watchOS 2, Apple Pay

Slo-Tech - Apple je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil množico prihajajočih izdelkov, storitev in drugih novosti. Obetamo si lahko novo verzijo OS X, iOS 9 in watchOS 2 izboljšana Apple Pay in CarPlay, Apple Music ter še nekaj manjših osvežitev.

OS X. Nove verzija operacijskega sistema za Applove namizne in prenosne računalnike se bo imenovala OS X El Capitan. Spremembe bodo tako pri uporabniški izkušnji kakor poskočnosti. Prenovljen brskalnik Safari bo na primer podpiral pripenjanje spletnih strani v vrstico z zavihki tako, da jih enostavno z miško potegnemo skrajno v levo. Strani bodo tam tudi ostale in bodo spet na voljo ob vsakem ponovnem zagonu. Prav tako bo laže ugotoviti, od kod prihaja kakšen zvok oziroma...

90 komentarjev