»

Prihaja razgradljiva bioelektronika za telesne vsadke

Slo-Tech - Raziskovalci iz ZDA so na podganah uspešno izvedli prvi praktični preizkus elektronskih vsadkov, ki se čez čas neškodljivo raztopijo v telesu.

Biorazgradljive materiale medicina pozna že dlje časa, saj se uporabljajo za vse od šivov do opornih elementov. Takšna pomagala, ki se po opravljeni nalogi sama raztopijo v telesnih tekočinah, so zaželena, ker z njimi odpade potreba po dodatnih operativnih posegih za njihovo odstranjevanje. Večinoma jih sestavljajo...

5 komentarjev

Opice ozdravljene barvne slepote

Sajmir

vir: Wikipedia
TG Daily - Najbolj pogosta genetska okvara pri ljudeh, barvna slepota, bi znala že čez nekaj let postati preteklost s pomočjo genetskega zdravljenja. Barvna slepota je predvsem pogosta pri moških, za katero trpi okrog 8 % vseh belcev, a je pri ženskah zelo redka. Kot večina genetskih okvar, ki zadenejo predvsem moške, prizadene X kromosom, a se pojavlja v različnih stopnjah, s katero zadane bolnika. Najhujša oblika, akromatopsija, zadane približno eno izmed 30.000 oseb, prav ti pa so najprimernejši kandidati za novo zdravljenje. Osebe, ki trpijo za akromatopsijo, ne razlikujejo med nobeno izmed barv in imajo močno otežen vid v močnejši svetlobi, kot je običajna svetloba zunaj stavb sredi dneva.

...

34 komentarjev

Naslednji teden v Kiberpipi

Slo-Tech - V ponedeljek 4. decembra ob 19.00 v Kiberpipi začenjamo ciklus predavanj Biokibernetiki. Prof. dr. Damjan Miklavčič iz ljubljanske FE bo razložil kaj je to biokibernetika:
Poleg razumevanja samega delovanja je eden izmed ciljev biokibernetike tudi razvoj kontrolnih mehanizmov in zagotavljanje "nadomestnih" delov bioloških regulacijskih zank. Srčni spodbujevalnik, defibrilator in polžkov vsadek so samo nekateri od najbolj znanih, uporabljanih in tržno uspešnih aparatov, ki pomagajo ali celo nadomeščajo funkcijo bitja srca in omogočajo sluh gluhim.

V torek sledi Creative Commons.si: Festival ustvarjalnosti in svobodne kulture 2006, ki bo pokazal kaj vse se po Sloveniji izdaja pod prostimi licencami CC.

V sredo Spletne urice prinašajo nova znanja spletnim programerjem. Avtentikacija pri spletnih storitvah je že dolgo problem. Zadnje čase pa se ponuja množica rešitev, od navadnih loginov, certifikatov, OpenID in še česa. O ravnotežju med prijaznostjo in zanesljivostjo in sorodnih...

0 komentarjev

Znanost in tehnologija VIII.

Slo-Tech -

Danes je prvič poletel Airbus A380, največje potniško letalo doslej. Na testni polet je A380 krenil iz Toulousa s šestimi člani posadke in 20 tonami opreme. Vse štiri ure poleta je A380 krožil nad Biskajskim zalivom. Pri vzletu in pristanku ga je spremljalo na tisoče letalskih navdušencev, med letom pa so ga inženirji spremljali tudi prek satelita. Preden bo A380 začel komercialne lete bo moral prestati še približno leto dni testiranj in pridobivanja certifikatov. Za več informacij BBC.

Znanstveniki ugotavljajo, da lahko z merjenjem možganske aktivnosti 'vidijo', kaj oseba misli. Trenutno lahko s to tehnologijo prepoznamo le vizualne vzorce, ki jih oseba...

39 komentarjev

Miselni procesi na namizju

OSNews - Washington times poroča da je družba Cyberkinetics Neurotechnology Systems razvila sistemi, imenuje se BrainGate, ki omogoča tetraplegikom stvari, kot so deskanje po internetu, pisanje elektronskih sporočil, igranje video igric, telefoniranje in operiranje s televizijskim daljincem.

Sistem so že poiskusili na eni osebi. Pacient pa je lahko premikal kazalec miške. FDA (Agencija za hrano in zdravila) je znanstvenikom že dovolila izvedbo na še štirih tetraplegikih.

Poiskus zahteva kirurško vrtanje v glavo. Nato pa pacientu nad centre, ki so odgovorni za premikanje rok in nog, vstavijo elektronsko vezje, ki živčne signale pošilja racunalniku v procesiranje.

Se povezava do originalne novice. Več o tem pa si lahko preberete na tej povezavi.

27 komentarjev

Ali se SETI seli na Luno?

CNN - Gotovo ni več med bralci osebe, ki nebi poznala programčka SETI, s katerim si znanstveniki že dalj časa prizadevajo, da bi odkrili dokaze o obstoju inteligentne nezemeljske vrste. Celoten SETI deluje na principu lovljenja frekvenc iz vesolja, na podlagi katerih naj bi odkrili tuje civilizacije. Zaenkrat še ni vidnejših uspehov, saj znanstvenikom še ni uspelo najti kake nezemeljske kulture. Krivec za to naj bi bila tudi Zemlja sama, saj se od njene atmosfere odbijajo nekatere izjemno nizke frekvence, poleg tega pa iskanje otežujejo še številne motnje v ozračju v obliki radijskih in televizijskih valov, itd. Zato so se znanstveniki ogreli za izgradnjo ogromnega teleskopa na Lunini površini. Prednost take gradnje se odraža v tem, da na Luni ni toliko motenj, kot na Zemlji. Po nekaterih podatkih naj bi gradnja trajala 15 let, vendar pa je projekt malce vprašljiv. Cena projekta naj bi bila ogromna, denarja pa ni nikoli dovolj. ESA in NASA zaenkrat raje razvijata nove tehnologije,...

14 komentarjev

Še en korak k umetnim očem?

NASA - Slepota je danes še vedno ena izmed "bolezni", ki jih ne moremo pozdraviti. Če je v možganih okvarjen center za vid, nam ni pomoči, saj smo gotovo lahko 100 % prepričani, da ne bomo več nikoli spregledali. Če pa so okvarjene samo oči, pa nam še vedno ostaja kanček upanja. Zagnani znanstveniki iz ustanove Space Vacuum Epitaxy Center (SVEC) se že kar nekaj časa ukvarjajo z nadomestki, ki bi utegnili popraviti okvarjene oči in odpraviti slepoto. Poizkusi so zaenkrat kar obetavni, vendar pa se moramo zavedati, da tudi, če znanstvenikom slučajno uspe narediti umetne oči, pacienti ne bodo nikoli več videli tako, kot so prvotno. Naravne oči so eden izmed najbolj občudovanja vrednih organov, ki jih je narava razvijala milijone let. Ampak je še vedno bolje vsaj malo sprejemati svetlobo, kot pa biti slep.
Če me spomin ne vara, sem na nacionalki pred časom gledal neko oddajo o tem, kako naj bi človeku popravili okvarjeno uho in mu tako zopet povrnili sluh. Tukaj so znanstveniki že imeli...

0 komentarjev

Hawkingova protislovja

CNet - Spominjam se, ko je profesor Stephen Hawking, sicer (invalidni) avtor odlične Kratke zgodovine časa, napovedal, da se moramo bati oz. izogibati računalniškim vsadkom v svoja telesa.

Tokrat pa je na Telegraph-u objavljen članek, v katerem prof. Hawking razmišlja drugače; namreč, prej ko slej na bi na dan prišel smrtonosen virus, katerega človešto ne bi preživelo pod nobenim pogojem -- razen, če bi bili 'pripravljeni', torej v sebi imeli vgrajen (hehe, antivirus) čip. Druga rešitev, ki jo omenja, pa je kolonizacija drugih planetov. Večina znanstvenikov sicer meni, da je osvajanje vesolja z ladjami, počasnejšimi od svetlobe, jalovo početje, Hawking pa je mnenja, da warp pogoni mordale niso tako nemogoči oz. oddaljeni... Klik!

8 komentarjev

Kamera, ki jo pogoltnemo :)

MSNBC - Po dolgem času sem vam pripravil še eno "off topic", ki pa ima tudi nekaj zveze tako z računalništvom, kot z medicino. Za kaj gre? Gotovo ste že kdaj gledali kak dokumentarec, ko pacientu s posebno kamero na nekakšni cevki pregledali črevesje ali želodec. Čeprav izgledajo slike želodca ali črevesja spektakularne, se pacient ne počuti ravno udobno (kar predstavljajte si, kako bi izgledalo, če bi vam nekdo porinil cev v grlo). Da bi pacientom prihranili muke, so se zdravniki domislili kamere velike kot tableta, ki jo pogoltnemo. Kamera tako slika prebavno pot in pošilja slike zunanjemu sprejemniku. Čeprav bi utegnila taka kamera olajšati odkrivanje želodčnih ali...

3 komentarji