»

Twitter že 72 odstotkov manjši

Slo-Tech - Odkar je Elon Musk jeseni 2022 prevzel Twitter, je bil njegov največji uspeh sprememba imena v X, sicer pa podjetje krvavi. Ker ne kotira več na borzi, je o vrednosti težko objektivno soditi, a številni indikatorji kažejo, da se tržna kapitalizacija vztrajno zmanjšuje. Sklad Fidelity, ki ima majhen delež v podjetju, redno objavlja informacije o slabitvah svoje naložbe. Vložili so 19,7 milijona dolarjev, do danes pa so odpisali že 71,5 odstotka vrednosti na 5,6 milijona dolarjev.

Podatke sicer objavljajo z enomesečnim zamikom, zato smo sedaj izvedeli, da so novembra odpisali še 10,7 odstotka vrednosti. Celotno podjetje, za katerega je Musk odštel 44 milijard dolarjev, je po teh ocenah vredno le še okoli 12 milijard dolarjev. Knjigovodska vrednost podjetja pa je po X-ovem internem vrednotenju 19 milijard dolarjev (oktober 2023). Ob tem je treba poudariti, da tudi Fidelityjeva vrednotenja ne odsevajo nujno realne vrednosti podjetja, ker ima omejene podatke o dogajanju v podjetju.

X...

79 komentarjev

Snapchat vreden 16 milijard dolarjev

Business Insider - Pred dvema letoma je Facebook ponudil tri milijarde dolarjev za Snapchat, ki razvija istoimensko aplikacijo za pametne telefone za pošiljanje kratkih sporočil, slik ali videoposnetkov, ki se v prednastavljenem času po ogledu nepovratno izbrišejo. Danes je Snapchat vreden 16 milijard dolarjev, pripravljajo pa se na javno ponudbo delnic in začetek kotacije na borzi.

Zamisel je preprosta, a je prav zato uspešna. Snapchat je izredno priljubljen med mlajšo generacijo, kjer ima že 200 milijonov uporabnikov. To je še vedno precej manj od Facebookove ali Googlove milijarde in WhatsAppovih 800 milijonov, a več kot dovolj, a je tržno oziroma oglaševalsko zanimiva platforma.

Vrednotenja mladih...

45 komentarjev

Yahoo bi vlagal v Snapchat

Slo-Tech - Yahoo je po odličnem startu Alibabe s prodajo dela delnic dobil devet milijard dolarjev, ki jih bodo porabili deloma za odkup lastnih delnic in deloma za prevzeme. Potem ko so pred kratkim prevzeli manj znano podjetje MessageMe iz San Francisca za manj kot 12 miijonov dolarjev, se zdaj zanimajo za Snapchat.

Snapchat razvija mobilno aplikacijo za pošiljanje sporočil in fotografij, ki se po vnaprej določenem času samodejno pobrišejo (podobno kot v filmih o Jamesu Bondu). Podjetje sodi med najperspektivnejše kalifornijske start-upe, če sodimo po vrednosti podjetij. Investitorji Snapchat vrednotijo na 10 milijard dolarjev, vanj pa trenutno vlagajo zlasti skladi tveganega kapitala, kakršen...

5 komentarjev

Alibaba prvi dan kotacije eksplodirala

Nekateri IPO-ji so bili odlična priložnost za zaslužek, drugi pa niti ne.

The Wall Street Journal - Kitajski spletni trgovec Alibaba je po pričakovanjih uprizoril največjo javno ponudbo delnic (IPO) v ameriški zgodovini, saj so zbrali 21 milijard dolarjev kapitala. Razočaral ni niti kupcev, saj je delnica prvi dan (petek) kotirala približno tretjino nad ceno iz IPO-ja.

Načeloma so to slabe novice za podjetje in obstoječe delničarje, ker pomeni, da so delnice prodali prepoceni oziroma da so to razliko v ceni pustili na mizi za sodelujoče v IPO-ju. Približno devet milijard dolarjev so prvi dan zaslužili sodelujoči v IPO-ju. V javni ponudbi so za delnico zahtevali 68 dolarjev, med trgovanjem prvi dan pa se je skoraj dotaknila sto dolarjev (99,70). Na koncu je dan zaključila pri 93,89 dolarja (+38...

5 komentarjev

Prihodnji teden javna ponudba Facebookovih delnic

The Wall Street Journal - Prihodnji teden se ima zgoditi, kar napovedujemo že več kot leto dni. Kot poroča The Wall Street Journal, bo Facebook objavil javno ponudbo za prodajo delnic (IPO). Podrobnosti še niso znane, pričakuje pa se ponudba delnic v višini 10 milijard dolarjev po valutaciji podjetja med 75 in 100 milijardami dolarjev.

Spomnimo, da se je leta 2009 prvikrat resno začela omenjati možnost, da bo Facebook začel kotirati na borzi. Dolgo časa se potem ni zgodilo nič v tej smeri, podjetje je le tu in tam sprejelo kakšen vložek bogatega investitorja za sorazmerno majhen delež v podjetju. Istega leta se je na primer dvoodstotni delež v podjetju prodal za 200 milijonov dolarjev, kar je postavljajo vrednost podjetja na 10 milijard...

30 komentarjev

Zynga hoče zbrati milijardo dolarjev v javni ponudbi delnic

Bloomberg - Zynga, ki jo poznamo po igrah za Facebook, kakršni sta Farmville in Texas HoldEm Poker, je po letu dni napovedi ameriškemu regulatorju trga vrednostih papirjev SEC-u vendarle podala vlogo za začetek postopka javne ponudbe delnic (IPO). Upravljali ga bodo Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, Barclays, JPMorgan Chase in Allen & Co. Zynga s tem izkorišča naraščajoče navdušenje nad internetno tehnologijo nove generacije in socialnimi storitvami, ki je v zadnjem času pognalo delnice...

28 komentarjev