»

Objavljena vsa božična predavanja Donalda Knutha

Slo-Tech - Eden največjih umov računalništva, Donald Knuth, se v javnosti pojavlja redko. Ena izmed izjem je niz božičnih predavanj, ki jih ima za študente na Stanfordu že tri desetletja. Začelo se je leta 1993 in odtlej so predavanja izjemno obiskana, vsled prenosa na internetu pa dostopna tudi širši javnosti. Letošnje predavanje je potekalo 6. decembra, a novost je v resnici popolnjen arhiv. Posnetki predavanj so bili sicer dostopni že prej, a razpršeni po celem spletu.

Stanford je letos na svojem kanalu na YouTubu poskrbel, da so vsa predavanja združena na enem seznamu. Prav tako so uredili tudi arhiv Knuthovih predavanj iz leta 1985 na Stanfordu pri predmetu CS204 (Computational Law). Med Knuthovimi izvajanji najdemo še malo šolo TeXa in osnovno šolo TeXa in Tex82.

Donald Knuth je sicer najbolje znan kot avtor znamenite knjige The Art of Computer Programming, izumitelj sistema za stavljenje besedila TeX, jezika Metafont in pisav Computer Modern, razvil je tudi nabor ukazov MIX/MMIX. Za...

1 komentar

Umrl je "JSTOR-ov heker" Aaron Swartz

Slo-Tech - V petek ponoči je v newyorškem stanovanju umrl soustanovitelj spletne strani Reddit, aktivist za svobodo na internetu in soustanovitelj Demand Progressa Aaaron Swartz. Šestindvajsetletnega mladeniča so našli v svojem stanovanju obešenega, vse sledi pa kažejo na samomor.

Swartz je bil pravi računalniški wunderkind, ki je že pri 14 letih sodeloval pri pripravi standarda RSS 1.0 za izmenjavo informacij. Po prvem letu na Stanfordu je študij obesil na klin in ustanovil stran Infogami, ki se je kmalu združila z Redditom. Postal je aktivist za svobodo na internetu, ki se je zavzemal za odpravo omejitev in cenzure.

Zaslovel pa je z incidentom JSTOR. Med letoma 2010 in 2011 je svoj računalnik nepooblaščeno povezal v omrežje...

59 komentarjev

Stanford ponuja brezplačna internetna predavanja iz računalništva

Slashdot - Univerza Stanford se je zaradi dobrega odziva občinstva odločila razširiti ponudbo predmetov, ki so v celoti skupaj s posnetimi predavanji in nalogami za slušatelje dostopni na spletu. Začela sta Sebastian Thrun in Peter Norvig, ki sta na splet priobčila osnove umetne inteligence (skupina na redditu), sedaj pa sta dostopna še dva druga predmeta.

Gre za strojno učenje, ki ga predava Andrew Ng, in podatkovne baze, ki jih predava Jennifer Widom. Slušatelji - prijavi se lahko dobesedno kdorkoli, umetna inteligenca jih je imela prek 100.000 - bodo spremljali predavanja, ki so za lažje sledenje razkosana v 10-minutne prispevke. Poleg tega bodo dobivali tudi tedenske naloge, ki jih bodo na Stanfordu tudi pregledali in posredovali povratno informacijo. Posamezen predmet naj bi vzel od osem do deset ur časa tedensko, od tega bosta približno dve tretjini odpadli na samostojno delo pri reševanju problemov.

Prijave...

36 komentarjev

Slovenec na Stanfordu odkril algoritem za napoved naslednjih prijateljev na Facebooku

Jure Leskovec.

vir: Slashdot
Slashdot - Današnjo bero dobrih novic nadaljujemo z zadnjimi rezultati dela dr. Jure Leskovca, nekdanjega diplomanta FRI in predavatelja na Univerzi v Stanfordu, kjer se ukvarja predvsem z analizo socialnih omrežij in izluščanjem vzorcev vedenja množic oz. celo predvidevanjem bodočega vedenja. Trenutno je zaključil delo na algoritmu, ki na podlagi seznama Facebook prijateljev in njihove medsebojne komunikacije uspešno predvideva, koga bo določena oseba dodala na seznam svojih prijateljev in koga ne. Algoritem zadane v povprečju polovico novododanih prijateljev, vendar je spisan tako, da se sam uči, zato bo v prihodnosti samo še bolj natančen. Leskovec ga misli še razširiti, npr. za odgovor na vprašanje, ali je socialno omrežje že preveliko in zato...

52 komentarjev

Prvi februarski teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek, 5.2. (kot vedno ob 19h) bo govora o ConTeXt-u oziroma LaTeX-u, najhitreje razvijajoči se veji TeX-a, ki rušita stereotipe o stagnaciji in stabilnosti TeX-a in LaTeX-a. Odpirata vrata v svet barv, animacije, profesionalnega oblikovanja, podpore Unikodu, OpenType pisavam, XML-u, MathML-u in mnogim drugim funkcijam, ki ste jih iz LaTeX-a izcimili le v potu svojega obraza, ako niste prej obupali. Predavala bo Mojca Miklavec, študentka fizike, ki jo je pred štirimi leti zasvojil ConTeXt. Več si preberite tukaj.

Na Spletnih uricah v sredo, 6.2. (prav tako kot vedno ob 19h bo Jure Pečar govoril o "Virtualizaciji v teoriji in praksi". V času, ko osem in večprocesorski strežniki postajajo vsakdanji, se pojavlja aktualno vprašanje, kako učinkovito izkoristiti vso to surovo moč. Najbolj obetavna metoda danes je virtualizacija, zato si bomo ogledali njene različice, njihove prednosti in slabosti ter razmislili, kdaj uporabiti kateri pristop. Kot...

8 komentarjev

Skoraj navadno besedilo

PC Linux Online - Oblikovanja besedila se običajno lotimo z urejevalniki besedil, kot so Word, Writer in WordPerfect. Vendar so na voljo tudi drugi pripomočki, ki sicer ne slovijo kot najbolj privlačni očesu, so pa zato hitri in preprosti za uporabo. Govora je seveda o t. i. označevalnih jezikih (markup languages), ki izvirajo izpred nekaj desetletij, v uporabi pa so še danes. Najbolj znana ta hip sta verjetno (X)HTML in XML, uporabnikom Linuxa pa tudi DocBook, TeX in LaTeX, Lout in drugi. Kljub starosti pa se jim očitno obeta še pestra prihodnost, saj se rodijo tudi novi primerki. Tak je npr. APT (Almost Plain Text), ki poleg oblikovanja podpira tudi izvoz v oblike PostScript, PDF, LaTeX in HTML. Klik!

2 komentarja