»

Zakaj so stali poljski vlaki?

Slo-Tech - Velikokrat smo že pisali o inovativnih praksah proizvajalec strojev in opreme, ki si na vse načine prizadevajo obdržati nadzor nad njimi, tako da kupci v resnici niso nikoli zares lastniki. Spomnimo se primerov, ko so naprave za delovanje potrebovale oblak, proizvajalec pa je kasneje tega kratko malo ugasnil. Tudi tako velika infrastruktura, kot so poljske železnice, ja lahko tarča podobnih prijemov, kaže najnovejši primer.

Leta 2022 so namreč začeli opažati, da so nekateri novi vlaki, ki jih je proizvedel Newag, obstali. Očitnega razloga za nedelovanje niso mogli najti, zato so poklicali podjetje, ki ga poljske železnice najemajo za popravilo vlakov. Podjetje SPS Mieczkowski ni moglo odkriti vzroka za težave, kar je močno vznejevoljilo operaterja, ki jim je začel izstavljati tudi kazni.

Na koncu so vlake poslali v Newag, ki jih je uspel usposobiti. A kasneje so obtičali tudi drugi vlaki, ki se jih SPS Mieczkowski sploh ni dotaknil. Zato so se obrnili na poljske etične hekerje...

81 komentarjev

V Nemčiji vozijo prvi vlaki na vodik

vir: Alstom
Alstom - V Nemčiji sta potnike začela prevažati prva vlaka, ki ju poganjajo vodikove gorivne celice.

Gorivne celice so pred poldrugim desetletjem veljale za tisti ščepec čarobnega prahu, ki bo začel transformacijo umazanega prometa na bencin v okolju prijaznejšega. V elektriko namreč pretvarjajo kemično energijo vodika in kisika, pri čemer je odpadek zgolj vodna para. Problem pa je prav vodik, kajti čeprav ga je v naravi načeloma ogromno, pridobivanje čistega plina ni trivialno početje: pri elektrolizi zahteva veliko elektrike, pri predelavi zemeljskega plina pa se sproščajo toplogredni plini. Predvsem pa bi avtomobili, ki bi jih poganjal, zahtevali postavitev povsem nove, drage infrastrukture. To je širitev na vsakdanja vozila naposled ubilo in od tako opevane...

64 komentarjev

Nemčija: profil na Facebooku se deduje

Slo-Tech - Družbena omrežja, kot je Facebook, so sicer mlada, a sčasoma bo postajalo čedalje pomembnejše vprašanje, kaj se zgodi s profilom uporabnika po njegovi smrti. Nemško sodišče je sedaj razsodilo, da se profili lahko dedujejo, podobno kot se dedujejo pisma, knjige, dnevniki itd. To je precejšnja sprememba v primerjavi s Facebookovo dosedanjo prakso, ki je račune po smrti zaklenil in spremenil v spominske, dediči pa so lahko bodisi zahtevali izbris bodisi minimalno spreminjali spominski račun.

Facebookova dosedanja obravnava profilov preminulih je bila takšna. Takoj ko je Facebook kakorkoli izvedel za smrt lastnika profil, ga je spremenil v...

10 komentarjev

Koga naj ubije samovozeč avtomobil?

Slo-Tech - Razcepu se približuje vlak, ki se ne more ustaviti. Na enem tiru je zvezanih pet ljudi in tja bo vlak tudi zapeljal, če ga s kretnico ne bomo preusmerili na drugi tir, kjer bo treščil le v enega človeka. To je zelo znan problem v etiki in filozofiji, ki nima enostavnega odgovora. V glavnem teoretičen problem utegne postati zelo realen, ko bodo samovozeči avtomobili postali vsakdanjost, le da se bomo spraševali, ali naj avtomobil reši voznika ali gručo ljudi. Mercedes-Benz pravi, da bo v prvi vrsti ščitil voznike.

Situacija ni tako neverjetna, kot bi se zdelo na prvi pogled. Glavni cilj vsakega algoritma za vožnjo avtomobila bo seveda pot opraviti brez žrtev in škode, a kaj če zaradi takšnega ali drugačnega razloga to ne...

229 komentarjev

Tehnologija: najhitrejši vlak

Japan Times - JapanTimes poroča, da so Japonci uspeli postaviti absolutni svetovni rekord v hitrosti vlaka. Vlak, ki je s pomočjo magnetov lebdel na zračni blazini, je dosegel največjo hitrost 581 km/h in tako izboljšal prejšnji rekord za dva kilometra na uro. Takšno hitrost so sicer dosegli s testno vožnjo, a tudi ko bo vlak pričel redno voziti, bo vozil s hitrostmi do 500 km/h, s čimer bo najhitrejši potniški vlak. Hitrosti, večjih od 580 m/h, zaradi same zasnove ne bodo več poskušali dosegati. Več o tem.

23 komentarjev

Vlaki z brezžičnim dostopom do interneta

Dostop do interneta na vlaku

vir: GNER
Slashdot -

Britansko podjetje GNER je napovedalo, da se bo s 1. decembrom začelo preizkusno obdobje, v katerem bodo pričeli voziti prvi vlaki, ki bodo z novim sistemom MobileOffice omogočali lastnikom prenosnikov dostop do interneta prek WiFi točk, ki bodo v vlakih. V poskusnem obdobju bo internet dostopen le na nekaterih vlakih in še to samo v prvem razredu (če vas pot zanese v Veliko Britanijo, si preberite njihov vozni red), potem pa se bodo na podlagi uspešnosti odločili, ali bodo storitev razširili na vse vlake v državi. Več o tem.

7 komentarjev