»

NASA bi lahko ISS podaljšala življenje tudi po letu 2030

Slo-Tech - Po trenutnih načrtih naj bi Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prenehali uporabljati konec desetletja. A za zdaj ni gotovo, da bodo komercialne naslednice do takrat nared, zato NASA razmišlja o podaljšanju njenega delovanja, je dejal vodja sektorja za vesoljske operacije Ken Bowersox. Na Beyond Earth Symposiumu, ki je potekala v Washingtonu, je v četrtek dejal, da upokojitev po letu 2030 ni obvezna, temveč je odvisna od napredka pri razvoju in gradnji novih vesoljskih postaj.

Časovnica je prilagodljiva, je pojasnil Bowersox. NASA želi preiti na nove platforme, takoj ko bodo te nared, a v vmesnem času si ne želijo praznine. Trenutni dogovor med ZDA, Japonsko, EU in Kanado predvideva delovanje do leta 2030, medtem se je Rusija zavezala le do leta 2028. To je posledica štiriletnih načrtov delovanja ruske vesoljske agencije (potrjen je za obdobje 2024-2028) in se lahko podaljša.

NASA pričakuje, da bodo še pred koncem desetletja v nizki orbiti tudi komercialne postaje (CLD; commercial...

7 komentarjev

So se Rusi le odločili zapustiti ISS?

Space News - Danes je novi vodja Ruske vesoljske agencije sporočil, da naj bi po letu 2024 zapustili projekt Mednarodne vesoljske postaje. Toda novica pušča odprtih veliko vprašanj.

Projekt Mednarodne vesoljske postaje (ISS) je plod sodelovanja petih vesoljskih agencij; največji delež pridodata ameriška in ruska, poleg pa prisostvujejo še Evropejci, Kanadčani in Japonci. Toda odkar je pred štirimi leti na čelo ruske agencije Roscosmos stopil Dimitrij Rogozin, je bilo slišati vse glasnejše pomisleke z ruske strani glede prihodnosti postaje, oziroma njihovega sodelovanja. Problematika se je še posebej izkristalizirala lani, ko so se Američani, Evropejci, Kanadčani in Japonci zedinili, da želijo postajo uporabljati vsaj do leta 2030, medtem ko jim Rusi niso pritegnili. Namesto tega snujejo lasten projekt po vzoru svoje nekdanje slovite postaje Mir in modul Nauka, ki so ga nedavno priklopili na ISS, naj bi bil že zasnovan tako, da bi ga lahko uporabili tudi zanjo. Ruska invazija na Ukrajino pred...

143 komentarjev

Blue Origin in Sierra Space načrtujeta komercialno vesoljsko postajo

Orbital Reef

vir: Blue Origin
Blue Origin - Mednarodna vesoljska postaja bo do konca desetletja dobila več zasebnih naslednic, med katerimi utegne biti največja Orbital Reef, v režiji Blue Origina in Sierre Space.

Mednarodna vesoljska postaja (ISS) je že razmeroma obrabljena in naj bi obratovala še nekje do leta 2028, morda 2030. V nasprotju z Rusijo in Kitajsko, ki gradita ali snujeta lastne vesoljske postaje, pa ameriška NASA ubira drugačen pristop: agencija se vse bolj usmerja v raziskovanje oddaljenih delov Osončja, medtem ko namerava Zemljino krožnico - in s tem tamkajšnjo vesoljsko logistiko - prepustiti privatnim akterjem. Letošnjega marca je tako predstavila iniciativo Commercial LEO Destinations (CLD), v kateri namerava s 400 milijoni dolarjev podpreti zasebna raziskovanja tehnologij, potrebnih za gradnjo orbitalnih vesoljskih postaj. Pristojni pri agenciji pravijo, da so doslej prejeli že "kak ducat" prijav, kar je najbolj množičen odziv na katerega od njihovih programov. Mednje spada Axiom Space, ki v navezi s...

1 komentar

ISS za pol ure izgubila nadzor nad smerjo

Slo-Tech - V petek se je med rutinskim preizkušanjem potisnika na sojuzu, ki je parkiran na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), ISS nenačrtovano obrnila za 60 stopinj. Ruski inženirji so preizkušali potisnike na plovilu Soyuz MS-18, ki je tja prispelo aprila. V noči s sobote na nedeljo so se v plovilu nazaj na Zemljo vrnili Oleg Novitski ter režiser Klim Šipenko in igralka Julija Peresild, ki sta snemala prvi film v vesolju. Pred poletom so izvedli teste, ki pa niso šli po načrtu.

Ko bi se bil moral potisnik že izključiti, je še vedno deloval. Ker je bil pritrjen na ISS, se je celotna postaja začela obračati. To se je zgodilo v petek ob 11.13 po slovenskem času, inženirji pa so potem potrebovali pol ure, da so ISS ponovno poravnali. NASA je incident razglasila za izredno situacijo, zaradi česar so astronavti izvedli ustrezne postopke za zaščito in morebitno evakuacijo. V nobenem trenutku pa postaja niti prebivalci niso bili ogroženi.

Nazadnje se je podobna nevšečnost primerila julija...

7 komentarjev

Prvi del kitajske modularne vesoljske postaje je na nebu

Spaceflight Now - Zgodaj zjutraj po našem času so Kitajci v vesolje uspešno izstrelili osredji del svoje nastajajoče modularne vesoljske postaje, s čimer se je pričela njena montaža v orbiti, ki bo predvidoma trajala do konca prihodnjega leta.

Čeprav je Kitajska v vesoljsko tekmo vstopila razmeroma pozno, z velikimi koraki krajša zaostanek za ostalimi velesilami. To velja tudi za področje stalnih človeških nastanitev v vesolju, kjer je v preteklem desetletju upravljala z dvema testnima vesoljskima postajama v Zemljini krožnici, Tiangong-1 in Tiangong-2. Obe sta bili preprosti postaji iz enega kosa, namenjeni predvsem testiranju tehnologij za večje izzive - kot je prva modularna vesoljska postaja (CSS - Chinese Space Station), ki so jo poimenovali Tiangong ali Nebeška palača. Ta bo po videzu in strukturi precej spominjala na ruski Mir, s predvideno maso 66 ton pa bo približno šestkrat manjša od Mednarodne vesoljske postaje. Sestavljali jo bodo trije glavni moduli; Tianhe je osrednji, namenjen...

25 komentarjev

Danes poslednji polet Space Shuttlov

Atlantis se pripravlja na izstrelitev

Slo-Tech - Danes ob 17.26 uri po slovenskem času (neposredni prenos bo na uradnih straneh) namerava NASA izstreliti raketoplan Atlantis, kar bo zadnji polet kateregakoli Space Shuttla v vesolje. Posadko misije STS-135 sestavljajo le štirje astronavti in ne šest ali sedem, kot je bilo to dolga leta v navadi. Če bi se namreč zgodila nesreča, zaradi katere se ne bi mogli vrniti z Atlantisom, se bodo zatekli na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), od koder jih bodo enega po enega reševali Rusi s sojuzom. Atlantis bo na ISS pripeljal dodatne zaloge in modul Raffaello. Astronavti se bodo predvidoma vrnili 20. julija, nato pa bo Atlantis romal na razstavo v Kennedyjev vesoljski center na Floridi, od koder...

63 komentarjev