»

Google za zdaj odstopa od namere o gradnji 15.000 stanovanj

Slo-Tech - Google je sporočil, da za zdaj prekinja pred tremi leti napovedani projekt gradnje dobrih 15.000 stanovanj v San Franciscu. Gradnja bi se morala začeti leta 2026 v sodelovanju s podjetjem LendLease, z njo pa je želel Google ublažiti vpliv na nepremičninski trg, ki ga je imelo njegovo zaposlovanje dobro plačanih strokovnjakov. A v dobrih treh letih so se razmere spremenile, so dejali v podjetju, zato za zdaj odstopajo od projekta.

Podjetji sta sporočili, da je prekinitev sporazumna. Poudarjajo, da so se v tem času obrestne mere bistveno povišale, in sicer so več kot dvakrat višje. Razmahnilo se je hibridno delo in delo od doma, kar je zmanjšalo potrebo po pisarnah in prisotnosti na lokaciji. Hkrati je Google v zadnjem času v varčevalnem načinu, saj so letos odpustili že 12.000 zaposlenih in še naprej zategujejo pas.

Ob tem LendLease dodaja, da ne gre za dokončno ukinitev projekta, temveč zgolj za prekinitev. Google ima po pogodbi proste roke, kdaj bodo začeli graditi. V Googlu...

10 komentarjev

Cruise prekinil preizkuse vozil brez voznika

Slo-Tech - Dva tedna po bizarni nesreči, v kateri je avtonomni taksi brez voznika podse ukleščil pešca, je podjetje Cruise sporočilo, da ukinjajo vožnjo svojih avtonomnih vozil brez voznika povsod po ZDA. Nazadnje so dovoljenje v San Franciscu dobili avgusta letos, nato pa jim je kalifornijsko prometno ministrstvo ta teden dovoljenje preklicalo. Prav tako zoper Cruise poteka preiskava, ki jo vodi Nacionalna uprava varnost na avtocestah (NHTSA), ali so s svojimi ravnanji ogrožali pešce in druge potnike. Zato ni presenetljivo, da se je Cruise odločil za prekinitev vseh preizkusov brez voznika. Še vedno pa ostajajo aktivna njihova vozila, v katerih sedi varnostni voznik.

Ob tem so poudarili, da prekinitev preizkusov ni povezana s kakršnimikoli novimi incidenti ali nesrečami. Zatrjujejo, da gre za preventivni ukrep, s katerim si želijo vzeti nekaj časa za pregled postopkov, sistemov, orodij in razmislek, kako bolje delovati. Odločitev je močno vplivala na General Motors, ki so od Cruisa veliko...

0 komentarjev

V bizarni nesreči avtomobil brez voznika podse ujel človeka

Slo-Tech - Čeprav so vozila brez voznika udeležena v manj prometnih nesrečah kot klasični avtomobili, se nezgodam ne morejo povsem izogniti - navsezadnje tudi niso edini prometni udeleženci. V San Franciscu se je ta teden zgodila nenavadna prometna nesreča, v kateri je samovozeči Cruise podse ujel peško, nato pa se ni premaknil.

Nezgoda se je primerila v torek zvečer ob 21.35 po lokalnem času na križišču ulic Market in Fifth. Samovozeči avtomobil in vozilo z voznikom sta na sosednjih pasovih stala pri rdeči luči in ob zeleni luči speljala v križišče. Tedaj je bila na prehodu za pešce še vedno peška, ki jo je prvo vozilo zadelo. Peška je padla pod samovozeči taksi Cruise, ki je sunkovito zavrl, a se ustavil šele nad njo. Z zadnjim kolesom je zapeljal na njeno nogo in obstal. Zaradi nesreče je Cruise obmiroval, s čimer je žensko ukleščil na tla. Situacijo so potem rešili gasilci, ki so prekrili prekrili senzorje na vozilu in priklicali nadzorni center Cruise. Operater je takoj onesposobil...

46 komentarjev

Waymo in Cruise dobila dovoljenje za taksije brez voznika v San Franciscu

Slo-Tech - Lokalne oblasti v San Franciscu so po tesnem glasovanju izdale dovoljenje, da Waymo in Cruise v San Franciscu upravljata taksije brez voznika, ki bodo komercialno vozili po mestu v vseh urah dneva. Trenutno ima Waymo v San Franciscu 200 avtonomnih taksijev, v katerih pa je moral biti ves čas človeški voznik kot rezerva. Cruise je sicer upravljal zares avtonomne taksije, a na zelo omejenem območju mesta in le med 22. in 6. uro. Sedaj teh omejitev ne bo več.

CPUC (California Public Utilities Commission) je s 3 proti 1 potrdila, da se podjetjema izda dovoljenje za vožnjo avtonomnih taksijev brez časovnih omejitev. Največji pomisleki so se nanašali na varnost, zato tudi odločitev ni bila soglasna. V Waymu so seveda nad njo vseeno navdušeni. Dodajajo, da je na čakalnem seznamu več kot 100.000 ljudi, ki želijo uporabljati novo storitev, zato pričakujejo veliko povpraševanje. Zato jo bodo odpirali postopoma.

Proti avtonomnim taksijem najbolj protestirajo taksisti ter vozniki za Uber in...

20 komentarjev

V San Franciscu prvi taksiji brez voznika

Slo-Tech - V San Franciscu bodo začeli prvi komercialni taksiji, ki ne bodo imeli voznikov. California Public Utilities Commission je podjetju Cruise podelila licenco za opravljanje taksiprevozov potnikov brez voznika. Cruise, ki je v lasti podjetja General Motors, bo imel 30 električnih vozil, ki bodo v manj prometnih delih San Francisa med 22. in 6. uro prevažala potnike. Te omejitve za zdaj veljajo zato, da bi zmanjšali možnosti poškodb in nesreč, ki bi se lahko zgodile zaradi uporabe nove tehnologije. Če bo šlo vse po načrtih, se bo storitev širila.

Drugi pionir področja je Waymo, ki v delih San Francisca prav tako vozi ljudi v avtonomnih vozilih, a ima v vozilih voznika, ki lahko prevzame nadzor nad vozilom v primeru težav. Tega Cruise ne bo imel. Waymo je avtonomne taksije uvedel oktobra 2020, a jih doslej ni uspel razširiti na celotno mesto. Najbolj obremenjeni deli mesta še vedno predstavljajo nerešljivo uganko za avtonomne taksije.

Izvršni direktor Cruisa Gil West je dejal, da...

62 komentarjev

General Motors predstavil avtonomno vozilo za urbani potniški prevoz Origin

vir: CNET
CNET - Pri izpostavi General Motorsa za avtonomno vožnjo, družbi Cruise, so predstavili električno vozilo Origin, ki je brez volana in bo namenjeno taksi storitvam. Toda odsotnost šoferskih elementov pomeni, da je pred avtom še dolgo obdobje razvoja in zbiranja regulacijskih dovoljenj.

Medtem ko se avtomobilska podjetja zvečine trudijo samovozne zmogljivosti v vozila uvajati postopno in organsko napredovati s stopnje pomoči vozniku do povsem samostojne vožnje, so pri General Motorsu poznani po tem, da želijo že v štartu naskakovati peto stopnjo avtomatizacije - se pravi točko, ko vozilo ne potrebuje več volana in drugih voznikovih pripomočkov ter se lahko giblje kjerkoli. S tem namenom teče razvoj v njihovi firmi Cruise Automation, ki so jo kupili pred štirimi leti. V San Franciscu je od leta 2017 mogoče videti njihove testne Chevrolete Bolt, obložene z grozdi senzorjev, pokazali pa so tudi že brezvolansko različico tega avtomobila.

Zdaj je očitno napočil čas za oblikovanje uporabnih...

8 komentarjev

Razvija Apple avtomobil brez voznika ali ulični pogled?

Slo-Tech - V mestu Concord približno 50 kilometrov iz San Francisca so opazili avtomobil znamke Dodge Caravan, ki ima na strehi 12 kamer in vzbuja precej pozornosti. Po podatkih urada za motorna vozila je avtomobil registriran na ime Apple, kar je tako dvignilo precej prahu, češ da Apple pripravlja ulični pogled za svoje zemljevide ali pa da razvija avtomobil brez voznika. Uradnih komentarjev iz Cupertina ni.

Mnenja so deljena, a za zdaj se bolj nagibajo k razlagi, da Apple razvija avtonomni avtomobil brez voznika. Razlog je v številu kamer, ki pokrivajo vse štiri kote okrog vozila, ter v njihovi usmerjenosti. Tudi 12 kamer je malo veliko za ulični pogled, čeprav ni nemogoče. Avtomobil je tudi precej...

17 komentarjev