»

Izšel je OpenBSD 7.4

Slo-Tech - Ta teden je izšla nova, že 55. verzija odprtokodnega operacijskega sistema OpenBSD, ki nosi oznako 7.4. V novi inačici najdemo kopico izboljšav v jedru, podporo za novo strojno opremo, varnostne posodobitve, popravek luknje AMD Zenbleed in nekaj drugih posodobitev. Verzija bo podprta dobro leto dni, tj. do novembra 2024. Trenutno aktualni OpenBSD 7.3, ki je izšel aprila letos, pa bo podprt do prihodnjega maja. Možna je tudi nadgradnja.

Celoten seznam novosti je dolg in obsega spremembe v vseh delih sistema: v jedru, v uporabniškem delu, podpori strojni opremi in varnostnim popravkom. Prenos nove verzije sistema je mogoč s HTTP ali FTP strežnikov. OpenBSD ostaja eden izmed operacijskih sistemov z najširšo podporo za različne platforme, ki segajo od i386 in amd64 do ARM, Alpha, PowerPC64 in RISCv64.

OpenBSD je nastal iz BSD kot odprta verzija s poudarkom na varnosti (še vedno se oglašujejo, da so imeli v zgodovini le dve hudi ranljivosti - remote holes), prenosljivosti,...

7 komentarjev

OpenBSD praznuje 20 let

Slo-Tech - Iz Unixovega BSD (Berkley Software Distribution), ki ga je pisal Bill Joy, se je razvilo več inačic sorodnih operacijskih sistemov, med katerimi so danes v najširši uporabi NetBSD, FreeBSD in OpenBSD. Slednji se je porodil oktobra 1995 kot razvejitev (fork) iz NetBSD-ja. OpenBSD je osredotočen na odprtost, varnost in prenosljivost. Navdahnil je vrsto podobnih projektov, med njimi omenimo...

13 komentarjev

Je FBI podtaknil stranska vrata v OpenBSD?

OSNews - OpenBSD je operacijski sistem, ki je znan predvsem po obsedenosti z varnostjo, zato je bil relativno priljubljen kot osnova pri postavljanju varnostnih rešitev, npr. navideznih zasebnih omrežij (VPN) ali požarnih zidov. Vse pa kaže, da kljub najboljšim namenom tudi tu niso bili imuni pred namerno podtaknjenimi varnostnimi pomanjkljivostmi.

Pred približno desetimi leti je Gregory Perry, takrat tehnični direktor organizacije NETSEC, med drugim skrbel tudi za donacije projektu OpenBSD. Kot se je izkazalo, je v tistem času sodeloval tudi s FBI in podpisal sporazum o nerazkrivanju (NDA). Le ta se je po 10 letih iztekel in Gregory se je odločil "očetu" OpenBSD Theu de Raadtu razkriti nekaj zanimivih dejstev. Tako naj bi FBI imel na svojem plačilnem seznamu več razvijalcev, ki naj bi v ogrodje OpenBSD Cryptographic Framework (OCF) namerno podtaknili več stranskih vrat in mehanizmov za uhajanje ključev. Obenem naj bi bilo na plačilnem seznamu FBI nekaj znanih posameznikov, ki so aktivno...

135 komentarjev

Izšel OpenBSD 4.7

Slo-Tech - Pol leta po izidu zadnje verzije odprtokodnega operacijskega sistema OpenBSD je čas za novo. Včeraj je izšla verzija OpenBSD 4.7, ki prinaša veliko novosti. Med njimi omenimo podporo za več brezžičnih kartic, platformo loongson, podpora za UDF 2.5 in 2.6 (HD-DVD in Blu-ray) in vrsto nove strojne opreme, OpenSSH 5.5 itd. Prenos je že mogoč s številnih FTP- in HTTP-strežnikov po svetu, lahko pa naročite tudi verzijo na zgoščenki....

4 komentarji

Odkrita varnostna luknja v privzeti namestitvi OpenBSD

OSNews - Tisti bralci, ki ste že kdaj slišali za operacijski sistem OpenBSD, verjetno veste, da novica iz naslova predstavlja vsaj takšno senzacijo kot morebitna vest o prijetju Radovana Karadžića ali Ratka Mladića. No, tudi z varnostjo obsedeni razvijalski ekipi se kdaj zgodi in pred nedavnim so pri Core Security Technologies odkrili novo možno ranljivost v jedru. Gre za "prekoračitev" (buffer overflow) pri obdelavi paketkov IPv6, ki bi zlonamernežem lahko omogočila sesutje sistema (kernel panic) ali zagon ZlobneKode™. Nadaljnjih podrobnosti željni lahko več izveste tule. Ekipa OpenBSD seveda ni sedela križem rok in je brž izdala popravek. Obenem so dejstvo priznali tudi na svoji glavni domači strani, kjer se že sveti nov napis "Only two remote holes in the default install, in more than 10 years!". Mimogrede, prva ranljivost v privzeti namestitvi tega operacijskega sistema je bila odkrita leta 2002 v kodi OpenSSH, ki se ravno tako razvija v sklopu projekta OpenBSD.

Ali bo na tretjo...

19 komentarjev

Slovenska tipkovnica za OpenBSD (in NetBSD)

Slo-Tech - OpenBSD je eden najvarnejših operacijskih sistemov, ena od njegovih pomanjkljivosti za naše loge pa je tudi nepodprta slovenska tipkovnica. Ampak ne več dolgo. Lastnoprstno sem namreč spesnil ustrezne popravke, ki sedaj čakajo na prostovoljce, da jih preizkusijo. Tisti, ki vas stvar zanima, navalite na forum in ne pozabite poročati o vaših izkušnjah ali še kaj dodatno vprašati. Zadeva je najverjetneje uporabna tudi pri OpenBSD-jevi "materi" - NetBSD.

Če bo šlo vse po načrtu, se letošnjega prvega maja ne bomo spominjali le po pridružitvi EU temveč tudi po izidu prve uradne izdaje OpenBSD s podprto slovensko tipkovnico.

2 komentarja