»

Microsoft zaključil nakup Activision Blizzarda

Xbox News - Dvajset mesecev po začetku postopka in mnogih pravnih bitkah je Microsoftu naposled uspelo zaključiti največji nakup v zgodovini igričarske industrije, prevzem Activision Blizzarda.

Ko so pri Microsoftu januarja lani napovedali prevzem Activision Blizzarda, smo lahko pričakovali vsaj nekaj namrščenih čel regulatorjev. Slabih 70 milijard dolarjev vreden posel - daleč največji v igričarski in eden največjih v IT industriji sploh - bi namreč združil enega od treh ključnih proizvajalcev konzol in enega od največjih založnikov iger na svetu. A da bo sodna in regulatorna epopeja trajala 20 mesecev, bržkone ni slutil nihče, kot tudi ne, kaj vse bodo morali pri Microsoftu napraviti, da bodo prevzem zaključili. Pomisleki, blokade in tožbe varuhov konkurence na obeh straneh Atlantika bi lahko napolnile knjigo (in jih bodo verjetno več), dočim smo nekaj sočnih dogodkov lahko spremljali tudi zunanji opazovalci, na primer FTC-jev sodni proces, med katerim sta morala Sony in Microsoft...

12 komentarjev

Sodišče: FTC ne more blokirati Microsoftovega prevzema Activision Blizzarda

Slo-Tech - Sodišče v San Franciscu je zavrnilo FTC-jevo zahtevo za izdajo začasne odredbe, s katero bi Microsoftu prepovedali prevzem Activision Blizzarda, dokler FTC vsebinsko ne odloči. Sodišče je ocenilo, da FTC ni uspel dokazati, da bi prevzem znatno okrnil konkurenco. Microsoftove zaveze, ki jih je podjetje dalo javno in tudi pisno, po oceni sodišča zadostujejo.

Rok za prevzem se izteče do 18. julija in ker FTC do tedaj ne bo sprejel vsebinske odločitve, so prevzem skušali blokirati z začasno odredbo. Prevzem je EU že odobrila, v Veliki Britaniji pa je regulator prižgal rdečo luč in sedaj se Microsoft in Activision Blizzard ukvarjata s tem, kako spremeniti prevzem, da bo v skladu s pogoji. Microsoft je medtem zagotovil, da bo Call of Duty še naprej na voljo izven Microsoftovega ekosistema, denimo na PlayStation. Sodišče ocenjuje, da ima Microsoft interes, da so igre dostopne na čim več platformah, kar dokazujejo tudi zadnje sklenjene pogodbe s ponudniki platform za igre v oblakih.

...

5 komentarjev

Britanci vse bolj naklonjeni združitvi Microsofta in Activision Blizzarda

Slo-Tech - Britanski regulator za trge CMA se je omehčal glede očitkov Microsoftu, da bi z nakupom Activision Blizzarda lahko prišlo do škode za trg iger na konzolah.

Odkar so v Microsoftu lanskega januarja z odmevno napovedjo prevzema založnika Activision Blizzarda sprožili enega največjih nakupov v širši IT industriji, se v Redmondu borijo z mnogimi očitki, da bo ta poseg povzročil monopolne, oziroma negativne učinke na tržišču iger in konzol. Za vrat jim močno diha ameriški urad FTC, medtem ko se vsaj v Evropi položaj vse bolj nagiba njim v prid. V začetku marca se je pričelo šušljati, da je Evropska komisija združitvi vse bolj naklonjena, za kar gredo zasluge predvsem odločni zimski Microsoftovi kampanji povezovanja z raznovrstnimi novimi distributerji, za razpečevanje Activisionovih iger, v prvi vrsti franšize Call of Duty. Tako se skuša velikan zoperstaviti obtožbam, da bo Call of Duty zaklepal v lasten vrtiček, kar mu še posebej radi v obraz mečejo pri glavnem tekmecu, Sonyju.

Na tej...

11 komentarjev

Microsoft britanskega regulatorja prepričuje o prevzemu Activision Blizzarda

Reuters - Microsoft se še vedno trudi prepričati javnost in regulatorje, da prevzem Activision Blizzarda ne bo nikakor vpliva na konkurenco na trgu. Po skorajšnji odobritvi Evropske komisije je sedaj še v Veliki Britaniji zagotovil, da bo Call of Duty licenciral Sonyju za obdobje deset let. S tem želi Microsoft tudi britanskega regulatorja, kjer je pričakovati več težav, prepričati v odobritev prevzema.

Lani so v Redmondu napovedali, da bodo za 69 milijard dolarjev prevzeli Activision Blizzard. Eden najglasnejših kritikov in nasprotnikov te kupčije je bil prav Sony, je dejal Microsoftov predsednik Brad Smith. Da so njegovi pomisleki tehtni, je dal vedeti tudi britanski CMA (Competition and Markets Authority), ki je minuli mesec dejal, da bo prevzem negativno vplival na konkurenco med Xboxom in PlayStationom ter ohromil igranje v oblaku. Microsoft zato sedaj jamči naslednje. Za igralce Call of Duty bi bili platformi PlayStation in Xbox enakovredni, prav tako pa bi bili Call of Duty in drugi...

10 komentarjev

Microsoft kupuje Activision Blizzard King

Microsoft - Obeta se največji prevzem ne le v igričarski industriji, temveč v zgodovini IT podjetij nasploh, kajti v Microsoftu so udarili z namero po prevzemu Activision Blizzard Kinga, za slabih 69 milijard dolarjev.

Take-Twojev nakup Zynge je rekord držal zgolj kak teden, kajti danes so v Microsoftu na presenečenje mnogih naznanili, da kupujejo nič manj kot velikana Activision Blizzard Kinga, ki je na lestvici zaslužkarjev v igričarski industriji le mesto nižje (seveda pa ima MS še druge večje segmente, ne le igričarskega). To v praksi pomeni, da se bosta združili četrto in peto največje podjetje v igričarstvu, nastali skupek pa bo prehitel Nintenda na tretjem mestu, medtem ko bosta pred njim ostala Sony in Tencent. Posledično je zajetna tudi vsota, ki jo bodo v Redmondu za ABK pljunili: kar 68,7 milijarde ameriških dolarjev, kar je na področju digitalne tehnologije rekord, saj je prejšnji primat pripadal Dellu, ki je pred šestimi leti za EMC odštel dve milijardi manj. Prejšnja odmevna...

35 komentarjev

Microsoft prevzema ZeniMax

Xbox News - Iz Microsofta in Bethesde so danes na igričarsko industrijo spustili megatonsko bombo: redmondski velikan bo prevzel Bethesdinega lastnika, založnika ZeniMax Media, za sedem in pol milijarde ameriških dolarjev. Nakup bo eden največjih v zgodovini industrije in bo Microsoftu v naročje potisnil znamke, kot so Doom, Fallout, The Elder Scrolls in Wolfenstein, vkup z njihovimi razvojnimi studiji, kot sta id Software in Arkane.

Letošnji oglaševalski spopad med Sonyjem in Microsoftom pred izidom nove generacije konzol je pokazal, da v Redmondu še ne dosegajo razvojne moči in kvalitete Sonyjevih internih razvijalskih studijev - in to kljub temu, da se je Microsoft v zadnjem času spustil v nakupovalno mrzlico, med katero je pohopsal na primer Obisidan Entertainment, Ninja Theory, Double Fine in druge hiše. V zadnjih mesecih se je zato šušljalo, da nas čakajo novi nakupi; med tarčami se je omenjalo studio Bungie. Toda zdaj je jasno, da so imeli v Redmondu še precej višje cilje, kajti danes...

32 komentarjev