»

Globalno segrevanje za trenutek doseglo 2 °C

Slo-Tech - Minuli teden smo presegli še en zaskrbljujoč rekord, ugotavlja projekt Copernicus. Po podatkih ERA5, ki jih je analiziral Evropski center za srednjeročne vremenske napovedi (ECMWF), je bil 17. november prvi dan v zgodovini meritev, ko je bila globalna temperatura več kot 2 °C višja od predindustrijskih ravni.

Preliminarni podatki kažejo, da je bila 17. novembra temperatura 2,07 °C nad povprečjem pred industrijsko dobo, ki se nanaša na obdobje 1850-1900. Tudi dan pozneje je bila anomalija 2,06 °C. To sicer še ne pomeni, da smo prekoračili meje iz pariškega dogovora, ki omenja vrednost 2 °C, ker gre za zdaj le za dve točki. A trend vzbuja skrb. Več tovrstnih dni pomeni, da bodo kumulativni učinki resnejši, pojasnjuje direktor projekta Carlo Buontempo. Podatki so za zdaj preliminarni, saj gre za sklop ERA5T, ki jih objavlja s petdnevnim zamikom. Uradno potrditev bomo dobili v dveh do treh mesecih.

Pariški sporazum je postavil cilj, da segrevanje ozračja omejimo na največ 2 °C nad...

133 komentarjev

September je bil z naskokom najbolj rekorden mesec

Slo-Tech - Po sorazmerno toplem poletju, ki je bilo v Evropi peto najtoplejše v zgodovini meritev, je za nami neverjetno vroč september. Globalno je bil letošnji september najtoplejši doslej, in sicer je prejšnji rekord iz leta 2020 je presegel za 0,5 °C, kar je največja spremembe doslej. Še nikoli ni bil kakšen mesec - katerikoli, ne le september - od preteklega rekorda toliko toplejši. Od dolgoletnega povprečja pa je bil september 1,8 °C toplejši. To že presega cilje iz pariškega dogovora, s katerimi smo segrevanje ozračja želeli omejiti na 1,5 °C.

Letošnje leto je na dobri poti, da postane najtoplejše doslej. Povprečna globalna temperatura je bil od januarja do septembra za 0,05 °C višja kot leta 2016, ki nosi dosedanji rekord. Razlogov za letošnji rekord je sicer več. Najtopleje je bilo v Severnem Atlantiku, kjer že več mesecev vztraja močna temperaturna anomalija. Prav tako je bilo rekordno vroče na Kitajskem, blizu pa je tudi Južna Amerika. Eden izmed pomembnih dejavnikov je pojav El...

53 komentarjev

Lani peto ali šesto najtoplejše leto

Slo-Tech - Vse večje svetovne meteorološke organizacije so objavile poročila o lanskih temperaturah, ki usklajeno kažejo, da se segrevanje ozračja nadaljuje. NASA je ocenila, da je bilo lansko leto peto najtoplejše, enako tudi Berkeley Earth in evropski ECMWF. Britanski Met Office in ameriška NOAA pa sta lansko leto ocenila kot šesto najtoplejše, odkar zanesljivo merimo temperature.

Minulo leto je bilo malenkost toplejše od leta 2021, je pa zaostajalo za rekordnimi leti 2016, 2019 in 2020. Na spremenljivost vpliva vreme, zlasti pojavi kot je El Niño, a dolgoletni trend je prepričljivo usmerjen navzgor. Kadar vlada La Niña, kar se dogaja od leta 2020, so globalne temperature nekoliko nižje. Ko se smer vetra in morskih tokov obrne, bodo prihodnja leta še toplejša. To je možno napovedati srednjeročno in letos se bo La Niña verjetno končala. Ne glede na te oscilacije pa je bilo najtoplejših osem let v zgodovini meritev prav zadnjih osem let.

Lansko leto je bilo od dolgoletnega povprečja...

71 komentarjev

Za nami je najbolj vroč oktober doslej

Slo-Tech - Minuli oktober je bil globalno najtoplejši oktober, odkar sistematično spremljamo temperaturo planeta, so sporočili evropski znanstveniki. Globalna temperatura je bila za 0,69 °C nad dolgoletnim povprečjem (1981-2010) in neopazno višja (0,01 °C) od oktobra 2015, ki je bil doslej najtoplejši. Tretji najtoplejši oktober je bil leta 2017. Temperature so bile najbolj nadpovprečne v arktičnih predelih, v Avstraliji, Aziji in Evropi. Deli Severne Amerike in severna Evropa pa so bili hladnejši od povprečja.

S tem se nadaljuje letošnji trend, saj je bil tudi september najtoplejši september doslej. Ena rekorda sta pripadla tudi juniju in juliju, medtem ko je bil avgust drugi najtoplejši v zgodovini (za letom 2016). Že sedaj je jasno, da bo leto 2019 eno izmed petih najtoplejših let v zgodovini meritev, če se ne bo zgodilo kaj kataklizmičnega. Doslej so bila najbolj vroča leta 2016, 2017, 2015, 2018 in 2014. Če se zdi to zaporedje sumljivo zgoščeno proti aktualnemu času, to drži. Še več,...

238 komentarjev

Leto 2018 četrto najtoplejše leto od začetka organiziranih meritev

vir: NASA
NASA - Po podatkih ameriške vesoljske agencije NASA, ki vsako leto objavi statistične podatke o povprečnih globalnih temperaturah, je bilo minulo leto četrto najtoplejše od začetka organiziranih meritev pred skoraj 140 leti. Statistika je neizprosna: pet najtoplejših let v zgodovini je bilo zadnjih pet let (2016, 2017, 2015, 2018, 2014), v zadnjih dvajsetih letih pa smo zabeležili najtoplejših 18 let doslej. Podatki ameriške oceanografske agencije NOAA se ujemajo s temi rezultati. Tudi britanski meteorologi ugotavljajo isto.

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da globalno segrevanje ni več pojav, ki mu bomo priče v neki nedoločeni prihodnosti, temveč se dogaja tu in zdaj. Ob tem dodajajo, da nekateri deli...

73 komentarjev

Avgust najtoplejši mesec v zgodovini

NASA - Nadaljujejo se temperaturni rekordi, ki se letos vrstijo mesec za mesecem, zaradi katerih je leto 2016 doslej prepričljivo najtoplejše leto na Zemlji od začetka organiziranih meritev temperature ozračja. Po podatkih NASE je bil avgust 2016 najtoplejši avgust v zadnjih 136 letih, odkar imamo zanesljive podatke o temperaturi na Zemlji.

Od doslej rekordnega avgusta 2014 je bil toplejši za 0,16 °C, od dolgoletnega povprečja 1951-1980 pa za 0,98 °C. Običajno je najtoplejši mesec na Zemlji julij, ko je poletje na severni poluti, kjer je manj vode in več kopnega, na vrhuncu, a je letos avgust z njim izenačen. To z drugimi besedami pomeni tudi, da sta bila letošnja julija in avgust...

97 komentarjev

Januar nov rekordno topel mesec

NASA - Komaj smo si oddahnili od vročega leta 2015, ki je bilo po meritvah svetovnih meteoroloških organizacij globalno najtoplejše leto od začetka organiziranih meritev, že smo dočakali nov rekord. Sveži podatki iz NASE kažejo, da je bil januar 2016 najtoplejši januar od leta 1880. Prav tako nosi naziv najtoplejšega meseca v zgodovini, če gledamo odklon temperature od povprečja za isti mesec za leta 1951-1980.

Globalna temperatura je bila letos od tega povprečja višja za 1,13 °C, medtem ko je dosedanji rekord znašal 0,97 °C in je bil dosežen januarja 2007. Pomembno vlogo je igral El Nino, ki je januarja dosegel svoj vrhunec, a lahko 80 odstotkov segrevanja pripišemo...

48 komentarjev