»

Kitajci razgrabili ASML-jeve stroje za proizvodnjo čipov

Heise - Nizozemski proizvajalec strojev za proizvodnjo čipov, ASML, ki je v tem pogledu edinstven, ker konkurenčnih izdelkov ni, lahko le še letos neomejeno prodaja svoje izdelke kitajskim podjetjem, kakršno je SMIC. Poslovni rezultati za minulo četrtletje kažejo, da je poslovanje povsem povprečno, a s pomembno podrobnostjo. Prodaja na Kitajsko je dosegla že polovico vsega prometa, saj kitajska podjetja množično kupujejo izdelke pred potekom roka.

V številkah to pomeni, da so kitajski kupci ustvarili 2,44 milijarde evrov prometa od 5,31 milijarde evrov prodaje. Še poldrugo milijardo pa je ASML zaslužil z vzdrževanjem svojih strojev pri obstoječih strankah. Skupno so ustvarili 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je primerljivo s prejšnjim kvartalom.

Delež kitajskih strank pa se je letos pošesteril. V prvem kvartalu je znašal osem odstotkov, v drugem že 24 odstotkov, v minulem pa 46 odstotkov. Finančni direktor Roger Dassen je dejal, da to ni presenetljivo, saj gre večinoma za naročila iz...

20 komentarjev

Huaweijevi novi telefoni kljub ameriškim sankcijam s sodobno strojno opremo

Slo-Tech - Ko je Huawei minuli mesec izdal novi telefon Mate 60 Pro, smo to vzeli kot dokaz, da so na Kitajskem izpopolnili 7-nm tehnologijo proizvodnje čipov. Kirin 9000s uporablja čipe kitajskega proizvajalca SMIC, ki so že primerljivo zmogljivi kot zahodni. Gre za arhitekturo ARM, SMIC pa je 7-nm litografijo prignal do skrajnih meja, saj njihov Kirin-9000s porablja do 13 W energije pod največjo obremenitvijo, a je po zmogljivosti primerljiv s Snapdragonom 8 Gen 1.

Kako so Kitajci uspeli proizvesti te čipe, zanima tudi ameriško vlado, ki želi preiskati morebitne kršitve izvoznih omejitev. ZDA so bile uvedle omejitve na izvoz tehnologije za proizvodnjo sodobnih čipov. Stroje za proizvodnjo čipov v 7-nm litografiji, ki terja uporabo ekstremnega dela ultravijoličnega spektra (EUV), proizvaja samo nizozemski ASML, ki se pridružuje sankcijam. Američane zato zanima, kako neki je SMIC proizvedel te čipe.

Naslednje vprašanje pa so pomnilniški čipi, ki so še bolj skrivnostna zagonetka. V Mate 60...

128 komentarjev

ZDA širijo črno listo kitajskih podjetij, težave za SMIC

Slo-Tech - ZDA so na črno listo kitajskih podjetij, proti katerim veljajo sankcije, dodala več deset podjetij, med katerimi je tudi največji kitajskih proizvajalec čipov SMIC. Ameriško ministrstvo za trgovino je potrdilo, da seznam širijo, ker na Kitajskem vlada doktrina zlivanja vojaških in civilnih interesov. Konkretno za SMIC naj bi imeli dokaze, da tesno sodeluje s kitajskim vojaškim konglomeratom.

Minister za trgovino Wilbur Ross je dejal, da ZDA ne bodo dopustile, da se njihova visoka tehnologija uporablja za oboroževanje čedalje nasilnejšega nasprotnika. SMIC tako ne bo dobil licenc za uporabo ameriške tehnologije za proizvodnjo polprevodniških čipov v 10-nm litografiji ali manjši. Na seznam so sicer uvrstili 77 podjetij, večinoma iz Kitajske.

Peking se je že odzval, rekoč, da gre za še en dokaz ameriškega zatiranja kitajskih podjetij, na kar se bodo odzvali s potrebnimi ukrepi. ZDA so pozvali k prenehanju šikaniranja tujih podjetij. Iz SMIC-a se niso odzvali, so pa že večkrat...

40 komentarjev

HSMC insolventen

Načrt, ki se ni posrečil.

Slo-Tech - Kitajsko podjetje Hongxin Semiconductor Manufacturing Company (HSMC), ki je veljalo za enega tamkajšnjih konkurentov tajvanskega TSMC-ja, je tik pred propadom. Kot pišeta South China Morning Post in EE Times, je podjetje plačilno nesposobno. Že bivši izvršni direktor Chiang Shang-yi je dejal, da ga je presenetilo, da je investitorjem zmanjkalo denarja, a da je konec in da se vrača v Kalifornijo. Pred tem je že delal kot direktor razvoja v TSMC-ju, leta 2019 pa je prevzel HSMC, kar je bila prava mora, je še dejal.

HSMC je imel grandiozne načrte. Še lani so govorili o 20 milijard dolarjev vrednem obratu, prihodnje leto pa bi morali začeti razvijati proizvodnjo v 7-nm tehnologiji. S tem bi prehiteli SMIC in Hua Hong, ki sta na Kitajskem trenutno največji livarni za čipe. A ko je zmanjkalo denarja, je bilo tudi plesa konec. Podjetje je sedaj pod upravo lokalnih oblasti v Hubeju, Chiang pa je podjetje zapustil junija, ko je postalo jasno, da tako ne bo več šlo.

Ali bodo oblasti HSMC...

16 komentarjev

Samsung razvil 5-nm postopek proizvodnje čipov

Slo-Tech - Samsung je uspešno izpopolnil postopek za proizvodnjo čipov v 5-nm litografiji, ki uporablja ekstremno ultravijolično (EUV) tehnologijo. Trenutno je 7 nm najmanjši komercialno izvedljiv postopek, s katerim se proizvajajo na primer procesorji za Galaxy S10, nadaljnje pomanjševanje litografije pa je povezano z velikimi težavami. V nanometrskem merilu se namreč približujemo atomskemu merilu, prav tako pa je običajna svetloba predolgih valovnih dolžin, da bi bilo mogoče z njo jedkati vezja. Slednji problem rešuje EUV. Običajna ultravijolična litografija namreč uporablja valovne dolžine okrog 200 nm, medtem ko potrebujemo za EUV svetlobo pri 13,5 nm.

Novi čipi, ki jih bo proizvajal Samsung, bodo 25 odstotkov manjši in 20 odstotkov...

10 komentarjev