»

Canonovi tiskalniki si zelo zapomnijo podatke za Wi-Fi

Slo-Tech - To pot ne pišemo o prigodah s črnilom v tiskalnikih, temveč o precej bizarnem varnostnem opozorilu, ki ga je Canon v ponedeljek izdal za približno 200 modelov svojih tiskalnikov. Pred odsvojitvijo tiskalnika, ki je bil povezan v brezžično omrežje, je treba izvesti poseben postopek za izbris podatkov, kot so ime omrežja in geslo za dostop. Preprosta ponastavitev na tovarniške nastavitve ne zadostuje.

Moderni tiskalniki so pač pametne naprave, ki se znajo povezati v Wi-Fi. To pomeni, da si zapomnijo imena omrežij, gesla in še kakšne druge nastavitve, na primer fiksni naslov IP. Pričakovali bi, da bo pred odprodajo tiskalnika zadostovala tovarniška ponastavitev (factory reset), a to ne drži. Canon uporabnikom svetuje, da ponastavijo vse nastavitve (Reset settings Reset all), nato ponovno vključijo Wi-Fi ter vse nastavitve še enkrat ponastavijo. Na tiskalnikih, ki možnosti za ponastavitev vseh funkcij nimajo, pa je treba ponastaviti Wi-Fi, ga ponovno omogočiti, in še enkrat...

12 komentarjev

Pravica do popravila: tiskalniki

Slo-Tech - V resnici nikogar ne preseneča več, da so brizgalni tiskalniki muhaste naprave, ki del črnila zavržejo, bijejo (ne)uspele bitke z neoriginalnimi kartušami in so vir sivih las in nepričakovanih stroškov. Te dni je na prvih straneh novic vnovič Epson, ki je v nekatere tiskalnike vgradil števec, ki po določenem številu natisnjeni strani tiskalnik preprosto onemogoči. Tiskalnik preprosto izpiše, da so nekatere komponente dosegle konec življenjske dobe, in obmolkne.

To je že desetletja star problem za uporabnike oziroma z Epsonovega vidika funkcionalnost. Glavni razlog so blazinice za črnilo (ink pads), ki se sčasoma napijejo črnila in bi ga lahko začele razlivati po notranjosti tiskalnika, trdi Epson. Sprva so uporabnikom preprosto povedali, da popravilo ni smiselno in da večina tako ali tako kupi novo napravo. Odkar se je internet občestvo razjezilo, so dodali še možnost pošiljanja tiskalnika proizvajalcu na servis ali popravilo pri lokalnem pooblaščenem servisu.

Delne rešitve sicer...

82 komentarjev

Zakaj so WD-jevi zunanji diski minuli teden izgubljali podatke?

WD MyBook Live: Geslo ne dela, podatki pa pa.

vir: Ars Technica
Slo-Tech - Minuli teden so uporabniki Western Digitalovih zunanjih diskov My Book Live, ki so bili povezani v mreže, naleteli na hudo nevšečnost, saj so zaradi ranljivosti lahko izgubili podatke. Diski so se namreč ponastavili na tovarniške nastavitve, kar je povzročilo popolno izgubo podatkov. Sedaj je znanih več informacij, kako so hekerji uspeli to ušpičiti.

Niso le izkoristili tri leta starega hrošča, kakor je kazalo sprva, temveč svežo (0-day) ranljivost. Predhodno nerazkrita ranljivost je tičala v datoteki system_factory_restore, ki vsebuje skripto PHP za ponastavitev diska, kar vključuje izbris podatkov. Ta skripta je vsebovala preveritev istovetnosti uporabnika z geslom, preden bi se pognalo brisanje, a je bila iz neznanih razlogov ta funkcija zakomentirana. To pomeni, da je bila zaščita z geslom namenoma onemogočena. Naprava, ki je priključena v internet, je imela torej možnost brisanja podatkov brez gesla. To je kar klicalo po katastrofi, ki se je sedaj zgodila.

Drugi pogoj za...

25 komentarjev

Mednarodna vesoljska postaja po 17 letih dobiva nove tiskalnike

Slo-Tech - Nobena skrivnost ni, da v vesolje večinoma letijo stare stvari. Preden lahko kakšen kos elektronike ali druge tehnične opreme naložijo na raketoplan, mora prestati strogo certificiranje, kar traja. Na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) imajo vse od otvoritve leta 2000 isti model tiskalnikov, sedaj pa po 17 letih dobivajo novega. Astronavti tiskajo s tiskalnikom Epson 800 Inkjet, in sicer mesečno natisnejo okrog 1000 strani. Včasih so jih več, sedaj pa so zaradi pametnih naprav potrebe po tiskanju dokumentov manjše.

A vseeno se je NASA odločila, da je po sedemnajstih letih uporabe enakega modela čas za novega. To seveda ne pomeni, da je bil vsa ta leta v vesolji isti tiskalnik. NASA jih je imela na zalogi cel kup in ko...

24 komentarjev

Prihaja Android 6.0

Slo-Tech - Bliža se izid naslednje verzije Googlovega operacijskega sistema za pametne telefone Android. Šesta inkarnacija s kodnim imenom Marshmallow je tik pred vrati in kot je pričakovati, se bodo prvi z njo posladkali lastniki telefonov Nexus. Google je namreč objavil tovarniške slike sistema Android 6.0 za telefone Nexus 5, Nexus 6, Nexus 7 (2013), Nexus 7 Mobile (2013), Nexus 9, Nexus 9 LTE in Nexus Player. Za namestitev je treba v celoti ponastaviti telefon, s čimer izgubimo vse podatke. V kratkem bo na voljo tudi OTA posodobitev direktno z različice 5.1.1, ki ponastavitve ne bo zahtevala. Android 6.0 bosta seveda podpirala tudi prihajajoča Nexus 5X in 6P. Starejši Nexusi (4, 7-2012 in 10) pa Androida 6.0 ne bodo dobili nikoli.

Izdaja tovarniških slik je prvi korak v procesu splavitve...

53 komentarjev

Google Cloud Print storitev v beta fazi

Shema poteka tiskanja

vir: engadget
engadget - S predstavitvijo Chrome OS, ki ne podpira običajnega priklopa tiskalnikov, temveč se zanaša na Googlovo oblačno storitev, Google Cloud Print, se je porajalo vprašanje kaj bomo storili z obstoječimi tiskalniki, ki oblačnega tiskanja ne podpirajo. V prihodnosti bodo na voljo na splet povezani tiskalniki, ki jim bo tiskanje iz oblaka enostavno opravilo, a današnji tiskalniki s povezljivostjo omejeno na USB tega niso sposobni.

Na pomoč bo tako lahko priskočil eden izmed domačih računalnikov. Google je že predstavil beta različico storitve, ki pa je zaenkrat omejena le na operacijske sisteme Windows ter se nahaja v 9. različici Chrome, natančneje od različice 9.0.597.1 naprej, ki pa je zaenkrat še del razvojne veje. Zaradi novosti bo...

10 komentarjev