»

Tudi omrežje Twitter preimenovano v X

Slo-Tech - Od zjutraj družbeno omrežje Twitter ne nosi več svojih ikoničnih imena ter logotipa ptička, kajti Elon Musk nadaljuje s preobrazbo podjetja v ... nekaj z imenom X.

Vse odkar je Elon Musk lansko jesen prevzel eno od najpomembnejših spletnih družbenih omrežij na svetu, se ga trudi napraviti profitabilnega in ga obenem razviti v nekaj bolj po svojem okusu, kar med drugim vključuje tudi razne denarne storitve. Doslej so uspehi njegovih poskusov kolebali nekje med polomijami in katastrofami, pri katerih se strokovna javnost začudeno sprašuje, mar ni muhasti milijarder pri odločanju o nadaljnjih korakih nemara v podobnem stanju kot v tisti ikonični oddaji z Joejem Roganom. Med nenavadnejše poteze gotovo sodi tudi vsesplošno preimenovanje podjetja in omrežja v X, pri čemer je bil prvi korak, sprememba imena družbe, storjen aprila. Danes je na vrsti še platforma kot taka.

Musk je dogodek napovedoval od včeraj zvečer in večino noči zainteresiranim gledalcem ter poslušalcem skušal na -...

156 komentarjev

Twitter ni več odprt

Slo-Tech - Saga o Twitterju dobiva pravo skandinavsko širino, saj je Elon Musk v najnovejšem zapletu preprosto zaprl brezplačen dostop za neprijavljene uporabnike. Že zgolj za branje sedaj potrebujemo račun, s čimer Elon Musk igra tvegano igro, da bo tako povečal število uporabnikov. Možen je tudi obraten scenarij, to je zaton platforme zaradi zaklepanja v lasten mehurček.

Že doslej Twitter ni bil navdušen nad neprijavljenimi obiskovalci, ki niso imeli dostopa do vseh funkcij (npr. pregledovanja citirajočih čivkov), sčasoma pa se je pokazalo pojavno okno, da se je treba prijaviti. A za silo je vendarle šlo. Nič več, saj je neprijavljeni obiskovalci ne vidijo več ničesar. A tudi prijavljeni obiskovalci so dobili omejitev.

Uradno, da bi preprečili nasilno pobiranje vsebina s Twitterja (scraping), lahko prijavljeni obiskovalci pogledajo le 600 objav na dan. Še huje velja za nove uporabnike, ki so omejeni na 300 objav. Kdor želi več, mora imeti modro kljukico, in tedaj bo lahko videl 6000 objav...

73 komentarjev

Twitter po prevzemu izgubil že dve tretjini vrednosti

Bloomberg - Po oceni podjetja Fidelity je Twitter vreden le še tretjino zneska, ki ga je zanj lani jeseni odštel Elon Musk. Ta se je pred dvema mesecema pridušal, da je njegova investicija izgubila že polovico vrednosti, a je očitno še slabše. Fidelity sicer ni javno razkril, na podlagi katerih podatkov so oblikovali novo oceno niti ali imajo dostop do kakšnih nejavnih infromacij. To ni prva tovrstna napoved iz Fidelityja, ki je že novembra lani objavil oceno, da je Twitter vreden pol manj.

V Twitterju je stanje vse od prevzema kaotično. Musk ni prinesel le 13 milijard dolarjev svežega dolga, ki ga mora podjetje odplačati tako rekoč zase, temveč predvsem nov način vodenja. Zaradi sprememb v načinu moderiranja, ki so povzročile razrast ekstremnih vsebin, kot jih včasih ni bilo, so Twitter začeli množično zapuščati oglaševalci. Musk je pričel radikalno krčiti stroške, kar je več kot razpolovilo število zaposlenih. Nekatere oddelke je v celoti poradiral, denimo za moderiranje vsebin.

Po drugi...

47 komentarjev

Muskova naslednica na čelu Twitterja je Linda Yaccarino

vir: Axios
Axios - Elon Musk je po večmesečnih obljubah, da bo mesto vodilnega pri Twitterju prepustil nekomu drugemu, očitno našel pravega človeka: strokovnjakinjo za oglaševanje Lindo Yaccarino.

Odkar je Elon Musk lanske jeseni prevzel Twitter, je njegov ... zanimiv način vodenja tega socialnega omrežja botroval tako krohotu kakor velikim skrbem zaradi razraščanja ekstremizma, prevar in sovražnega govora. Podjetje je spričo tega izgubilo večino nekdanjih poglavitnih oglaševalcev in posledično zabredlo v zelo živo rdeče številke. Ravno tu naj bi najbolj pomagala nova izvršna direktorica. Linda Yaccarino je namreč dolgoletna izkušena voditeljica oddelkov za oglaševanje, nazadnje 12 let pri NBCUniversalu, kjer je dala odpoved z današnjim dnem. Slovi kot trda pogajalka z mnogimi zvezami v vrhovih najmočnejših ameriških podjetij, od Appla naprej, in njen prvi izziv bo nazaj pripeljati kar se da veliko oglaševalskega denarja.

Z Muskom naj bi se sicer "našla" na aprilskem srečanju na temo oglaševanja v...

115 komentarjev

Musk bo danes razpolovil število zaposlenih v Twitterju

Slo-Tech - Elon Musk, novi lastnik Twitterja in po razpustitvi upravnega odbora edini vodja podjetja, bo močno skrčil število zaposlenih. Po poročanju Bloomberga se bo odpuščanje začelo danes, zaposlitev pa bo izgubila približno polovica zaposlenih. Prvi korak po 44 milijard dolarjev težkem prevzemu bo torej odslovitev 3700 zaposlenih. To seveda ne pomeni, da bodo od danes ostali brez plače, saj tudi v ZDA veljajo odpovedni roki in odpravnine, bodo pa že danes obveščeni o svoji prihodnosti.

Hkrati bo Musk odpravil politiko dela od doma oziroma od koderkoli. Od zaposlenih pričakuje, da so večinoma v pisarnah. V Twitter je Musk pripeljal tudi nekaj zaposlenih iz svojih preostalih podjetij, kot sta Tesla in SpaceX. Musk je Twitter kupil v neprimernem trenutku, saj je zanj ponudil 44 milijard dolarjev tik, preden so trgi začeli izgubljati. Danes so tehnološke delnice tudi do tretjino cenejše kot so bile ob najavi prevzema. Tudi zaradi tega je Musk poizkušal odpovedati prevzem pod pretvezo, da je...

212 komentarjev

Elon Musk ga zopet lomi na Twitterju

BBC - V petek je cena delnic Tesle padla za več kot 10 odstotkov, kar je znižalo tržno kapitalizacijo podjetja za 14 milijard dolarjev (navidezno so delničarji izgubili toliko premoženja), kasneje pa se je malo pobrala, tako da je bila izguba sedemodstotna. Padec se je zgodil v 30 minutah, kar se običajno zgodi podjetjem, ki se zapletejo v kakšno hudo katastrofo ali škandal. Pri Tesli pa je bil razlog ustanovitelj Elon Musk, ki je na Twitterju zopet čivkal nerazumljive trditve. V vrsti bizarnih objav je zapisal tudi, da je po njegovem mnenju tečaj delnic Tesle previsok in da bo prodal skoraj vso svojo lastnino. Rezultat je bil padec vrednosti delnice, ki je tudi Musku izbrisal tri milijarde dolarjev premoženja.

Musk je znan po svojih nenavadnih izjavah, ki se prelivajo tudi na Twitter. Zaradi tega je prišel v preteklosti že navzkriž z zakonom. Objave na Twitterju so namreč javne objave, kjer visoki predstavniki podjetij, ki imajo tudi notranje informacije, ne smejo manipulirati s ceno....

30 komentarjev

Ameriško tožilstvo začelo preiskavo Tesle zaradi Muskovih čivkov

Bloomberg - Ameriško ministrstvo za pravosodje, katerega del je tožilstvo, uradno preiskuje Teslo zaradi zavajajočih objav na Twitterju, ki jih je izvršni direktor Elon Musk objavil v začetku avgusta. Zapis, da bo Teslo odkupil in da ima financiranje že zagotovljeno, je delnico najprej katapultiral kvišku, ko pa je postalo jasno, da se to sploh ne more zgoditi, je padla pod prejšnje nivoje. Čeprav je Musk kasneje, ko je priznal, da bo Tesla ostala kotirajoče podjetje, skušal izjave omiliti, se je znašel v velikih pravnih težavah. Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je kmalu zatem začela preiskavo zaradi suma manipulacije cene delnic z objavo neresničnih podatkov. Sedaj je svoj postopek začelo tudi ministrstvo za pravosodje, poroča Bloomberg.

To pa je...

39 komentarjev