»

Acer kljub zavezam nadaljeval prodajo v Rusijo

Reuters - Tajvanski proizvajalec računalnikov Acer je med 8. aprilom 2022 in 31. marcem 2023 v Rusijo prodal za vsaj 70 milijonov dolarjev računalnikov in komponent, čeprav se je formalno pridružil sankcijam in napovedal prekinitev dobave komponent v Rusijo. Acerjevo početje ni bilo nezakonito, je bilo pa v nasprotju s potezami drugih zahodnih dobaviteljev (Dell, HP), ki so aprila lani prenehali dobavljati v Rusijo, in tudi v nasprotju z javnimi navedbami. Acer je za prodajo v Rusijo uporabljal svojo podružnico v Švici.

Čeprav je Tajvan uvedel sankcije proti Rusiji, v tem primeru ni šlo za kršitve, ker so pošiljke izvirale iz Švice. Prav tako tedaj Švica ni prepovedovala izvoza računalniških komponent v Rusijo, zato je bila prodaja povsem zakonita. A Acer je 8. aprila lani dejal, da so zaradi nedavnih dogodkov ustavili poslovanje z Rusijo. Formalno je to držalo, v resnici pa so poslovanje nadaljevali prek švicarske podružnice. Acer je sedaj dejal je, da je Acer Sales International SA...

29 komentarjev

Zacvetel izvoz čipov v Rusijo prek Kitajske in Hongkonga

Slo-Tech - Čeprav veljajo stroge omejitve izvoza elektronskih izdelkov v Rusijo, s katerimi so želeli državi preprečiti dostop do modernih čipov in s tem procesorjev, grafičnih kartic, pomnilnika in podobno, v praksi uvoz še vedno poteka. Nikkei Asia ugotavlja, da se je ruski uvoz ameriških čipov prek Hongkonga in Kitajske v zadnjem letu podeseteril.

ZDA so izvoz čipov blokirale takoj po napadu na Ukrajino 24. februarja lani. Z omejitvijo dostopa do polprevodnikov so želeli hitro zlomiti rusko tehnološko podporo za vojno, a se je ta izkazala za trdoživejšo. Odtlej pa do konca leta 2022 je uvoz ameriških čipov v Rusijo dosegel 740 milijonov dolarjev, od česar je 75 odstotkov steklo prek Kitajske in Hongkonga. Večinoma gre za majhna podjetja, ki imajo kvečjemu kakšnega zaposlenega.V letu 2021, torej pred sankcijami, je izvoz ameriških čipov iz Hongkonga v Rusijo znašal 51 milijonov dolarjev. Predlani so zabeležili 230 transkacij, lani že 2358 (večjih od 100.000 dolarjev).

Eno večjih podjetij...

19 komentarjev

Nvidia in AMD ne smeta prodajati GPGPU čipov na Kitajsko in v Rusijo

Slo-Tech - Nvidia in AMD sta razkrila, da so jima ameriške oblasti pred kratkim prepovedale prodajo grafičnih čipov za superračunalnike na Kitajsko in v Rusijo.

Politično-trgovinski spopad med ZDA na eni strani in Kitajsko ter sedaj tudi Rusijo na drugi se ne umirja. Ravno nasprotno, saj sta ruska invazija na Ukrajino in ojačane kitajske grožnje Tajvanu v zadnjem času še prilila olje na ogenj. Posledice je mogoče med drugim videti v ukrepu, ki ga je pretekli teden razkrila Nvidia v poročilu, ki ga je oddala ameriškemu Zveznemu uradu za trg vrednostnih papirjev (SEC). V njem piše, da so ji oblasti naložile nove izvozne omejitve; natančneje, na Kitajsko in v Rusijo ne sme več prodajati modernih čipov za pospeševanje strojnega učenja. To konkretno pomeni zadnji dve generaciji GPGPU izdelkov, kot sta liniji A100 in H100. Mediji so takoj odhiteli še do AMDja, kjer so potrdili, da se s takšnim ukazom soočajo tudi sami, v njihovem primeru za družino izdelkov MI200.

Uradna razlaga ameriških organov...

76 komentarjev

Ali FaceApp res pošilja podatke v Rusijo

Slo-Tech - Ta teden je splet obnorela aplikacija FaceApp, ki računalniško postara obraz na fotografiji in z uporabo umetne inteligence prikaže zelo realistično podobo. V resnici aplikacija ni nova, saj je prva verzija izšla že januarja 2017. Aplikacija ponuja različne možnosti manipulacije fotografij, od pomlajevanja, spreminjanja spola, dodajanja nasmeška, brade, spreminjanja pričeske, do - staranja, ki je pritegnilo največ pozornosti. Toda za obilico prahu je poskrbelo odkritje, da je aplikacija iz pod prstov ruskega avtorja in da ob namestitvi zahteva dovoljenje za dostop do vseh fotografij na telefonu.

Aplikacijo razvija Wireless Lab, v katerem je vodja Yaroslav Goncharov. Ta se je na navedbe, da naj bi aplikacija kradla in v...

29 komentarjev

Apple nehal prodajati iPhone v Rusiji

Bloomberg - Apple je v Rusiji prek spletne trgovine prenehal prodajati iPhone 6 in iPhone 6 Plus, ker je rubelj v zadnjih dneh izgubil precej vrednosti proti dolarju oziroma evru in ker se situacija še ni umirila.

Dolar je v času pisanja tega prispevka vreden okrog 60 rubljev, medtem ko je bil v začetku leta okrog 30 rubljev. Padanje rublja se je pospešilo v zadnjem četrtletju, decembra pa je vrednost izgubljal še posebej hitro. Zaradi tega je bil iPhone 6 v Rusiji nekaj časa daleč najcenejši v Evropi. Izvozniki v Rusijo imajo seveda obilico težav, ker padajoč rubelj draži izvoz v Rusijo.

Osnovni iPhone 6 s 16 GB kapacitete je sprva stal 32.000 rubljev, kar bi po današnjih tečajih pomenilo okrog 530 dolarjev oziroma 430 evrov. Zaradi tega je Apple konec...

27 komentarjev

Hewlett-Packard v preiskavi zaradi podkupovanja

Kenneth Willett

vir: CNet
CNet - Ameriški organi pregona so se pridružili ruskim in nemškim v preiskavi obtožb zoper Hewlett-Packard, da naj bi si podjetje z večmilijonskimi podkupninami zagotovilo javna naročila v tujini, s čimer so kršili zakon FCPA. Kot poroča The Wall Street Journal, ameriško pravosodno ministrstvo in njihov ATVP poizkušata ugotoviti, ali je podjetje kršilo omenjeni zakon s podkupovanjem tujih državnih uradnikov, kar je v njem eksplicitno prepovedano.

Nemške oblasti že nekaj časa raziskujejo, ali je HP resnično plačal 10,9 milijona dolarjev podkupnin, da so dobili posel, v katerem so ruskemu tožilstvu prek nemške podružnice prodali sistem za varne komunikacije. HP-jeve moskovske pisarne je v sredo ruska policija preiskala, da bi...

2 komentarja