»

Ustanovitelj Binancea kriv

Slo-Tech - Soustanovitelj in izvršni direktor kriptomenjalnice Binance se je pred ameriškem sodiščem izrekel za krivega, odstopil in privolil v plačilo 50 milijonov dolarjev globe. Podjetje bo v poravnavi plačalo 4,3 milijarde dolarjev. Dogodki so posledica obtožnice, s katero ZDA kriptomenjalnico in njenega šefa Changpenga Zhaa bremenijo kršitve sankcij in zakonodaje o finančnih storitvah. Binance ni imela ustrezne sheme za preprečevanje pranja denarja, delovala je brez dovoljenja za opravljanje finančnih storitev ter kršila sankcije proti nekaterim državam. Zhao se je izrekel za krivega kršitev zakona o bančni tajnosti (Bank Secrecy Act).

Zhao se je s tem manevrom izognil zaporni kazni, prav tako pa bo lahko obdržal večinski lastniški delež v kriptomenjalnici. Poravnava s pravosodnim ministrstvom v kazenskem postopku vključuje tudi spor s Komisijo za trgovanje s terminskimi pogodbami, ne bo pa vplivala na postopek, ki ga zoper Binance vodi agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC).

...

16 komentarjev

Regulator toži Binance in Coinbase

Slo-Tech - Ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) se je odločila pobliže pogledati največje kriptomenjalnice. V ponedeljek je vložila tožbo zoper Binance in njenega ustanovitelja Changpenga Zhaa, danes pa še zoper Coinbase. Potem ko je včeraj bitcoin zaradi tega dogodka izgubil približno tri odstotke, se je danes za toliko pobral.

Binance tožijo, ker naj bi poslovali s prevarami. SEC je na washingtonsko sodišče vložil obtožnico s trinajstimi točkami, v katerih Binance, ustanovitelja in ameriško podružnico bremenijo več nepravilnosti, denimo prikazovanje nerealno visokega prometa in umetno napihovanje tečaja bitcoina, preusmerjanja sredstev komitentov, zavajanja vlagateljev itd. Bistvena nepravilnost je tudi mešanje sredstev vlagateljev in podjetja, kar ni dovoljeno. SEC trdi še, da je ameriška podružnica ustanovljena samo zato, da se matično podjetje izogne odgovornosti. Binance se je odzval z besedami, da bodo svojo platformo branili, kaj dosti pa da jim SEC ne more, ker niso...

34 komentarjev

Ameriška državna agencija toži Binance

Slo-Tech - Ameriški urad CFTC je sprožil tožbo proti največji svetovni kriptomenjalnici Binance in njenim vodilnim ljudem, katere obtožuje nespoštovanja zakonov.

Četudi so kriptovalute v popularnem smislu že bolj ali manj postale mainstream, pa je njihova pravna situacija v večini razvitih držav še vedno precej neurejena. Nov primer v sagi dvobojevanja med državnimi regulatorji in vseh trikov vajenimi lastniki kriptomenjalnic je najnovejši proces ameriškega urada CFTC (Commodity Futures Trading Commission), ki se ukvarja z nadzorom izvedenih finančnih instrumentov, kot so zamenjave, opcije in terminske pogodbe. Urad je na okrožnem sodišču v Illinoisu sprožil tožbo proti kriptomenjalnici Binance in njenim vodilnim ljudem, med drugim ustanovitelju Changpeng Zhau in nekdanjemu vodilnemu pravniku Samuelu Limu.

V obsežnem spisku obtožb Binancu očita najprej to, da še vedno posluje z ameriškimi državljani, čeprav delovanja v ZDA nima prijavljenega, kar je v nasprotju z zakoni. Od tu dalje pa se...

8 komentarjev

Musk nabira denar za prevzem Twitterja, a oglaševalci so skeptični

Slo-Tech - Zgodba o Muskovem nakupu Twitterja bo še nekaj časa burila duhove, pa čeprav se sploh še ni uradno zgodila. Medtem ko je Twitter uradno priznal, da bi bil zaradi prevzema in nove politike lahko ob precej oglaševalcev, Musk zbira sredstva za 44 milijard dolarjev vreden prevzem.

Več kot dvajset investitorjev je skupaj zbralo 7,1 milijarde dolarjev za prevzem Twitterja, med njimi so tudi Sequoia Capital, Andreessen Horowitz in Binance. Največ je primaknil soustanovitelj Oracla Larry Ellison, ki je tudi vlagal v Teslo. Preostali so prispevali manj, denimo Sequoia 800 milijonov dolarjev, VyCapital 700 milijonov in Binance 500 milijonov dolarjev. Nihče ni prispeval več kot milijarde dolarjev, prav tako pa med vlagatelji še ni največjih imen izmed skladov.

Ben Horowitz iz Andreessen Horowitz je ob tem dejal, da je Elon Musk morda edina oseba svetu, ki ima pogum, sposobnosti in genialnost, da reši probleme v javnem prostoru komunikacije, ki so se nakopičili. Dodaja, da je Twitter zelo...

27 komentarjev

SEC toži Ripple

Brad Garlinghouse

Slo-Tech - Ameriška Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je včeraj vložila tožbo zoper Ripple Labs Inc. ter njuna izvršnega direktorja in predsednika, ker da sta prodala za 1,3 milijarde dolarjev vrednostnih papirjev brez kritja. SEC je vložitev tožbe napovedal v ponedeljek zvečer in jo naslednji dan resnično vložil. To je eden največjih sodnih primerov v povezavi s kriptovalutami.

Kriptovaluta ripple obstaja od leta 2012 in je s tržno kapitalizacijo 22 milijard dolarjev tretja največja kriptovaluta (za bitcoinom in ethrom). Tržna kapitalizacija podjetja je leta 2019, ko je bil zadnji krog vložkov investitorjev, znašala 10 milijard dolarjev. SEC podjetja in odgovorna vodilna obtožuje prodaje vrednostnih papirjev brez kritja. Od leta 2013 so prodali več kot 14,6 milijard žetonov XRP (ripple), ki so vredni dobre 1,3 milijarde dolarjev. Izvršni direktor Brad Garlinghouse je osebno prodal za 150 milijonov dolarjev kriptožetonov, predsednik Chris Larsen pa za 450 milijonov dolarjev.

...

37 komentarjev

Večina menjalnic kriptovalut zavaja o obsegu prometa

Sumljiv vzorec

Slo-Tech - Pogost nasvet uporabnikom pri izbiri menjalnice ali borze za kriptovalute je izbrati takšno čim višjim prometom, ker je tam manj možnosti, da gre kaj zelo narobe. Toda to je v resnici zelo težko ugotoviti, kaže nova raziskava, ki jo je za ameriško agencijo za trg vrednostnih papirjev (SEC) pripravil Bitwise Asset Management. Medtem ko CoinMarketCap kaže, da se dnevno z bitcoinom ustvari več milijard dolarjev borznih transkacij, so resnične številke približno 20-krat nižje. Ko je CoinMarketCap izmeril šest milijard dolarjev transakcij (na podlagi številk, ki jih borze same posredujejo), jih je bilo v resnici za 273 milijonov dolarjev.

Bitwise je zbral podatke z 81 menjalnic, ki imajo več kot milijon dolarjev dnevnega prometa. Potem so analizirali promet in ugotovili, da ga je okrog...

54 komentarjev

Google prepovedal oglaševanje kriptovalut

Slo-Tech - Slabe novice za imetnike kriptovalut se v zadnjih tednih kar vrstijo, zaradi česar so se njihovi tečaji znižali za več kot 20 odstotkov. Sedaj jih je razžalostil tudi Google, ki ima kot eden največjih ponudnikov oglasnega prostora na internetu nesorazmerno velik vpliv na številna področja. Google je sporočil, da bo prepovedal oglaševanje kriptovalut in vseh sorodnih tematik (javne ponudbe kriptožetonov ali ICO, menjalnice, nasvetov za trgovanje ipd.). Poleg kriptovalut bodo prepovedali tudi oglaševanje nekaterih drugih finančnih instrumentov, ki so zaradi svoje narave še posebej tvegani, medtem ko bodo na drugih finančnih področjih od oglaševalcev zahtevali posebne licence. Spremembe bodo začele veljati junija...

71 komentarjev