»

Ob preimenovanju platforme Musk zaplenil profil @x

Slo-Tech - Ko je Musk sprva preimenoval podjetje v X, nato pa še platformo Twitter v X, je sledila logična poteza zamenjati ime uradnega profila iz @Twitter v @X. Dosedanji profil @Twiter je neaktiven z napisom, naj se uporabniki obrnejo na @X. Pri tem pa je Elon Musk ponovno ravnal v slogu diktatorja in dotedanjega imetnika profila @X preprosto - razlastil.

Profil @X je bil registriral fotograf Gene X Hwang iz San Francisca že davnega leta 2007, do včeraj pa je nabral 53.000 sledilcev. To ni ekstremno veliko, je pa čisto dovolj za njegove potrebe. Hwang je povedal, da je ob preimenovanju podjetja in platforme X pomislil, da bo morda uspel kaj iztržiti, če bo na primer svoj profil prodal nazaj Twitterju. A to se ni zgodilo, ker so mu ga preprosto vzeli brez nadomestila. Ponudili so mu nekaj izdelkov (merch) in obisk sedeža podjetja, to pa je bilo tudi vse.

V preteklosti so se zelo zaželeni profili že prodajali za več deset tisoč dolarjev. Leta 2014 je ponudba za @n znašala 50.000 dolarjev....

47 komentarjev

Na Twitterju nič novega, še vedno kaos

Slo-Tech - Na Twitterju je ta teden glavna vest modra kljukica, o kateri je bilo prelitega že mnogo črnila. Uradna razlaga funkcije je preprosta: modro kljukico dobi, kdor plača naročnino na Twitter Blue (osem dolarjev mesečno) in potrdi svojo telefonsko število. A resnica je precej bolj zapletena.

Ta vikend naj bi Twitter počistil stare modre kljukice, ki so izvirale še iz časov pred Elonom Muskom. Odslej bi modre kljukice resnično videli le na profilih, ki so izpolnili zgornja pogoja, a kaj ko se je kljukica pojavila tudi pri profilih preminulih. Zakaj so jo dobili Kobe Bryant, Michael Jackson, Paul Walker in drugi, ni jasno. Twitter pravi, da so nedavno potrdile istovetnost računa.

Izkazalo se je, da je Twitter obnovil modro kljukico tudi pri računih z več kot milijonom sledilcev. A pri tem je bil selektiven, saj iz neznanih razlogov vsem tega niso storili. Jack Dorsey, ustanovitelj Twitterja z več kot 6,5 milijona sledilcev, je ni dobil, nekateri mrtvi pač. Analize kažejo, da je...

27 komentarjev

Danes se vrača modra kljukica na Twitterju

Slo-Tech - Po propadlem prvem poizkusu, v katerem je novi Twitterjev lastnik Elon Musk za osem dolarjev vsakomur omogočil pridobiti modre kljukice, ki je bila označevala preverjene račune znanih oseb, danes poizkušajo znova. Twitter je ponovno zagnal storitev Twitter Blue, ki še vedno stane osem dolarjev za večino uporabnikov in 11 dolarjev za uporabnike v Applovi trgovini - ker Apple pač zaračunava provizijo za nakupe v App Storu. Odslej bo modra kljukica označevala naročnike na to storitev in ne več preverjenih računov, kot je veljalo nekoč.

Naročnina na Twitter Blue prinaša nekaj bonbončkov, med katerimi omenimo možno urejanja objavljenih čivkov (Edit), o čemer so žolčne razprave tekle leta. Naročniki bodo videli tudi manj reklam, imeli večji doseg svojih čivkov in bodo lahko objavljali daljše videoposnetke v višji ločljivosti. Urejanje čivkov je namenjeno tiskarskim napakam, zato bo omejeno na 30 minut po objavi, hkrati pa bodo popravljeni čivki jasno označeni. Modre kljukice bodo...

13 komentarjev

Twitter pod Muskom v težavah

Slo-Tech - Ko je Twitter uvedel storitev Twitter Blue kot naročnino, ki stane osem dolarjev mesečno, so naročniki dobili modro kljukico. Ta je videti enako kot kljukica, ki je v prejšnjih časih označevala le preverjene račune vplivnih posameznikov, podjetij in institucij. Sledil je pričakovani kaos, saj so se razširili lažni računi. Čeprav jih je izurjeno oko lahko prepoznalo po čudnih imenih računov (handle) - pa tudi če smo z miško počakali na kljukici, se je izpisal drugačen opis - je večina uporabnikov sklepala, da so avtentični.

Čeprav so bile v nekaterih primerih posledice zabavne (vsaj Musku se je zdelo tako), mestoma celo poučne, kakršna je bila debata o ceni inzulina, je Musk sprevidel zmoto. Twitter je storil korak nazaj in ukinil modre kljukice za osem dolarjev, tako da jih imajo sedaj spet samo preverjeni računi. Za zdaj, saj uradnih pojasnil še ni.

Manj zabavno je nadaljevanje eksodusa direktorjev v podjetju in pravne težave. Podjetje se je odločila zapustiti direktorica za...

55 komentarjev

Musk bo danes razpolovil število zaposlenih v Twitterju

Slo-Tech - Elon Musk, novi lastnik Twitterja in po razpustitvi upravnega odbora edini vodja podjetja, bo močno skrčil število zaposlenih. Po poročanju Bloomberga se bo odpuščanje začelo danes, zaposlitev pa bo izgubila približno polovica zaposlenih. Prvi korak po 44 milijard dolarjev težkem prevzemu bo torej odslovitev 3700 zaposlenih. To seveda ne pomeni, da bodo od danes ostali brez plače, saj tudi v ZDA veljajo odpovedni roki in odpravnine, bodo pa že danes obveščeni o svoji prihodnosti.

Hkrati bo Musk odpravil politiko dela od doma oziroma od koderkoli. Od zaposlenih pričakuje, da so večinoma v pisarnah. V Twitter je Musk pripeljal tudi nekaj zaposlenih iz svojih preostalih podjetij, kot sta Tesla in SpaceX. Musk je Twitter kupil v neprimernem trenutku, saj je zanj ponudil 44 milijard dolarjev tik, preden so trgi začeli izgubljati. Danes so tehnološke delnice tudi do tretjino cenejše kot so bile ob najavi prevzema. Tudi zaradi tega je Musk poizkušal odpovedati prevzem pod pretvezo, da je...

212 komentarjev

Elon Musk postal edini vladar Twitterja

Slo-Tech - Ko je Elon Musk prevzel Twitter, je takoj odpustil nekatere vodilne uslužbence, med drugim izvršnega direktorja, finančnega direktorja, vodjo pravne službe in pomočnika direktorja za pravne zadeve. Sedaj je Musk postal edini direktor podjetja, saj je razpustil upravni odbor, tako da je sedaj njegov edini član. Sam pravi, da je to le začasna rešitev.

Musk je tudi ponudil odkup vseh Twitterjev obveznic. Medtem je drugi največji lastnik Twitterja savdski princ Alwaleed bin Talal, kar je v ameriškem kongresu že povzročilo nekaj nelagodja. Demokratski senator iz Connecticuta Chris Murphy je napovedal, da bo Odbor za tuje investicije preveril varnostne posledice savdskega solastništva v podjetju.

Kaj točno bo Musk napravil iz podjetja, še ni jasno. Zaposleni v podjetju, kjer je med drugim napovedano množično odpuščanje, nad sago niso navdušeni. Musk se sicer deklarira za absolutista na področju svobode govora, ki je po njegovem mnenju ni dovoljeno omejevati v nobenem primeru. To pa bi...

78 komentarjev

Z lažnimi tviti Elona Muska do 28 BTC v enem dnevu

bleepingcomputer.com - Pred dnevi se je na Twitterju odvrtela zanimiva prevara. Neznanci so namreč vdrli v več potrjenih uporabniških računov, takih, ki jih kot avtentične označuje modra kljukica in jih nato preimenovali v Elon Musk. Med ukradenimi so bili številni računi vladnih organizacij različnih držav, med njimi recimo kolumbijskega ministrstva za transport in indijske nacionalne uprave za naravne nesreče.

Iz ponarejenih računov so nato razširili novico, da Elon Musk, potem ko zapušča vodenje Tesle,...

42 komentarjev