»

Fox News bo zaradi obrekovanja plačal 788 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Hiša Fox News Network se je poravnala s podjetjem Dominion Voting System, ki mu bo plačala 788 milijonov dolarjev zaradi žaljive obdolžitve. S tem so se izognili šesttedenskemu sodnemu procesu, ki bi se moral začeti ta teden. Prvi narok je bil načrtovan za torek, a so ga premaknili za en dan, ko je bilo jasno, da sta podjetji že zelo blizu dogovora. Porota je bila že izbrana in vse je bilo nared za začetek postopka, če ne bi danes podjetji oznanili sprave.

Bilo je jasno, da bi Fox zelo verjetno tožbo izgubil. Konec marca je sodišče že odločilo, da je Fox News objavljal lažne izjave o minulih predsedniških volitvah v ZDA. V njih so trdili, da je Dominion izvedel volilno prevaro, manipuliral z glasovi, tudi v Venezueli pomagal na oblast Chavezu in podkupoval uradnike. Sodišče je odločilo, da nobena izmed izjav ni držala. Sodišče je zato hitro izreklo sodbo, da je Fox širil neresnice. A Dominion bi sedaj moral dokazati še, da je šlo za naklepno dejanje.

Dominion pa je podjetje tožil...

46 komentarjev

Koliko bo plačal Musk zaradi nepremišljenih čivkov

Slo-Tech - Pred petimi leti je Elon Musk objavil sedaj že znameniti čivk, da bo izpeljal odkup delnic Tesle in njen umik z borze. K temu je dodal, da je financiranje po 420 dolarjev na delnico zagotovljeno, ko je bil njen tečaj okrog 340 dolarjev. To je povzročilo rast vrednosti delnice, a se je kmalu izkazalo, da Musk v resnici nima resnega namena podjetja odkupiti, še manj pa ima urejeno financiranje. Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) ga je zato ovadila. Sedaj se pričenja še civilni postopek, saj je skupina investitorjev vložila kolektivno tožbo, v kateri zatrjujejo škodo, ki so jim jo povzročile Muskove neutemeljene izjave.

Delnica podjetja je namreč po pojasnilu, da odkupa ne bo, hitro izgubljala vrednost. Musk je ob objavi čivka vedel, da ne govori potrjenih dejstev, a jih je vseeno tako predstavil, trdijo. Kot izvršni direktor podjetja mora biti pri svojih izjavah še posebej preudaren, saj predstavljajo uradno stališče poslovodstva. Pravni strokovnjaki napovedujejo, da je izid...

31 komentarjev

Ameriški mornarici zaradi kršitev avtorskih pravic grozi plačilo 600 milijonov dolarjev

TorrentFreak - Ameriško prizivno sodišče je v tožbi nemškega proizvajalca programske opreme Bitmanagement ugotovilo, da ameriška mornarica množično krši avtorske pravice in uporablja nezakonite kopije programske opreme. Podjetje zahteva skoraj 600 milijonov dolarjev odškodnine, o čemer bo sodišče še odločilo. Primer sega v leto 2016, ko je Bitmanagement tožil mornarico zaradi nezakonite uporabe programske opreme za 3D navidezno resničnost.

Zgodba pa ima korenine v letu 2011, ko je ameriška mornarica začela testirati programski paket BS Contact. Po preliminarnih preizkusih je mornarica programski paket namestila na 558.466 računalnikov, misleč, da imajo ustrezno licenco. Namestitev so izvedli na celotno omrežje, aktivne uporabnike pa bi spremljali s programom Flexera. A takšne vseobsegajoče licence nikoli niso dobili, zato je Bitmanagement takoj, ko je za dogodke izvedel, vložil tožbo. Ključni nesporazum je nastopil, ker so licenco kupili prek prodajalca Planet 9 Studios. Prvotna licenca ni...

8 komentarjev

Ustanovitelji ThePirateBay.com dokončno obsojeni .. pomoči

The Local - Heca je konec - vse štiri ustanovitelje torrent trackerja in iskalnika The Pirate Bay čaka zapor in zajetna denarna kazen v skupnem znesku 3.3 milijonov evrov. Švedsko vrhovno sodišče je namreč zavrglo njihovo ustavno pritožbo in s tem dokončno zapečatilo obsodbo izpred treh let (pritožba istotako ni uspela, razen v znižanju zaporne kazni za nekaj mesecev). Fredrik Neij (10 mesecev), Peter Sunde (8 mesecev), Carl Lundström (4 mesece) in Gottfrid Svartholm Warg (1 leto) so sicer že pred časom prodali spletišče, zapustili državo in prisegli, da bodo raje zažgali vse svoje premoženje kot...

178 komentarjev

Ekonomija copyright trollinga

Torrent omrežje daje že po sami definiciji dovolj dokazov za začetek postopka.

TorrentFreak - Še je novic s Torrentfreaka: Allan Gregory, floridski pravnik in specialist za pravo interneta, je objavil zanimiv prispevek o denarju za masovnimi p2p tožbami. Upoštevajoč zadnje neuspehe pred sodišči je namreč težko pričavati, da bi lahko še naprej ustvarjale dobiček.

Naziv "masovno tožarjenje" je nekoliko krivičen, saj pravzaprav ni nihče (individualno) tožen, ampak se s tožbo zgolj grozi in jo uporablja kot vzvod za dosego poravnave, kjer p2p uporabnik prizna krivdo, plača odškodnino in se zaveže "nikoli več" dotikati bittorrenta. Zato se za prakso vse bolj uveljavljata imeni speculative invoicing (špekulativno izdajanje računov) in...

17 komentarjev

RIAA spet lomi škatle

več strani - Na sodišča je prispel nov 'paketek' tožb proti programom oz. mrežam, ki uporabnikom omogočajo dostop do glasbe ter videa. Na tapeti so tokrat MusicCity (Morpheus), Kazaa in Grokster, katere tožeče stranke opisujejo kot smetišče nelegalne robe 21. stoletja.

Kakorkoli - nič novega. Tožijo zopet MGM, Columbia Pictures, Disney Enterprises, Paramount Pictures, Time Warner, Twentieth Century Fox in Universal City Studios pod okriljem RIAA-e. Klik!

Na to perečo temo pa se je razpisal tudi Miha Filej (hvala!):

RIAA (Recording Industry Association of America) in MPAA (Motion Picture Asociation of America) sta v sredo vložili tožbo proti Morpheus-u, Groksterju in Kazaa-i. Kot najbrž že veste, so to eni izmed najbolj priljubljenih naslednikov Napsterja. Uporabljajo tehnologijo FastTrack, ki uporabnikom omogoča prenašanje glasbe, programov, filmov in ostalih podatkov.

Pred tem je RIAA že dobila tožbo proti MusicCity-u a se je slednji izognil oviri in se predstavil pod novim imenom.

Hilary...

5 komentarjev