»

Pariz ekstremno podražil parkiranje za SUV-e

Reuters - Parižani so na referendumu o parkirninah potrdili predlog županje Anne Hidalgo o izdatnem povišanju parkirnin za športne terence in druga težka vozila. Skoraj 55 odstotkov glasov za je bilo dovolj, da se bodo parkirnine potrojile. V centru mesta bo za športne terence na bencin, nafto in tudi hibride, ki tehtajo več kot 1600 kilogramov, ura parkiranja stala 18 evrov, izven strogega centra pa 12 evrov. Naslednje ure bodo še dražje. Enake cene bodo veljale tudi za električna vozila z maso, ki presega dve toni. Referenduma se je sicer udeležilo le okoli pet odstotkov volilnih upravičencev.

Županja Anne Hidalgo je dejala, da želijo s tem zmanjšati onesnaženje in mesto narediti varnejše. Raziskave so že večkrat pokazale, da težki terenci porabijo več goriva, bolj onesnažujejo zrak in so tudi nevarnejši. Hkrati zasedejo več dragocenega prostora, ki je v mestih luksuz. Pariz se sicer zadnja leta trudi postati kolesarska metropola, kar mu precej dobro uspeva. V zadnjih letih so izboljšali...

107 komentarjev

Izposojevalec električnih skirojev Bird gre v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Podjetje Bird, ki ga poznamo zlasti kot izposojevalca električnih skirojev, gre v prisilno poravnavo. Postopek bo tekel na Floridi, v njem pa bo start-up pet let po doseženi magični meji ene milijarde vrednotenja poizkusil rešiti, kar se rešiti da. Bird je sicer delnice javno ponudil leta 2021, letos septembra pa je newyorška borza ustavila trgovanje, ko je tržna kapitalizacija podjetja padla pod 15 milijonov dolarjev. Jasno je bilo, da je podjetje v hudih škripcih, iz katerega se bržkone ne bo izvleklo brez posledic.

Bird je leta 2017 ustanovil Travis van der Zanden, ki je bil zaposlen v Uberju in Lyftu. Zdelo se je, da gre zmagovalno idejo, saj so kmalu povsod po svetu vzniknili posnemovalci, a posel ni prinašal dobička. Električni skiroji tudi niso povsod popularni, saj so jih na primer v Parizu prepovedali. Pri podjetju je vloženih tudi več kot sto odškodninskih tožb ljudi, ki so se na skirojih poškodovali.

Začasni direktor Michael Washinushi je sicer dejal, da se stvar...

6 komentarjev

V Parizu prepovedali električne skiroje za izposojo

Slo-Tech - Pariz bo postal prva evropska prestolnica, kjer bodo električni skiroji za izposojo prepovedani. Na referendumu, ki je potekal včeraj, so prebivalci prepričljivo izglasovali prepoved. Več kot 90 odstotkov prebivalcev je podprlo prepoved električnih skirojev, ki so se na pariških ulicah pojavili leta 2018. Čeprav so jih sprva sprejeli pozitivno, so se kmalu udejanjile številne negativne posledice njihove uporabe.

Županja Anne Hidalgo, ki je na čelu mesta že od leta 2014, se zavzema za trajnostne oblike mobilnosti, ki ne ustvarjajo emisij toplogrednih plinov. Zaradi tega je njena administracija pred petimi leti prihod električnih skirojev pozdravila. Sčasoma so postali moteči, zato so se mestne oblasti lotile regulacije. Uvedli so parkirišča, predpisali so najvišjo hitrost ter omejili število ponudnikov. Meščane so skiroji večinoma motili, saj povzročali gnečo na pločnikih in ogrožali pešce. Ker so bili udeleženi tudi v nekaj nezgodah s smrtnim izidom, so se oblasti odločile njihovo...

61 komentarjev

Originalni segwayji se poslavljajo

Dean Kamen na predstavitvi Segwayja

vir: FastCompany
FastCompany - Podjetje Segway bo 15. julija po slabih dveh desetletjih prenehalo s proizvodnjo enega najbolj razvpitih osebnih prevoznih sredstev v novejši zgodovini, istoimenskega ravnotežnega dvokolesnika.

Leta 2001 se je ameriški izumitelj Dean Kamen domislil, da bi izkušnje, pridobljene ob razvoju naprednega invalidskega vozička iBOT, lahko uporabil tudi za zasnovo splošne osebne transportne naprave. Nastal je ikonični dvokolesnik Segway, ki samodejno ohranja ravnotežje, za nameček pa ga uporabnik usmerja z nagibanjem telesa. Naprava je bila ob nastopu eden daleč najbolj razvpitih gadgetov v zgodovini, saj je Kamen vehementno napovedoval, da bo imela podoben učinek kot nastop osebnega avtomobila. To se seveda ni zgodilo - v glavnem zaradi odločno previsoke cene, ki se je gibala v okolici 5000 ameriških dolarjev. To je onemogočilo množično prodajo, tako da je v dveh desetletjih kupce našlo zgolj 140.000 segwayjev. Kljub posmehu pa so ti stroji našli svoje delovne niše v policiji, varovanju...

11 komentarjev

Segway najavil električni dvokolesni voziček

The Verge - Pri Segwayju so pred sejmom CES odgrnili tančico z osebnega električnega vozilca s sedežem S-Pod, ki uporablja podobno tehnologijo uravnotežanja na dveh kolesih kot klasični segwayji.

V torek se v Las Vegasu prične letošnji sejem uporabniške elektronike CES in podjetja že tekmujejo v tem, kdo bo še pred dogodkom ukradel čimveč pozornosti. Pri Segway-Ninebotu (ameriški izdelovalec razvpitih ravnotežnih dvokolesnikov je od leta 2015 pod Kitajci) so tako za sejem razkrili pisan spisek električnih skirojev, skuterjev, mopedov in segwayjev. Toda največ začudenih obrazov je povzročila najava vozička S-Pod, za katerega se komentatorji ne morejo zediniti, ali je ušel iz WALL-Eja, X-mož ali od kod drugod. S-Pod je inačica segwayja, kjer uporabniku ni potrebno stati, temveč je zleknjen v udoben sedež, vozilo pa nadzoruje s krmilno paličico. Med vožnjo balansira na dveh kolesih, medtem ko se pri postanku lahko postavi na dodatne tri koleščke. V oči zbode končna hitrost skoraj 40 km/h, čeprav...

19 komentarjev

Uber s solidnimi rezultati, a negotovo prihodnostjo

vir: CNBC
CNBC - Uber, podjetje, ki običajne šoferje spreminja v taksiste, je objavilo rezultate svojega letošnjega drugega kvartala. Neto dobiček jim je glede na enako lansko četrtletje zrasel za 51 %, na 2,7 milijarde ameriških dolarjev, prihodki pa so znašali 12 milijard, kar je 41 % povečanje na enako lansko obdobje. Glede na letošnji prvi kvartal, se je rast podjetja sicer nekoliko upočasnila. Še bolj pomembno pa je, da se je ob rasti prihodkov in dobička, povečala tudi njihova izguba, v drugem četrtletju je ta znašala 404 milijone USD, v primerjavi s 304 milijoni iz prvega. Izgube gre sicer večidel pripisati nedavnim velikim naložbam podjetja, zlasti v širitev storitve Uber Eats za dostavo hrane ter v podjetja, ki se ukvarjajo z električnimi kolesi in skuterji.

Precej...

4 komentarji