»

Zippyshare se poslavlja

Slo-Tech - Pred dvema desetletjema je bilo deljenje datotek po spletu manj preprosto kot danes. Revolucijo je začel Zippyshare, ki je leta 2006 omogočil brezplačno in enostavno shranjevanje datotek za pošiljanje prijateljem. Sedemnajst let pozneje se njegova pot končuje, saj bo konec meseca izključen, ker je njegovo vzdrževanje predrago.

Zippyshare je bil med uporabniki priljubljen, ker je bil enostaven za uporabo, ker ni imel motečih reklam in ker končnega uporabnika ni stal nič. A to so tudi razlogi, zaradi katerih je Zippyshare danes postal nerentabilen, saj so ga prehiteli drugi ponudniki in tehnologija, zlasti blokiranje reklam.

Zanimivo je, da v zadnjih petih letih iz Zippyshara ni bilo nobenih novic, spletna stran pa je delovala brez kakršnihkoli sprememb. Pet let brez novic je prekinila vest, da so se upravljavci konec meseca odločili ugasniti storitev. Uporabnike so zato pozvali, naj si pomembne datoteke shranijo, ker aprila do njih dostop ne bo več mogoč. Pojasnili so, da je v...

7 komentarjev

Parler je ugasnil

Slo-Tech - Konec prejšnjega tedna so ameriški IT velikani pobrisali račune ameriškega predsednika Donalda Trumpa na družbenih omrežjih, saj so presodili, da njegove objave kršijo pogoje uporabe. Čez vikend sta Google in Apple sporočila, da bosta aplikacijo Parler odstranila iz svojih spletnih trgovin z aplikacijami, saj naj bi Parler ne odstranjeval objav, ki so ščuvale k vdoru v stavbo ameriškega Kongresa, s tem pa je je kršil pogoje uporabe spletne trgovine, ki določajo, da je treba uporabniško vsebino, ki spodbuja nasilje odstranjevati.

Trumpovi podporniki so se že lani pričeli seliti na alternativno družabno omrežje Parler, ki je nastalo leta 2018 in se oglašuje kot prostor svobodnega izražanja, ki naj ne bi bil politično opredeljen v nobeno smer. Na Parlerju imajo (oz. so imeli?) račune števili vidni (desni) politiki, tudi slovenski. Parler je te dni zašel v hude varnostne težave, ki pa so se rešile tako hitro kot so se pojavile. Z ugašanjem strežnikov.

Twilio (ponudnik spletne...

160 komentarjev

Po 17 letih je tu Inkscape 1.0

Slo-Tech - Odprtokodni projekti imajo navado, da na začetku dolga leta tičijo v verzijah 0.x, ki načeloma označujejo nedokončano kodo, a se jih često navadimo in uporabljamo temu navzlic. Eden izmed popularnejših odprtokodnih grafičnih programov Inkscape je prvo verzijo v svet poslal leta 2003. Skoraj sedemnajst let pozneje je izšel Inkscape 1.0, ki predstavlja odprtokodno alternativo Adobe Illustratorju. Na voljo je za Linux, Windows in macOS v 20 različnih jezikih, med katerimi še ni slovenščine. Uporabniki macOS bodo še posebej zadovoljni, da je podpora nativna, torej ne potrebujejo več XQuartza in podobnih trikov (podpira tudi zaslone Retina) - potreben je vsaj OS X El Capitan 10.11.

Kakšnih večjih novosti v novi verziji ni
, ker so avtorji Inkscapa zadnja tri leta v glavnem odpravljali hrošče, izboljševali zanesljivost in povečevali združljivost. Glavne novosti so preglednejša in bolj logična postavitev orodij (toolbox), dodane in izboljšane funkcije Live Path Effect (LPE) ter res opazno...

11 komentarjev

Sedemnajst let zatem še vedno z vami: The Pirate Bay

Naložene in še vedno sejane vsebine. Vir: TPB

Slo-Tech - Najbolj popularen indeks torrentov bo letos poleti praznoval sedemnajst let delovanja. Burnih let, kar ni presenetljivo za spletno stran, ki se ukvarja z domnevno nezakonitim početjem. Prav zato so spletna stran in njeni upravljavci v vsem tem času preživeli veliko vzponov in padcev, pa tudi policijskih preiskav.

Ob novem letu je zdajšnji upravljavec po imenu Winston, ki se sicer oglaša bolj poredko, objavil nekaj statistik. Lani so uporabniki tako na TPB naložili za 776 terabajtov vsebin. Filmov, serij, programske opreme in drugega. Pri čemer je še vedno aktivnih za 405 terabajtov datotek. No, v resnici stran ne gosti podatkov, saj gre za P2P protokol, pri katerem datoteke sejejo uporabniki s svojih naprav.

V vsej sedemnajstletni zgodovini pa je bilo na stran naloženega za 6,7 petabajta (večinoma) wareza, od katerih je še vedno sejalno živih 2,5 petabajta. Winston je še izračunal, da bi s 100 megabitno omrežno povezavo potrebovali približno 19 let, da bi si prenesli vse, na TPB...

32 komentarjev

Nov dan, nov vdor: to pot Nvidia

Slo-Tech - Letošnje računalniške vdore je sicer zasenčil internetni napad na Sony Pictures, a primerov je seveda cel kup. Sedaj smo izvedeli, da je bila tarča hekerjev tudi Nvidia, od koder so v začetku meseca odnesli vsaj uporabniška imena in gesla zaposlenih.

Zaposleni so 17. decembra prejeli elektronsko sporočilo informacijske službe, da je bila Nvidia v prvem tednu decembra tarča napada, ki se je končal z nepooblaščenim dostopom do internega omrežja. Nepridipravi so dobili dostop velikega števila uporabniških imen in gesel, točne številke pa Nvidia ni razkrila. V podjetju je sicer malo manj kot 9000 zaposlenih, zagotovo pa je prizadetih vsaj 500. Vse zaposlene so zato pozvali, naj zamenjajo uporabniška imena in gesla, še posebej če jih v enaki obliki uporabljajo tudi...

3 komentarji

Delež IE na najnižji ravni

Ars Technica - Sodeč po analizi brskalniškega trga, ki jo vsak konec meseca pripravi NetApplications, je delež Internet Explorerja (vseh različic skupaj) padel na najnižjo raven v zgodovini. Če je še junija in julija kazalo, da se je trend izgubljanja IE obrnil, je avgusta in septembra vnovič vse po starem. IE je potolkel majski negativni rekord in zabeležil 59,65-odstoten tržni delež, ki mu ni pomagal niti izid beta verzije IE9. Zaskrbljujoč je podatek, da ima predpotopni IE6 še vedno 15,55-odstotni delež, ki se le počasi zmanjšuje.

Konkurenčni brskalniki so nekoliko pridobili, a spremembe niso drastične. Firefox je zbral 22,96 odstotka uporabnikov, Chrome 7,98 odstotka, Safari 5,27 odstotka in Opera...

28 komentarjev