»

Portugalska bo Huaweiju prepovedala sodelovati pri 5G

Slo-Tech - Portugalska vlada se pripravlja na prepoved uporabe Huaweijeve opreme pri gradnji in delovanju nacionalnega omrežja 5G. Vrhovni svet za kibernetsko varnost (Conselho Superior de Segurança do Ciberespaço) je v torek sprejel resolucijo, ki formalno prepoveduje uporabo kitajske opreme v omrežjih 5G in 4G. Svet je posvetovalno telo vlade, njegove resolucije pa se običajno upoštevajo.

Resolucija se sklicuje na poročilo o varnosti opreme za uporabo v javnih telekomunikacijskih omrežjih, ki pa ni javno. Hkrati navaja tveganja, ki lahko nastanejo, ko Evropska unija ali Portugalska z državo proizvajalko opreme nima podpisanih sporazumov o varovanju osebnih podatkov, internetni varnosti ali zaščiti intelektualne lastnine, ter ko ne gre za članico EU, NATO ali OECD. Kitajska je primer takšne države.

Portugalski primer je pomemben, ker je ena izmed največjih uporabnic Huaweijeve opreme. Kitajske investicije v državo so med največjimi (per capita), premier António Costa pa je še let 2019...

17 komentarjev

Nemčija kani prepovedati Huaweijevo opremo v infrastrukturi za 5G

Slo-Tech - Sklicujoč se na neuradne vire, nemški Die Zeit poroča, da namerava zvezna vlada prepovedati uporabo določene Huaweijeve in ZTE-jeve telekomunikacijske opreme pri gradnji mobilnih omrežij pete generacije (5G). Po neuradnih informacijah bo zvezna vlada operaterjev prepovedala vgrajevati in uporabljati krmilne elemente iz Huaweija in ZTE-ja v omrežjih 5G. Prepoved bo vključevala tudi opremo, ki je že postavljena, zato bo treba v njej nekatere komponente zamenjati. Deutsche Telekom ima v svojem omrežju že Huaweijeve komponente. Po drugi strani sta ZDA in Velika Britanija že pred časom popolnoma prepovedali Huaweijevo opremo v kritični infrastrukturi za 5G.

Že več mesecev BSI (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik) in notranje ministrstvo preiskujeta, ali je v opremi za 5G moč najti tudi dele, ki bi lahko ogrozili nemško varnost. Pojavlja se bojazen, da so kitajski dobavitelji povezani s tamkajšnjimi oblastmi, ki bi lahko vplivale nanje. Uradnih izsledkov preiskave še ni....

47 komentarjev

Preobrat: britanska 5G omrežja vendarle brez Huaweija?

vir: Pixabay

vir: theguardian.com
theguardian.com - Potem, ko se je mesece dolgo uspešno upirala ameriškim pritiskom, bo vlada Borisa Johnsona vendarle prepovedala uporabo Huaweijeve omrežne opreme v svojih 5G omrežjih. Predlagani ukrep je posledica notranjega upora v konservativni stranki, ki ima v parlamentu kakih 80 glasov večine, a je v zadnjih tednih približno 50 poslancev glede vprašanja Huaweija obrnilo proti vladi. Kot razlog navajajo skrb za nacionalno varnost, torej argumente ZDA, do sedaj vgrajeno opremo pa naj bi postopoma zamenjali z drugo do leta 2023.

Še konec januarja je bila odločitev drugačna, britanski Komite za nacionalno varnost je tedaj odobril uporabo Huaweijeve opreme, a ne v kritičnih delih infrastrukture. Johnson je tedaj dejal, da Velika Britanija pri tem nima veliko opcij, saj naj bi bila odstranitev vsega z znamko Huawei iz obstoječih omrežij precej drag postopek. Odločitev je tedaj nekoliko ujezila Američane, ki so zagrozili tudi z omejevanjem sodelovanja med obveščevalnimi službami obeh držav.

ZDA so...

44 komentarjev

CIA domnevno obtožila Huawei, da ima državno financiranje

vir: Wikipedia

vir: The Wall Street Journal
The Times - Po poročanju The Timesa je ameriška obveščevalna agencija CIA trdno prepričana, da kitajskega proizvajalca pametnih telefonov in opreme Huawei financirajo državne obveščevalne agencije. Američani so zaveznicam v omrežju Petero oči (Velika Britanija, Kanada, Avstralija, Nova Zelandija) letos posredovali informacije, da so Huawei financirali kitajska vojska, kitajska Nacionalna komisija za varnost pri Komunistični partiji ter neimenovana tretja veja kitajskega obveščevalnega sistema. Huawei navedbe odločno zanika in pravi, da bi zavrnili kakršnekoli zahtevke kitajski oblasti po izročanju podatkov, medtem ko ostalih obtožb, ki so brez kakršnekoli osnove, sploh ne bo...

29 komentarjev

Skrajni desničarji? Rusi? Ne, nadobudni dvajsetletnik!

vir: Wikipedia
The New York Times - Za enormno krajo in poznejšo objavo osebnih podatkov nemških politikov, zvezdnikov in novinarjev, ki je slab teden dni nazaj osupnila ves svet, tiči dvajsetletni nemški računalniški navdušenec. Potem, ko je policija v petek vpadla v njegovo domovanje in ga aretirala, je dejanje priznal in v preiskavi tudi posredoval vse potrebne informacije.

Kot smo poročali, je v mesecu dni na Twitterjevem računu objavil finančne podatke, fotografije, zasebne pogovore in druge osebne podatke nemških politikov in praktično vseh političnih strank, razen skrajno desne Alternative za Nemčijo oz. AfD. V preiskavi je med drugim povedal, da je deloval sam, njegova dejanja pa so posledica jeze, ki so jo...

78 komentarjev

Avstralija Huaweiju in ZTE zaradi varnostnih pomislekov prepovedala sodelovanje pri postavljanju 5G

Slo-Tech - Avstralska vlada se je odločila, da Huawei in ZTE ne bosta smela dobavljati strojne opreme, ki jo bodo v državi uporabljali za postavitev mobilnega omrežja nove generacije 5G. Tako odločitev je vlada sprejela na podlagi določb novega zakona TSSR (Telecommunications Sector Security Reforms), ki vladi daje pristojnosti, da na trgu posreduje v primerih, ko gre za nacionalno varnost ali z njo povezane pomisleke. Zaradi tega je vlada mobilnim operaterjem prepovedala nakup Huaweijeve in ZTE-jeve opreme.

V uradnem sporočilu za javnost avstralska ministra za telekomunikacije in za notranje zadeve...

31 komentarjev

Greenwaldova knjiga o aferi NSA, še nekaj novih metod prisluškovanja

Slo-Tech - Nekdanji Guardianov novinar Glenn Greenwald, ki mu je Snowden razkril in predal dokumente o vseprisotnem prisluškovanju NSA, je napisal knjigo No Place to Hide o tej aferi. Izšla je včeraj, v njej pa razkriva precej že znanih informacij o prisluškovanju, nekaj novih in predvsem celotno zgodbo od prvega stika s Snowdnom do velikih razkritij, čeprav ji nekateri recenzentje očitajo pomanjkljivo predstavitev Snowdnovega ozadja in mlačno predstavitev težkih odločitev, ki jih moramo sprejeti kot družba glede varovanja zasebnosti. A vseeno gre za najboljšo predstavitev njegovega novinarskega dela in odločitev, ki so vodile do razkritja največje prisluškovalne afere v zgodovini.

Podrobnostim se bomo lahko posvetili, ko bo...

25 komentarjev