»

Novi upogljivi zasloni

X-Bit Labs - Hewlett Packard in Center za razvoj upogljivih zaslonov (FDC) na Arizona State University sta danes najavila prvi prototip upogljivih in cenovno dostopnih zaslonov, poroča X-Bit Labs. Gre za kot papir tanke računalniške zaslone, ki so skoraj v celoti zgrajeni iz plastike. Razvijalci trdijo, da gre za revolucionaren dosežek pri razvoju tovrstnih visokočljvostnih zaslonov za široke množice, hkrati pa porabijo do 90 % manj materialov kot klasični zasloni.

Nezlomljivi zasloni so narejeni na osnovi tehnike SAIL (self-aligned imprint litography), ki so jo razvili v HP-jevih...

20 komentarjev

Kvantna računala vedno bližje

New Scientist - Sicer nisem kvantni fizik in nikakršen znalec, toda tole je tudi zame zelo zanimivo.

Erwin Altewischer in njegova ekipa na univerzi Leiden na Norveškem so ugotovili, da kvantno povezani fotoni v parih lahko prehajajo tudi skozi kovino, ne da bi pri tem bila povezava prekinjena in brez ločitve fotonov. Še pred kratkim časom so mislili, da se povezava pri prehodu prekine in da so vezi veliko bolj šibke kot so se izkazale kasneje.

Pare fotonov so pošiljali skozi tanko plast zlata. To zlato je bilo dovolj debelo, da skozi ni prepuščalo svetlobe. Imelo je luknje velikosti 200 nanometrov, kar je premalo za valovno razliko svetlobe. Kako so potem fotoni "gradniki svetlobe" lahko šli skozi boste vprašali? Ko je fotonski par zadel ob zlato so se proizvedli plazmoni, ki so se lahko stisnili skozi luknjice in na drug strani zopet ojačali in oddali fotone, ki pa so bili na začudenje in veselje znanstvenikov še vedno povezani. Kaj jim to odkritje pomeni verjetno še dolgo ne bomo izvedeli, vemo...

7 komentarjev

Akasini zviti IDE kabli

Blarg Overclocking - Akasa zadnje čase ni poznana samo po odličnih hladilnikih in svojih oblogah proti hrupu, ampak tudi po odličnih okroglih IDE kablih, ki so za sodobno navijanje postali že malone nuja, ker omogočajo mnogo boljši pretok zraka po ohišju kot pa nerodni ploščati sorodniki. Vendar to ni edina odlika kablov, saj se svetijo v temi in so - verjeli ali ne - celo bolj zmogljivi od običajnih ploščatih IDE kablov. Več o teh malih čudih, ki se jih najbrž nebi branil nihče, si lahko preberete v testu na Blarg OC.

3 komentarji

Nova funkcija foruma

Slo-Tech - "It's not a bug, it's a feature!", bi rekel Primož. Med pogovorom, kaj vse bi se še dalo sprogramirati v forum, je padla ideja, da lahko registrirani uporabniki foruma v lastnih osebnih nastavitvah, do katerih pridete s klikom na svoje uporabniško ime v zgornjem desnem kotu strani, izključite prikazovanje podpisov v forumu. Tako boste ljudje, ki nočete gledati inovativnih dodatkov k vsakem sporočilu, bili danes bolj pomirjeni. Zadovoljni. Zadovoljeni. Mogoče boste celo nehali jemati tiste tabletke proti hipertenziji . V vsakem primeru - uživajte.

3 komentarji

Tanki kabli

CPU Tweak - Vas motijo kabli, ki so pod mizo ali pa jih ne morete spraviti skozi tanke reže, ker so predebeli. Podjetje DeCorp je predstavilo 3 vrste kot papir tankih žic. Ene so za zvočnike in podobno, druge za elektriko (15 - 20A) ter tretje za televizijske kable. Zelo uporabno za tiste, ki nočete gledati kablov. Več o njih tu.

3 komentarji