»

Micron na CES-u pokazal nove pomnilniške module LPCAMM2

Slo-Tech - Prenosni računalniki imajo danes bodisi pomnilnik v formatu SODIMM, ki ni nič drugega kot pomanjšani moduli za namizne računalnike, bodisi integriran LPDDR RAM neposredno na ploščo. Prve omejuje hitrost, drugi onemogočajo kakršnokoli nadgrajevanje. Ena izmed možnih rešitev je standard LPCAMM2, ki temelji na LPDDR5X. Na letošnjem CES-u je Micron predstavil prve module LPCAMM2, ki bodo na voljo s kapacitetami 16 GB, 32 GB in 64 GB. Podpirali bodo hitrosti do 9600 MT/s. Omogočajo namreč oboje: fleksibilnost z nadgrajevanjem in višje hitrosti z nižjo porabo energije.

Moduli LPCAMM2 so manjši od klasičnih SODIMM, četudi imajo 128-bitni pomnilniški vmesnik in so veliki do 64 GB. Razlika je še te toliko očitnejša, če en tak modul primerjamo z dvema SODIMM, ki bi ju potrebovali za primerljive specifikacije. Slaba stran je seveda višja cena, saj so kompleksnejši. Nadgradnja je tako dražja kot pri SODIMM, a je vsaj možna, kar za LPDDR5X ne velja. Potrebujemo pa za zamenjavo izvijače, saj za...

8 komentarjev

JEDEC odobril standard pomnilniškega formata za prenosnike CAMM

vir: Dell
JEDEC - Združenje JEDEC je formalno odobrilo standard formata pomnilnika CAMM, s čimer ta postaja obče dostopen in naj bi pričel nadomeščati trenutno aktualnega SO-DIMM.

Pomnilniški format za manjše naprave SO-DIMM (small outline DIMM) je z nami že 26 let in le še starejši računalničarji pomnijo, da je bila predtem oblika pomnilnika v prenosnih računalnikih stvar proizvajalca, paličic pa nismo mogli dodati ali zamenjati. A v zadnjem času je robustni standard pričel kazati znake let, predvsem v prostorski togosti in približevanju teoretični fizični frekvenčni meji (6400 MHz). Zato je več proizvajalcev že eksperimentiralo z lastnimi rešitvami, najuspešnejši med njimi je bil Dell, kjer so razvili format CAMM (Compressed Attached Memory Module) in lansko leto lansirali tudi že nekaj naprav na tej osnovi, kot sta prenosnika Precision 7670 in 7770. Zamisel se je prijela in letošnjega januarja so člani združenja JEDEC, ki skrbi za standardizacijo pomnilnika, sprejeli osnutek 0.5, medtem ko so...

4 komentarji

Nov pomnilniški format za prenosnike bo CAMM

Slo-Tech - Že dobri dve desetletji pomnilniški moduli za prenosne računalnike upoštevajo standard oziroma format SO-DIMM. Za standardizacijo skrbi JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council), zato lahko - vsaj v teoriji - v vseh prenosnikih uporabljamo enake pomnilniške module različnih proizvajalcev, dokler imajo ustrezne značilnosti (hitrost, zakasnitve, kapacitete itd.). Že nekaj časa pa se pripravlja standard CAMM, ki so ga lani pripravili za Dell, sedaj pa bo postal široko sprejet.

JEDEC ga še ni uradno potrdil, a so člani sveta že glasovali za podporo. Dellov inženir Tom Schnell, ki je član JEDEC-a in je sodeloval pri razvoju CAMM-a, pojasnjuje, da je več ko 20 partnerjev že podprlo novi standard (specifikacije 0.5). Pričakuje, da bodo prvo verzijo (1.0) uradno standardizirali in izdali v drugi polovici leta. V JEDEC-u je sicer 332 podjetij, ki segajo od Appla do ZTE, če pogledamo po abecedi. To so proizvajalci, sestavljavci, prodajalci in drugi. Ključni partnerji že podpirajo...

10 komentarjev

Izšle specifikacije pomnilnika DDR5

Slo-Tech - Čeprav bi ga morali dočakati že predlani, je novi pomnilniški standard DDR5 prispel šele sedaj. JEDEC Solid State Technology Association, ki skrbi za standardizacijo, je danes uradno izdal nove specifikacije. Kot smo že navajeni, nova verzija vsaj podvaja zmogljivosti prejšnje. Novi čipi bodo lahko hitrejši in večje kapacitete, prve naprave pa pričakujemo prihodnje leto. Najprej bodo prispeli v strežnike, kasneje v osebne računalnike.

Novi standard podpira hitrosti do 6,4 Gb/s in dva kanala. Prvi moduli bodo verjetno zmogli 4,8 Gb/s (današnji DDR4 so 3,2 Gb/s), zgornji meji pa se bomo približali postopoma. Največji modul UDIMM bo lahko meril 128 GB, ker bodo lahko največji čipi sedaj merili 64 Gb (doslej 16 Gb). Posamezen LRDIMM pa bo tako lahko meril do 2 TB. Prvi čipi bodo seveda 16-Gb, kasneje pa pričakujemo tudi večje. Malenkost so tudi znižali obratovalno napetost, ki sedaj znaša 1,1 V. To seveda pomeni nižjo porabo, kar se približno skompenzira z večjo zmogljivostjo....

11 komentarjev

Samsungovi osemgigabitni čipi LPDDR4

Samsung - Samsung je sporočil, da so začeli serijsko proizvodnjo prvih osemgigabitnih pomnilniških čipov LPDDR4, ki jih je JEDEC standardiziral avgusta letos. V razvoju so bili seveda že pred sprejemom končnega standarda; pred natanko letom dni je imel namreč Samsung že delujoče primerke čipov.

Novi čipi so proizvedeni v 20 nm-tehnologiji, kar omogoča nižjo porabo energijo, manjše segrevanje, večjo gostoto in posredno tudi doseganje višjih taktov. Povejmo, da LP pomeni low power in označuje tip pomnilnika, ki je primeren za uporabo v mobilnih in drugih napravah, kjer je poraba električne energije nadvse pomembna. Poznamo ga tudi pod oznako Mobile DDR (mDDR).

V primerjavi s prejšnjim standardom LPDDR3 prinašajo novi čipi višjo frekvenco delovanja...

5 komentarjev

Postavljajo se standardi za SSD

X-Bit Labs - JEDEC, ki skrbi za odprte standarde v proizvodnji in načrtovanju polprevodniških elementov, npr. pomnilnika DDR, je pozval podjetja po svetu, da pristopijo k razvoju standardov za SSD-diske. Pododbor JC-64.8 namerava v prihodnjem letu postaviti standarde za SSD-je, ki bodo natančno specificirali in poenotili podajanje ključnih karakteristik, kot so vzdržljivost, kapaciteta, poraba energije, zanesljivost (MTBF oz. AFR), enkripcija in druge. Sestajali se bodo vsak mesec, hkrati pa se bodo posvetovali tudi z ostalimi odbori v JEDEC-u in drugimi organizacijami (INCITS, SATA-IO, IDEMA in SNIA).

Diski med tem seveda že veselo izhajajo in so prilezli do kapacitete 256 GB. Nov Samsungov model te velikosti je s tem največji doslej. Omogoča doseganje hitrosti do 220 MB/s pri zaporednem branju in 200 MB/s pri zaporednem pisanju. Samsung pravi, da je to tako, kot da bi imeli klasičen disk, ki bi se vrtel 15.000 obrati, a bil hkrati neslišen in nepožrešen. Cena še ni znana.

47 komentarjev

SirCam postaja vse bolj zapleten

The Register - SirCam še vedno veselo divja po internetu in povzroča škodo (ter meni polni moj Yahoo! poštni predal ). Po vseh poročanjih sodeč bi lahko postavili trditev, da SirCam poleg tega, da vam krade tekstovne datoteke ne povzroča kakšne hude škode... No, lepo bi bilo, če bi bilo vse to res, vendar so strokovnjaki ugotovili, da je SirCam mnogo bolj kompleksen, kot so sprva pričakovali. Po pregledu velikega števila okuženih e-mail sporočil, so ugotovili, da je SirCam tudi prenašalec nekaterih drugih virusov, kot so FunLove in Kriz, ki lahko povzročijo mnogo več problemov. Poleg tega, so strokovnjaki ugotovili, da lahko, vsaj v teoriji, zaradi nepopolnega skeniranja s protivirusnim programom iz osnovne različice SirCam-a nastane modificirana, ki se jo izjemno težko zazna. Vsekakor ni odveč, da še enkrat opozorim, da se ne igrajte z računalniškimi virusi. Bodite pazljivi pri prebiranju pošte, predvsem pa se izogibajte sumljivim sporočilom....

1 komentar

Novi DDR standard

EBN - Sodeč po poročanjih z EBNja, je JEDEC (združenje proizvajalcev RAMa) v torek sprejel novi standard za DDR čipe in module, DDR333/PC2700. Osnovna razlika med novim in starim PC2100 standardom je povišana frekvenca delovanja DDR pomnilnika, in sicer 166MHz (oziroma 333MHz DDR), kar pomeni tudi povečano prepustnost, 2.7GB/s. Ostale karakteristike so ostale enake, kar pomeni, da bodo PC2700 moduli na voljo v standardni SO-DIMM (184 pinski DIMM) obliki, da bodo delovali pri enaki voltaži...
Prvi primerki PC2700 DDR SDRAMa so že na voljo, toda na žalost bodo prva vezna čipovja s PC2700 podporo na voljo komaj koncem tega leta.

0 komentarjev