»

Microsoft bo zaposlenim omogočil neomejen dopust

Slo-Tech - Vodja Microsoftove kadrovske službe Kathleen Hogan je zaposlenim sporočila, da bodo doslej imeli neomejeno število dni dopusta. Koncept, ki v ZDA ni nov, poznamo pod imenom UPTO (unlimited paid time off) in ga je v zadnjih letih posvojilo precej podjetij. A sindikati opozarjajo, da takšna ureditev skriva številne pasti.

Microsoft bo aprila vsem zaposlenim, ki še imajo neporabljen dopust, izplačal nadomestilo, nato pa jim bo preprosto propadel. Nadaljnje odsotnosti se ne bodo odštevale od kvote, temveč si jo bodo morali zaposleni vsakokrat izgovoriti od svojega nadrejenega. Dnevni plačane odsotnosti ne bodo več omejeni, temveč se bodo izkoriščali po preudarku. Novost velja za zaposlene, ki imajo fiksno mesečno postavko (salaried) in ki so zaposleni v ZDA. Microsoft sicer obljublja 10 dni kolektivnega dopusta, sicer pa plačane bolniške odsotnosti, odsotnost za služenje porote, izredni dopust ob smrti v družini in sedaj še neomejen normalni dopust.

Podobne politike imajo tudi v...

31 komentarjev

Google bo sčasoma odpustil necepljene

Slo-Tech - Zaposleni v Googlu se bodo morali obvezno cepiti proti covidu-19, sicer bodo po daljšem neplačanem dopustu sredi prihodnjega leta odpuščeni. Spremembe začno veljati 18. januarja, so pred dvema tednoma v okrožnici obvestili zaposlene. V Googlu sicer ni večjega nasprotovanja cepljenju, saj naj bi bilo nasprotnikov manj kot odstotek. Manifest proti napovedanim ukrepom pa je podpisalo 600 ljudi, kar predstavlja 0,4 odstotka zaposlenih.

Do 18. januarja morajo zaposleni predložiti dokazilo o cepljenju ali pa priglasiti izjemo. Kdor tega ne bo storil, bo dobil 30 dni plačanega izrednega dopusta, nato pa še pol leta neplačane odsotnosti. Kdor niti po sedmih mesecih ne bo predložil potrdila o cepljenju, mu bodo odpovedali pogodbo o zaposlitvi. Pogosto testiranje ni veljavna alternativa, je še zapisalo vodstvo v okrožnici. Za izjemo lahko posamezniki zaprosijo iz verskih ali zdravstvenih razlogov, o njih pa se bo odločali posamezno.

V podjetju so kot enega izmed razlogov za obvezno...

30 komentarjev

Peklenska služba: moderator na Facebooku

Slo-Tech - V Berlinu je približno 1000 zaposlenih, ki delajo v podjetju Majorel za naročnika Facebook. Toda ne gre za dobro plačana razvojna, inženirska ali menedžerska delovna mesta, temveč za moderatorje. To so ljudje, ki dan za dnem preverjajo prijave neprimerne vsebine. Psihološko naporno je že ogledovanje neprimernih vsebin, ki se znajdejo na Facebooku, za nameček pa so tudi delovni pogojni zanikrni, opozarjajo v nemškem sindikatu Verdi.

Začetna plača za tako delovno mesto je 2.000 evrov bruto na mesec, medtem ko je povprečna plača v Berlinu 3.500 evrov bruto. Zaposlitev dobijo kandidati za eno leto, nato pa jim jo podaljšujejo za pol leta. Zaradi teh dejavnikov večina teh zaposlenih niti ne more normalno najeti stanovanja v Berlinu, kjer so cene v zadnjih letih močno porasle. Majorel očitke zavrača in trdi, da ponujajo privlačno plačilo, ki je znatno nad minimalno plačo, medtem ko trajanja pogodb niso želeli komentirati. Minimalna plača v Nemčiji znaša 1557 evrov bruto mesečno.

...

103 komentarji

Microsoft preizkusil štiridnevni delovnik, rezultati pozitivni

Bloomberg - Microsoft je v svoji japonski podružnici letos avgusta preizkusil štiridnevni delovni teden in ugotovil, da vpliv na količino opravljenega dela ni linearen. Zaposleni so delali le štiri dni na teden, a so bili plačani enako kot sicer, prav tako jim niso zmanjšali količine dopusta. Rezultati eksperimenta, kjer je sodelovalo 2300 zaposlenih, so pokazali številne pozitivne posledice uvedbe podaljšanih vikendov in porast storilnosti.

Pričakovano je bilo, da so zaposleni v tem času izkoristili 25 odstotkov manj dopusta, ker so ga pač za enako dolge odsotnosti potrebovali manj. Prihranili so tudi pri obratovalnih stroških, in sicer je poraba električne energije padla za 23 odstotkov, pisarniškega papirja pa kar za 59 odstotkov. Zanimivo pa je, da je storilnost (merjena kot ustvarjena RVC na zaposlenega) porasla za 40 odstotkov. To v glavnem pripisujejo manj in krajšim sestankom, ki so bili pogosteje tudi virtualni namesto v živo. Sestanki so bili omejeni na največ 30 minut.

V končni...

57 komentarjev

Za Amazonom najuspešnejša božična nakupovalna sezona

Reuters - Božično-novoletna nakupovalna mrzlica se počasi umirja, vsaj kar se daril tiče, zato je čas za prve statistike. Spletni trgovski gigant Amazon je sporočil, da je bila letošnja nakupovalna sezona, ki je trajala od začetka novembra, daleč najuspešnejša v zgodovini. Z luksuzno storitvijo Amazon Prime so dostavili več kot milijardo izdelkov po vsem svetu, kar je petkrat več kot v enakem obdobju lani.

Najbolj zaželen izdelek je bil Echo Dot, ki so ga zelo hitro razprodali in ga kljub trudu niso uspeli imeti na zalogi v ustreznih količinah. Podobno velja za celo serijo Echo, saj sta šla za med tudi prenosni Tap in zvočnik Echo. Prodaja vseh je lansko presegla za devetkrat in če Echo naročite danes, ga boste prejeli šele po...

10 komentarjev

Steve Jobs v bolniški stalež

Applova delnica je ob objavi informacije strmoglavila

TechCrunch - Applov izvršni direktor Steve Jobs je napovedal, da bo vzel bolniški dopust za nedoločen čas. V elektronski okrožnici je zaposlenim povedal, da bo še vedno izvršni direktor podjetja in da bo še vedno sodeloval pri vseh pomembnih odločitvah, le sedaj bo za nekaj časa dal prednost lastnemu zdravju. V vmesnem času bo vršilec dolžnosti Tim Cook. Zakaj si bo vzel predah, ni pojasnil.

Spomnimo, da je že leta 2009 Steve Jobs za pol leta zapustil podjetje, ker je odšel na presaditev jeter. Tudi takrat je bil njegov namestnik Tim Cook. Že leta 2004 pa je premagal raka na trebušni slinavki.

Investitorji v Frankfurtu so na tokratno bolniško odsotnost reagirali panično, saj je Applova delnica izgubila skoraj osem odstotkov. Na Wall Streetu včeraj niso trgovali, saj so v ZDA...

73 komentarjev