»

Vabilo na muzejski zaključek leta z najbolj znanim spletnim arhivarjem

jason scott

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Računalniški muzej v Ljubljani vabi na letošnji poslednji pogovorni večer ob “ognju” in enkratno življenjsko priložnost, da osebno spoznate enega največjih provokatorjev Way-Back-Mašine, krotilca BBS-ov in avtoritete za interaktivno fikcijo, se napolnite z osupljivimi idejami, veličastnimi vpogledi in čisto 100% geekostjo, da boste leto 2023 dočakali v polni pripravljenosti!

22. decembra 2022 ob 18h, na zadnji predpraznični četrtek bo z nami en in edini: Jason Scott Sadofsky, ameriški arhivist, tehnološki zgodovinar, filmar, performer in igralec. Scotta poznajo pod psevdonimi Sketch, SketchCow, The Slipped Disk, in textfiles. Oklicali so ga za “obraz sveta digitalnega arhiviranja”

Je stvaritelj, lastnik in vzdrževalec textfiles.com, spletnega mesta, ki arhivira datoteke predhodnikov interneta, zgodovinskih BBS-ov (bulletin board systems). Je avtor dokumentarnega filma o BBSih, BBS: The Documentary (2005), in dokumentarnega filma o interaktivni fikciji, GET LAMP (2010).

Bil je...

4 komentarji

Po londonskem muzeju Natural History vas bo odslej vodil hologram Davida Attenboroughja

Ars Technica - Sky bo v partnerstvu z londonskim prirodoslovnim muzejem (London’s Natural History Museum) uresničil sanje marsikaterega ljubitelja dokumentarnih filmov o naravi. Obiskovalci muzeja bodo namreč lahko v živo spoznali Davida Attenborougha. Legendarni ustvarjalec dokumentarnih filmov bo namreč kot 3D hologram glavna zvezda projekta Hold the World. Attenborough bo obiskovalce muzeja popeljal na ogled razstav fosilov in okostij ogroženih, izjemno redkih in že izumrlih živali, ki so drugače zaprte za javnost.


Hold the World bo razvil Sky VR studio v sodelovanju s podjetjem Factory 42. Začetek projketa pa je načrtovan za konec letošnjega leta. Za najbolj neučakane je na trgu na voljo VR različica Attenborougha First Life. Gre za VR zgodbo o začetku podvodnega...

7 komentarjev

Film Hekerji.si

Sensei

Slo-Tech - Danes bo ob 20:00 na TV SLO 2 TV premiera dokumentarnega filma o slovenskih hekerjih.

Film je nastal ob dvajsetletnici SI-CERT-a v sodelovanju z režiserjem Blažem Završnikom, produkcijsko hišo Sever & Sever in TV Slovenija. Skozi štiri zgodbe film prikazuje nastanek in evolucijo hekerske skupnosti v Sloveniji.

Del gradiva za film izvira tudi iz raziskave o slovenskih hekerjih iz leta 2006, kjer so opisani konkretni primeri hekerskih napadov v Sloveniji, vključno z zaslonskimi posnetki napadenih spletnih strani, uradnimi statistikami in dokumenti ter zapisi pogovorov s slovenskimi hekerji preko IRC-a.

Po premieri filma na TV Slovenija (okrog 21h), bo na IRC-u pogovor z nekaterimi tedanjimi akterji.

117 komentarjev

Izvorna koda prvega Prince of Persia najdena, rešena in objavljena

Reševanje kode s starih disket

GitHub - Ena najbolj kultnih videoiger v zgodovini je Prince of Persia, ki je izšla leta 1989 za Apple II in postavila letvico za tisti čas izjemno visoko. Igra je prinašala precej boljšo animacijo kot takratna konkurenca, s svojim načinom igranja pa je navdahnila nov žanr iger, v katerih protagonist sicer skače po različnih platformah, a se giblje zelo realistično. Spričo svoje priljubljenost je Prince of Persia kmalu tekla na vseh mogočih operacijskih sistemih in računalnikih, sledilo pa ji je vrsto nadaljevanj znotraj iste franšize.

Sedaj je javno dostopna tudi izvorna koda prve igre. Ta je bila dolgo časa pogrešana in je veljala za izgubljeno. Jordan Mechner, ki je leta 1989 napisal Prince of Persia, je konec marca letos

56 komentarjev

Geocities dokončno odklopljen

Los Angeles Times - V prvi polovici leta smo še obširno razpisali o nekdanjem spletnem velikanu Geocities, ki je postal ena izmed žrtev metamorfoze interneta. Leta 1995 ustanovljena stran je svoj čas veljala za de facto standard postavljanja osebnih strani na splet. Čas jo je žal povozil, rešil je ni niti Yahoojevi nakup, ki je za stran odštel 3,6 milijarde dolarjev, a takrat najbolj vročega železa ni znal okovati. Tudi zaradi tega in pa seveda konstante izgube, ki jo je stran pridelovala odtlej, je Yahoo že zaprl nove registracije in aprila letos napovedal dokončno slovo strani.

Danes je naposled napočil dan, ko bodo zahtevki po strani www.geocities.com vračali rezultat strežnik nedosegljiv. Prgišče uporabnikov, ki...

8 komentarjev

The Pirate Bay izdal film

The inquirer - Pri vsem znanem piratskem zalivu so izdali dokumentarni film o zgodovini izmenjave datotek preko medmrežja. Film nosi provokativen naslov: Steal This Film in je seveda prosto dostopen za prenos v različnih formatih. Klasični dokumentarci, kot so na primer tisti, ki jih snemajo pri televizijski hiši BBC, naj bi bili neustrezni, saj po mnenju ustvarjalcev Pirate Baya njihovi avtorji naj ne bi razumeli novih tehnologij in sprememb. Za prihodnost načrtujejo tudi nadaljevanja, če bo dovolj donacij, ki bi jim to omogočile.

Morda lahko kot drugi del pričakujemo parodijo na Pirate s Karibov.

12 komentarjev