»

Po treh desetletjih SMS-ov je čas za RCS

Slo-Tech - Pred tremi desetletji je bilo poslano prvo kratko sporočilo prek mobilnega telefona (sms). Britanski inženir Neil Papworth, ki je v Sema Group Telecoms razvijal SMSC (Short Message Sevice Centre) je direktorju Vodafona 3. decembra 1992 napisal "merry Christmas". Poslati ga je moral z računalnika, a je bil prebran na mobilnem telefonu Orbitel TPU 900. Trideset let pozneje vsak dan pošljemo 23 milijard kratkih sporočil. Po telefonih se čedalje manj pogovarjamo in namesto tega čedalje več beremo in pišemo.

Čeprav so smsi kljub današnji večopravilnosti in podatkovnim zmožnostim pametnih telefonov še vedno v odlični kondiciji, so se pojavljale tudi alternative. Ena najvztrajnejših je RCS (Rich Communication Services), ki omogoča nekaj več fleksibilnosti, denimo odzivanje na sporočila z emoticoni. Google, ki sodi med največje privržence RCS, zato niti letošnje obletnice ni izpustil pri tradicionalnem obreganju ob Apple, naj vendarle že podpre RCS. Trenutno namreč Apple trmasto vztraja...

76 komentarjev

Tudi prvi SMS prodan kot NFT

Slo-Tech - Pri Vodafonu so na dražbi prodali žeton NFT za prvo SMS sporočilo in zanj iztržili 107.000 evrov.

Nezamenljivi kriptožetoni (NFT) so šli sprva v promet predvsem v povezavi s sodobno umetnostjo ter internetnimi memi, dandanes pa jih poskušajo tržiti že praktično s katerokoli rečjo, ki ji je moč - tako ali drugače - nadeti kakršnokoli vrednost. Prva takšna zadeva je bil bržkone Dorseyjev prvi čivk, medtem ko je sredi decembra največ pozornosti vzbudil prvi poseg v Wikipedio, ki ga je Jimmy Wales naposled uspel prodati za 750.000 dolarjev, čeprav je bil deležen precej kritike iz vrst urednikov spletne enciklopedije. Ti so mu očitali, da je z objavo dogodka kršil pravila platforme o samopromociji.

Pred dnevi je bil na vrsti še prvi SMS. Tega je 3. decembra 1992 britanski inženir pri Vodafonu Neil Papworth poslal kolegu, direktorju Richardu Jarvisu, ko je bil ta na predbožični zabavi podjetja. Sporočilce "Merry Christmas" se je zasvetilo na zaslonu telefona orbitel 901, katerega...

16 komentarjev

Kratka sporočila (prek RCS) v Androidu dobila šifriranje

Slo-Tech - Google je v aplikacijo Google Messages, ki je privzeta aplikacija za pošiljanje in prejemanje kratkih sporočil (SMS) na androidnih telefonih, dodal možnost šifriranja sporočil od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end). Funkcionalnost so preizkušali že nekaj mesecev, sedaj pa je na voljo vsem. Vseeno pa nekaj omejitev ostaja.

Šifriranje bo seveda delovala le, če oba sodelujoča v pogovoru uporabljata Google Messages, če imata vključen protokol RCS in če se pogovarjata sama (skupinski pogovori odpadejo). RCS je nadgradnja protokola za SMS iz leta 2008, ki prinaša deljenje lokacije, potrdilo o odprtju, vidnost tipkanja itd. Odkar prenos podatkov ni več omejitev, kratka sporočila pa so marsikod neomejena dobrina, sta tudi razvoj in implementacija RCS malo zastala. Google je praktično edini večji igralec, ki se še ukvarja z RCS in od leta 2019 uvajajo lasten sistem, ki ni odvisen od operaterja.

V Google Messages je šifriranje izvedeno po protokolu Signal, ki ga uporabljajo tudi...

11 komentarjev

Nov mobilni standard RCS se po svetu uvaja luknjičasto

Slo-Tech - Več kot četrt stoletja stara tehnologija SMS ima precej lukenj, zaradi česar je njena uporaba za dvostopenjsko avtentikacijo in druge prijavne postopke vprašljiva. Naslednik že prihaja in se imenuje RCS, a postavljavci omrežij po svetu tudi tega uvajajo površno in tvegano, ugotavljajo raziskovalci.

Karsten Nohl iz podjetja Security Research Labs je pojasnil, da Vodafone in drugi veliki operaterji RCS že uvajajo, ne da bi bili uporabniki s tem seznanjeni. Ranljivosti, ki so v trenutni implementaciji prisotne, bosta Luca Melette in Sina Yazdanmehr predstavila na konferenci Black Hat Europe prihodnji mesec. V ZDA ga podpirajo že vsi največji operaterji (AT&T, T-Mobile, Sprint, Verizon), prav tako RCS tudi v Evropi podpira čedalje več operaterjev, skupno pa prek sto.

Ob tem velja poudariti, da v samem standardu RCS niso odkrili nobene ranljivosti. Problematična je tehnična uvedba, saj je standard napisan ohlapno. To operaterjem pušča proste roke, kar nekateri potem izkoristijo za...

10 komentarjev

Četrt stoletja SMS-ov

Slo-Tech - Kratka sporočila, ki jih pošiljamo po mobilnih telefonih, ali krajše smsi so stari 25 let. Za iznajdbo, ki je revolucionarno spremenila uporabo mobilnih telefonov (od preprostega dogovarjanja do dvorjenja), je odgovoren britanski inženir Neil Papworth. Leta 1992 je v podjetju Sema Group Telecoms za Vodafone UK razvijal SMSC (Short Message Service Centre). Prvo sporočilo je bilo kratko in praznično, saj je 3. decembra direktorju Vodafona napisal "merry Christmas". To je bilo prvi sms v zgodovini. Poslan je bil z računalnika, prispel pa je na telefon Orbitel TPU 900.

Čeprav so smsi kasneje postali izjemno priljubljeni in marsikod celo zasenčili izvirno funkcijo telefona, to je pogovarjanje, so bili začetki borni. Prvi telefoni so imeli...

51 komentarjev

SMS star 20 let

Slo-Tech - Pred 20 leti, natančneje 3. decembra 1992, je Neil Papworth s svojega računalnika prek omrežja Vodafone v Veliki Britaniji svojemu kolegu Richardu Jarvisu na dvokilogramski prenosni Orbitel 901 telefon poslal 15 črk, ki so spremenile način komunikacije. Na telefonu se mu je izpisalo Merry Christmas (vesel božič), s čimer je poslal prvo kratko sporočilo oziroma SMS. Danes vsako sekundo pošljemo več kot 200.000 kratkih sporočil, trend pa še vedno narašča.

O smsih so se pogovarjali že precej pred tem. Leta 1984, ko GSM sploh še ni bil evropski standard, ampak zgolj skandinavska implementacija, se je finski inženir Matti Makkonen v Københavnu v neki piceriji s sodelavci pogovarjal, kako bi lahko protokol GSM uporabili tudi...

8 komentarjev