»

Sodišče: FTC ne more blokirati Microsoftovega prevzema Activision Blizzarda

Slo-Tech - Sodišče v San Franciscu je zavrnilo FTC-jevo zahtevo za izdajo začasne odredbe, s katero bi Microsoftu prepovedali prevzem Activision Blizzarda, dokler FTC vsebinsko ne odloči. Sodišče je ocenilo, da FTC ni uspel dokazati, da bi prevzem znatno okrnil konkurenco. Microsoftove zaveze, ki jih je podjetje dalo javno in tudi pisno, po oceni sodišča zadostujejo.

Rok za prevzem se izteče do 18. julija in ker FTC do tedaj ne bo sprejel vsebinske odločitve, so prevzem skušali blokirati z začasno odredbo. Prevzem je EU že odobrila, v Veliki Britaniji pa je regulator prižgal rdečo luč in sedaj se Microsoft in Activision Blizzard ukvarjata s tem, kako spremeniti prevzem, da bo v skladu s pogoji. Microsoft je medtem zagotovil, da bo Call of Duty še naprej na voljo izven Microsoftovega ekosistema, denimo na PlayStation. Sodišče ocenjuje, da ima Microsoft interes, da so igre dostopne na čim več platformah, kar dokazujejo tudi zadnje sklenjene pogodbe s ponudniki platform za igre v oblakih.

...

5 komentarjev

Microsoft britanskega regulatorja prepričuje o prevzemu Activision Blizzarda

Reuters - Microsoft se še vedno trudi prepričati javnost in regulatorje, da prevzem Activision Blizzarda ne bo nikakor vpliva na konkurenco na trgu. Po skorajšnji odobritvi Evropske komisije je sedaj še v Veliki Britaniji zagotovil, da bo Call of Duty licenciral Sonyju za obdobje deset let. S tem želi Microsoft tudi britanskega regulatorja, kjer je pričakovati več težav, prepričati v odobritev prevzema.

Lani so v Redmondu napovedali, da bodo za 69 milijard dolarjev prevzeli Activision Blizzard. Eden najglasnejših kritikov in nasprotnikov te kupčije je bil prav Sony, je dejal Microsoftov predsednik Brad Smith. Da so njegovi pomisleki tehtni, je dal vedeti tudi britanski CMA (Competition and Markets Authority), ki je minuli mesec dejal, da bo prevzem negativno vplival na konkurenco med Xboxom in PlayStationom ter ohromil igranje v oblaku. Microsoft zato sedaj jamči naslednje. Za igralce Call of Duty bi bili platformi PlayStation in Xbox enakovredni, prav tako pa bi bili Call of Duty in drugi...

10 komentarjev

Reuters: EU prižgala zeleno luč za Microsoftov prevzem Activisiona

Slo-Tech - Po neuradnih podatkih Reutersa bo Evropska komisija Microsoftu izrekla pozitivno mnenje za 69 milijard dolarjev težak prevzem Activisiona, ki ga je začela podrobneje preiskovati pred poldrugim mesecem. Ko je lani Microsoft napovedal prevzem, je namreč završalo. Čeprav predstavlja logično in smiselno kupčijo, saj ima Activison Blizzard Call of Duty, World of Warcraft in Candy Crush, Microsoft pa Xbox. A prav zaradi nevarnosti, da bo Microsoft določene naslove zaklenil na svoje platforme, so varuhi konkurence po vsem svetu pobliže preverili napovedani prevzem.

Evropska komisija bo uradno stališče podala do 25. aprila. Neuradno je jasno, da bo mnenje pozitivno in da od Microsofta ne bo zahtevala odprodaje svojih naložb. Bo pa moral poskrbeti za licenciranje iger svojim rivalom, denimo Sonyju, s čimer bodo preprečili nedovoljeno koncentracijo na trgu. Microsoftov predsednik Brad Smith je že minuli mesec dejal, da s tem ni nobenih težav in da Microsoft načrtuje vzpostavitev dogovorov o...

22 komentarjev

Tudi EU bo podrobno preverila Microsoftovo nakano za nakup Activisiona

Slo-Tech - Po Reutersovih neuradnih podatkih tudi v Evropi Microsoftov prevzem Activision Blizzarda ne bo zlahka sprejet. Pred letom dni je Microsoft sporočil, da želi za 69 milijard dolarjev prevzeti znanega založnika iger. Zdelo se je, da gre za odlično kupčijo, saj je Activision Blizzard domovanje iger Call of Duty, World of Warcraft tudi Candy Crush, Microsoft pa ima močan ekosistem Xbox. A varuhi konkurence niso navdušeni.

Najprej je ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) vložila tožbo, s katero želi blokirati prevzem, sedaj pa se podobno obeta še v Evropski uniji. Evropska komisija pripravlja izjavo o nasprotovanju (statement of objection), ki je prvi korak v postopku. Uradnih komentarjev še ni, končno odločitev pa morajo sprejeti do aprila. Microsoft je le suho dejal, da s Komisijo sodelujejo. Neuradno so v pogajanjih ponudili nekatere zaveze, s čimer so upali, da se bodo izognili uradnemu postopku, a jih Komisija ne sprejema kot zadostne. Pomisleke imajo tudi v Veliki Britaniji,...

0 komentarjev

FTC uradno nasprotuje Microsoftovemu prevzemu Activision Blizzarda

Slo-Tech - Kot se je napovedovalo, je ameriška Zvezna komisija za trgovino vložila tožbo zoper napovedani Microsoftov prevzem založnika Activision Blizzard. V slabih 69 milijard dolarjev vrednem prevzemu bi namreč Microsoft pridobil nadzor nad podjetjem, ki bi mu omogočilo izrivanje konkurentov svoje konzole Xbox in naročniških storitev.

FTC je ob tem spomnila na Microsoftov prevzem podjetja ZeniMax (lastnik Bethesde Softworks). Takoj zatem so nekateri naslovi, denimo Starfield in Redfall, postali dostopni le na Microsoftovi platformi, čeprav so bili trdili drugače. Zaradi tega obstaja tveganje, da bi Microsoft po novem prevzemu posamezne naslove zaklenil na Xbox Series S in Series X, morda tudi na naročniško storitev Xbox Game Pass ali druge pretočne storitve. Activision Blizzard je namreč pomemben igralec v sorazmerni majhni skupini založnikov, zato kakršnokoli omejevanje dostopnosti njegovih izdelkov predstavlja krnjenje konkurence.

FTC je odločitev sprejel s tremi glasovi proti enemu....

2 komentarja

Ameriški FTC neuradno proti Microsoftovemu prevzemu Activision Blizzarda

Slo-Tech - Januarja najavljenemu prevzemu Activision Blizzarda, ki ga želi izpeljati Microsoft, grozi predčasen konec. Politico poroča, da bo ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) bržkone preprečila 69 milijard dolarjev težak prevzem. To lahko storijo s tožbo, ki naj bi jo vložili kmalu.

Končni razplet je odvisen od glasovanja štiričlanske komisije FTC, ki se še ni zgodilo. Komisarji pri glasovanju upoštevajo tako dokumentacijo podjetij in posvetovanja z njihovimi odvetniki kakor tudi priporočila strokovnih služb na FTC. Neuradno so uradniki v FTC skeptični do prevzema in ga ne bodo priporočili. Uradno preiskava, ki se konča bodisi s soglasjem bodisi s tožbo, še ni končana. Končno odločitev pričakujejo še pred koncem leta.

Ključni pomislek je koncentracija in morebitno izkoriščanje tržnega položaja. FTC skrbi, da bi Microsoft s prevzemom dobil nepravično prednost na področju videoiger, kjer Xbox tekmuje s Sonyjem in PlayStationom. Sony je glavni nasprotnik prevzema (tudi na Otoku) in...

7 komentarjev

Microsoftov prevzem Activisiona bodo temeljito preverili

Bloomberg - Največji prevzem v zgodovini IT-ja bo pod drobnogled vzel ameriški regulator trga. Zveza za komisija za trg (FTC) bo natančno preverila, ali je prevzem v skladu s protimonopolno zakonodajo. Po navadi tovrstne preglede izvaja ministrstvo za pravosodje, ni pa to nujno, ker ima tudi FTC pristojnosti. Tokratni pregled je pristal v rokah FTC, ki je načeloma strožji.

Vodja FTC Lina Khan je v preteklosti že dejala, da si bo prizadevala za temeljitejše nadzore prevzemov, s katerimi si želijo tehnološki velikani še povečati moč in vpliv. FTC je pod Lino Khan že blokiral načrtovani Nvidiin prevzem ARM-ja in poizkus Lockheed Martina, da kupi Aerojet Rocketdyne Holdings. Minuli mesec pa je FTC najavil strožje presojanje prevzemov, še zlasti v tehnološkem sektorju.

Uradne potrditve iz Microsofta ali FTC-ja še ni. Po neuradnih podatkih bo FTC preiskoval, ali bo združeni portfelj Microsoftove strojne opreme za igre, denimo konzol, in Activisionovih iger izkrivljal trg. Če bi imel Microsoft...

0 komentarjev

Microsoft kupuje Activision Blizzard King

Microsoft - Obeta se največji prevzem ne le v igričarski industriji, temveč v zgodovini IT podjetij nasploh, kajti v Microsoftu so udarili z namero po prevzemu Activision Blizzard Kinga, za slabih 69 milijard dolarjev.

Take-Twojev nakup Zynge je rekord držal zgolj kak teden, kajti danes so v Microsoftu na presenečenje mnogih naznanili, da kupujejo nič manj kot velikana Activision Blizzard Kinga, ki je na lestvici zaslužkarjev v igričarski industriji le mesto nižje (seveda pa ima MS še druge večje segmente, ne le igričarskega). To v praksi pomeni, da se bosta združili četrto in peto največje podjetje v igričarstvu, nastali skupek pa bo prehitel Nintenda na tretjem mestu, medtem ko bosta pred njim ostala Sony in Tencent. Posledično je zajetna tudi vsota, ki jo bodo v Redmondu za ABK pljunili: kar 68,7 milijarde ameriških dolarjev, kar je na področju digitalne tehnologije rekord, saj je prejšnji primat pripadal Dellu, ki je pred šestimi leti za EMC odštel dve milijardi manj. Prejšnja odmevna...

35 komentarjev

FTC že v kratkem nad Facebook zaradi oviranja konkurence?

vir: Pixy

vir: The New York Times
The New York Times - Ameriški mediji poročajo iz dobro obveščenih virov, da naj bi tamkajšnja Zvezna komisija za trgovino (FTC) že novembra vložila obtožnico zaradi oviranja konkurence zoper Facebook. Na to temo naj bi se minuli četrtek sestali člani komisije, ločen postopek, prav tako zaradi domnevnega oviranja konkurence, pa snujejo tudi državni tožilci več zveznih držav pod vodstvom newyorške tožilke Letitie James, še enega pa pripravljajo na pravosodnem ministrstvu.

Mark Zuckerberg je bil letošnjega avgusta že zaslišan pred FTC v zvezi z z domnevno monopolnim položajem podjetja, tokratni postopek pa naj bi pod drobnogled vzel predvsem Facebookove prevzeme manjših konkurentov in ali so bili ti prevzemi izpeljani z namenom ohranjanja monopola.

FTC je Facebook doslej že preiskoval v zvezi z kršenjem zasebnosti uporabnikov. Postopek se je lani končal s poravnavo, v kateri je moral Facebook plačati rekordnih pet milijard ameriških dolarjev kazni.

3 komentarji

Pobeglo FTC-jevo poročilo o Googlovih nepravilnostih

The Wall Street Journal - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) se je konec leta 2012 poravnala z Googlom in po 19-mesečni preiskavi odločila, da podjetja ne bo tožila. The Wall Street Journal je po naključju pridobil podrobno 160-stransko poročilo o preiskavi, ki ga je FTC pomotoma posredovala skupaj z drugimi dokumenti v odgovoru na zahtevo po razkritju javno dostopnih podatkov. V FTC so povedali, da bodo poskrbeli, da v prihodnosti poročila ne bodo več uhajala. Iz poročila je videti, da so strokovne službe v FTC ocenile, da Google ravna protipravno in da škoduje konkurenci ter priporočile sankcije, a se je Komisija odločila ignorirati njihovo mnenje in Google le ošvrkniti.

Strokovna služba za konkurenco v FTC je tedaj izdala priporočilo, da Komisija proti Googlu sproži pravne postopke na treh področjih, in sicer kopiranja vsebin s konkurenčnih strani za...

5 komentarjev