»

Ustanovitelj FTX-a izpuščen za 250-milijonsko varščino

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Sam Bankman-Fried, ki so ga včeraj Bahami izroči ZDA, je bil izpuščen iz pripora proti plačilu varščine. Na prvem zaslišanju pred sodiščem se ni izrekel o krivdi, zato je sodnik določil varščino v višini 250 milijonov dolarjev za izpustitev v hišni pripor. To seveda ne pomeni, da je moral toliko plačati, saj so s precej manj vredno vilo v Kaliforniji jamčili njegovi starši, sicer profesorja na Stanfordu.

Bankman-Fried je v izjavah za medije poudarjal, da ni želel nikogar oškodovati in da bo storil vse, da vlagateljem oziroma komitentom poplača izgubljeno. Dva njegova sodelavca sta se pred sodiščem izrekla za kriva. Bankman-Frieda obtožnica bremeni več kaznivih dejanj, med drugim tudi pranja denarja, prevare, kršitve finančne zakonodaje o donacijah in nezakonite uporabe sredstev komitentov. FTX je namreč s premoženjem komitentov pomagal podjetju Alameda Research, ki je prav tako v lasti Bankman-Frieda. Svoj čas je bil FTX vreden 30 milijard dolarjev, a je novembra letos propadel.

...

52 komentarjev

Sodišče odobrilo izročitev Bankman-Frieda

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Sodišče na Bahamih je odobrilo izročitev Sama Bankman-Frieda v ZDA, kjer ga obtožujejo več kaznivih dejanj v zvezi z njegovim vodenjem in kasnejšim potopom kriptomenjalnice FTX, ki je nasedla zaradi posojanja denarja vlagateljev. Bankman-Fried se je na Bahamih odrekel izvedbi celotnega postopka presoje o izročitvi in dejal, da želi komitentom povrniti izgube. Sodišče je lahko zato hitro odločilo, da se Bankman-Fried izroči.

Na Bahamih so ga aretirali prejšnji teden, potem ko so ZDA izdale tiralico zaradi formalnih obtožb v zvezi s FTX. Bremenijo ga osmih kaznivih dejan, med drugim prevare, pranja denarja in zarote. Bankman-Fried odgovarja, da nikoli ni želel nikogar prevarati, da ni natančno poznal dogajanja v svojem drugem podjetju Alameda Research, kamor so odtekala posojila iz FTX, in da bo napake popravil. Zakaj je pristal na izročitev, ni jasno niti odvetnikom, saj osumljenci tega po navadi ne storijo, razen če si izpogajajo kakšno ugodnost. Bankman-Fried tega ni storil. To...

30 komentarjev

Ustanovitelj FTX-a aretiran na Bahamih

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Sam Bankman-Fried, ki je ustanovil in vodil propadlo kriptomenjalnico FTX, je bil danes ponoči aretiran na Bahamih zaradi ameriškega pripornega naloga. V ZDA poteka preiskava propada njegovega podjetja FTX, ki po mnenju tožilstva ni poslovalo po pravilih. V javnost že tedne kapljajo informacije o kaosu, nepreglednem prelivanju denarja in posojanju denarja svojim drugim podjetjem za lastne potrebe, kar naj bi bistveno prispevalo k razpadu FTX, ki ga malodane označujejo za piramidni sistem.

Ameriško tožilstvo je potrdilo, da je bil Bankman-Fried ponoči pridržan na Bahamih, kar se je zgodilo mirno in brez incidentov. Danes tekom dneva bodo javnosti pokazali tudi obtožnico, čeprav večjih presenečenj ni pričakovati. Najverjetneje je obtožen prevare, zarotništva in pranja denarja. Če bo obtožnica potrjena, bo po sporazumu med Bahami in ZDA izročen. Bankman-Fried in njegovi odvetniki po aretaciji še niso dali izjavi, je pa pred tem v intervjujih ves čas poudarjal, da ni zanalašč prekršil...

32 komentarjev

FTX dolguje več kot tri milijarde dolarjev

Slo-Tech - Propad kriptomenjalnice FTX je pustil vsaj tri milijarde dolarjev globoko luknjo, kažejo uradni podatki, ki jih je FTX prijavil v postopku prisilne poravnave (Chapter 11). Največjih 50 upnikov z nezavarovanimi terjatvami od FTX terja 3,1 milijarde dolarjev. Največjemu upniku dolgujejo 226 milijonov dolarjev, desetim pa več kot 100 milijonov. Imen javnosti niso razkrili. V postopku prisilne poravnave morajo podjetja razkriti, koliko in komu dolgujejo. Upniki potem sodelujejo v postopku, ko se odloča o najučinkovitejšem načinu za rešitev podjetja.

Skupno naj bi bilo vseh upnikov več kot milijon, zato bo postopek trajal dlje. FTX naj bi imel sicer 10 milijard dolarjev težko bilanco, a skrbi povzročajo nezavarovana posojila drugemu podjetju istega ustanovitelja Alameda Research, ki naj bi prav tako znašala okrog 10 milijard dolarjev. To ni le slaba praksa, temveč zelo verjetno tudi nezakonito, saj s sredstvi komitentov menjalnice ali banke ne smejo razpolagati na tvegan način. FTX je...

45 komentarjev

BlockFi prva žrtev implozije FTX

Sam Bankman-Fried

Reuters - Implozija FTX-a je povzročila kaskadno reakcijo v ekosistemu kriptovalut, saj so bila FTX-u izpostavljena številna podjetja. Med njimi najdemo tudi velikane, kot so Binance, Nicehash, Coinbase in druge. Prva žrtev je očitno BlockFi, ki je zaradi težav z likvidnostjo že zamrznil izplačila strankam. Sporočili so, da so močno izpostavljeni FTX-u in povezanim družbam.

BlockFi je julija podpisal sporazum s FTX, po katerem naj bi mu slednji zagotavljal likvidnostna sredstva v obliki 400-milijonskega revolving kredita. Ker so FTX, FTX.US in Alameda vložili zahtevek za začetek prisilne poravnave, je sedaj v težavah tudi BlockFi. Zavrnili so govorice, da imajo večino sredstev pri FTX, a so priznali veliko izpostavljenost. Od strank zato pričakujejo razumevanje, medtem ko urejajo situacijo, prosili pa so jih tudi, da na BlockFi ne nalagajo novega denarja. Zatrjujejo, da imajo še dovolj sredstev, da prevetrijo več možnosti in se odločijo za najboljšo. Ali to drži, bomo videli kmalu.

Medtem...

29 komentarjev

FTX gre v prisilno poravnavo

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Implozija FTX-a se odvija z veliko naglico, saj je podjetje manj kot teden dni po začetku težav, o katerih smo pisali včeraj, že vložilo zahtevek za začetek prisilne poravnave (Chapter 11). V zahtevku je poleg FTX-a še 130 povezanih podjetij, ki so del konglomerata, denimo Alameda Research in FTX.us. Sam Bankman-Fried je odstopil z mesta izvršnega direktorja, da ga je nadomestil John J. Ray III. V zahtevku lahko preberemo, da ima FTX aktivo in pasivo v velikostnem razredu 10-50 milijard dolarjev, kar je primerljivo z Enronom (60 milijard dolarjev), ki ga je prav tako reševal isti človek.

FTX Group je insolventna, zato druge izbire ni imela. Nadaljnje poslovanje bi namreč škodovalo strankam in investitorjem, zato mora v prisilno poravnavo. FTX ima tudi zamrznjeno premoženje na Bahamih, kjer je posredoval tamkajšnji regulator. Poleg tega sta podjetje začela preiskovati Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) in Komisija za trgovanje s terminskimi pogodbami (CFTC). Preiskavo...

42 komentarjev

Kriptomenjalnica FTX v škripcih

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - FTX, ena največjih kriptomenjalnic, je prejšnji vikend zašla v hude likvidnostne težave, ki se v tem tednu niso razrešile, in to kljub odmevnemu poskusu prevzema s strani menjalnice Binance, ki pa je od njega odstopila. Dogodek ima širši vpliv na tržišče in je spodnesel večino tečajev kriptovalut.

Kriptoscena je pahnjena v novo afero, v njenem središču pa je tokrat četrta največja kriptomenjalnica na svetu, FTX. Preteklo nedeljo jo je nenadoma obremenilo zelo visoko število prodajnih zahtevkov, ki so dosegli višino 5 milijard ameriških dolarjev. Ker je FTX uspel zadostiti zgolj okoli 80 odstotkom zahtevkov, je to sprožilo krizo zaupanja, ki se je nadaljevala v tekoči teden. In čeprav je še v ponedeljek razvpiti šef menjalnice, Sam Bankman-Fried, zagotavljal, da imajo sredstev dovolj, je že dan pozneje udarila novica, da je moral za pomoč poprositi svojega večnega tekmeca, Changpeng Zhaa iz menjalnice Binance, sicer največjega igralca na trgu. Toda Zhao je manj kot 48 ur pozneje od...

47 komentarjev

Celsius gre v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Podjetje Celsius, ki se je ukvarjalo s trženjem posojanja kriptovalut, je v sredo vložilo zahtevo za začetek prisilne poravnave (Chapter 11). Da se kuhajo težave, je jasno že vsaj mesec dni, odkar so komitentom onemogočili dvige kriptovalut. To se tudi po začetku prisilne poravnave ne spreminja, želijo pa zlesti na zeleno vejo.

Celsius je dvige, menjave in nakazila ustavil 12. junija letos in pri tem vztraja. Prav tako so ustavili tudi pripisovanje obresti in izdajanje novih posojil, medtem ko obstoječa posojila normalno obratujejo še dalje vključno z obveznostmi kreditojemalcev do Celsiusa. To z drugimi besedami pomeni, da ima Celsius načrt za rešitev finančnih težav, ni pa še jasno, ali bo uspel.

Prijavili so 1-10 milijard dolarjev pasive in 1-10 milijarde dolarjev obveznosti do vsaj 100.000 upnikov - to je v resnici največja vrednost, ki jo je moč izbrati v SEC-ovem obrazcu. Celsius ima sicer po lastnih podatkih okoli 1,7 milijona komitentov in 167 milijonov dolarjev likvidnih...

15 komentarjev

Uradno: Mt.Gox v prisilni poravnavi

Slo-Tech - Japonska borza trgovanje z bitcoini, ki je prenehala obratovati 25. februarja, je končala molk in na svojih spletnih straneh potrdila, da gre v prisilno poravnavo (in ne stečaj, kot se je prvotno predvidevalo).

Uradno so potrdili številke, o katerih se je špekuliralo že prej. Zaradi zlorabe ranljivosti na strani so izgubili 750.000 bitcoinov svojih uporabnikov in okrog 100.000 lastnih bitcoinov. Ti so po trenutnih tečajih na ostalih borzah vredni približno pol milijarde dolarjev, po zadnjih tečajih na Mt.Goxu pa tri- do štirikrat manj. To je zelo pomembno dejstvo, saj se bo vrednost terjatev Mt.Goxovih upnikov verjetno preračunavala v jene po tem tečaju. Ta pa je tako nizek, ker so bile govorice o propadu strani že pred katastrofo dovolj močne, težave z dvigovanje in polaganjem sredstev pa dovolj izrazite, da so tečaj na Mt.Goxu zbile na dobrih 100 dolarjev za bitcoin. Po japonski zakonodaji bitcoin ni uradna valuta, zato so terjatve bitcoinov enakovrednem terjatvam v blagu, ki se...

5 komentarjev