»

Slovenski OS/2 Warp 4 ponovno najden

Slovenski OS/2 Warp 4

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

IBM-ov OS/2 Warp 4 (1996) je eden redkih operacijskih sistemov, ki ni bil Microsoftov in je bil sredi 90. let lokaliziran v slovenščino, kar je bila za domačo računalniško skupnost takrat pomembna zadeva. Toda skoraj tri desetletja pozneje, ko je OS/2 izginil s še zadnjih bankomatov v državi, je bila še toliko redkejša slovenska različica tako rekoč za vedno izgubljena. Ali pač?

Vmes je posegel Računalniški muzej s svojimi prizadevanji za ohranjanje dediščine programske opreme - smo tudi ambasador UNESCO Software Heritage.

Google ni bil v veliko pomoč, smo pa kljub temu uspeli najti edini slovenski FixPak, ki je potrdil obstoj slovenske lokalizacije. Ironično – a kot smo Slovenci že prepogosto vajeni – se mapa na IBM-ovem FTP-strežniku (ki še vedno deluje) namesto »Slovenian« imenuje »Slovanian«. Ena od posodobljenih datotek v mapi FixPak je komponenta Win-OS/2 winfile.exe, ki ob uporabi emulatorja WineVDM še vedno deluje na najnovejši različici sistema Windows.

Nato smo se...

18 komentarjev

Čisto pravi Računalniški muzej v Ljubljani

Slo-Tech - Saj ni res, pa je: tudi Slovenija je dobila čisto pravi računalniški muzej!
Korenine muzeja segajo v zlate čase Kiberpipe, v leto 2004. Od takrat so njegovi prostovoljci in prijatelji muzeja donirali in zbrali najbogatejšo zbirko informacijske dediščine v Sloveniji. Ta šteje že preko 6500 primerkov strojne in programske opreme, računalniške literature in revij pa tudi zabeležene ustne zgodovine. Danes ima muzej lastne, na novo prenovljene prostore na 700 m2 v treh etažah.



V kolikor kanite pogledati čudesa digitalne preteklosti je pravi naslov Celovška cesta 111 zraven Kina Šiška. Zaenkrat je za obiskovalce odprt vsak četrtek in petek 15-21h ter ob sobotah 9-15h. Tam lahko v živo raziskujete in uporabljate staro programsko opremo, kjer ne smete zamuditi rekonstrukcije klicnega dial-up interneta in surfanja po arhivskih spletnih straneh prek Netscape Navigatorja in ustvarjanja ASCII arta na kultnem slovenskem terminalu Paka 3000. Skupaj z uradno otvoritvijo 18. junija je v svojo...

18 komentarjev

Microsoft star 35 let

Naslovnica revije Popular Electronics, januar 1975

Slo-Tech - Leta 1975 je pri devetnajstih letih Bill Gates po dveh letih obesil šolanje na Harvardu na klin. Njegov prijatelj, dve leti starejši Paul Allen, je Univerzo Washington State zapustil nekoliko prej, tudi preden bi utegnil diplomirati. Namesto tega se je Allen zaposlil pri podjetju Honeywell v Bostonu, kjer pa ni ostal dolgo. Omenjenega leta 1975 je Gates v reviji Popular Electronics bral o Altairju 8800, ki ga je razvilo podjetje MITS. Z Allenom sta jih...

26 komentarjev

Kiberpipina ponudba

IBM 3390

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Teden je okrog in spet vas vabimo v svoje prostore. Od danes dalje je na ogled Zgodovina trdih diskov v režiji Kiberpipinega računalniškega muzeja, v torek bo Urban Škudink na POT predstavil testiranje Django spletnih aplikacij, na SU pa bo Željko Filipin predstavil Watir, Ruby orodje za testiranje spletnih aplikacij. Še vedno velja, da lahko zamujena predavanja pogledate, ko jih objavimo v našem video arhivu, če pa v času predavanja samo nimate časa priti...

0 komentarjev

Prvi teden v novem letu v Kiberpipi

Tektronix

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 6.1. ob 19:00 bo na Pipinem odprtem terminu Jure Čuhalev, govoril o Barcampu, Co-workingu in prihodnosti izmenjave znanj. Obisk konferenc in druženje s sotrpini iz stroke še vedno predstavlja enega najboljših načinov izmenjave in pridobivanja novih znanj. Kot nadgradnja tega se pred leti tako v Silicijevi dolini rodil nov koncept izmenjave znanj - BarCamp, kjer gre za konferenco, ki jo sestavijo kar udeleženci sami. Zaradi svoje dinamične narave omogoča veliko bolj efektivno...

0 komentarjev

IBM, z warpom 4 do konca!

IBM - V bistvu se čudim, da je trajalo tako dolgo: OS/2 Warpu, IBM-ovem konkurentu veliko bolj poznanih Oken, je odklenkalo -- uradno.

Vse skupaj se je pravzaprav začelo (najkasneje) z izdajo verzije 95 vsemznanega operacijskega sistema: takrat je IBM izdal svoj izdelek, ki pa je bil v marsičem veliko bolj dovršen in stabilen. Manjkalo mu je le primerno propagiranje, saj se je MS na vse pretege trudil izpodbiti kredibilnost sistema. To jim je pri laični javnosti kakopak uspelo, manj pa pri tistih, ki smo sistem dejansko preizkusili. Takratna resna težava se je kazala tudi v relativnem primanjkljaju programja, saj prednostim navkljub IBM-u ni uspelo v zadostnem obsegu motivirati razvijalcev. Tako publicistično rečeno, se je neodkriti genij pogrezal v svojo zibelko ter končno tudi uradno prenehal živeti; IBM je 10. decembra namreč izdal dokument z zgovornim naslovom:
Software Withdrawal: Selected Part Numbers of OS/2 Warp V4 and Warp Server for e-business Programs
...

8 komentarjev