»

Kako je FBI zasegel za 3,4 milijarde evrov bitcoinov

Slo-Tech - Čeprav je bitcoin brezimenski, še zdaleč ni anonimen, saj so transakcije javne in jim je možno slediti. Spletna tržnica z nezakonitim blagom Silk Road je bila ukinjena že pred desetletjem, FBI pa še vedno sledi bitcoinom in jih zasega. Te dni se začenja sojenje Jamesu Zhongu, pri katerem so lani, devet let po propadu strani, zasegli za (tedaj) 3,3 milijarde dolarjev bitcoinov in drugih kriptovalut. Zhong se je minuli teden izrekel za krivega prevare, za kar mu grozi do 20 let zapora. Zhong ni bil upravljavec strani, temveč komitent.

Lanskega novembra je FBI med hišno preiskavo zasegel 50676, kar je bil tedaj največji zaseg bitcoina v ameriški zgodovini. Poleg tega so mu zasegli še 174 bitcoinov na fizičnih nosilcih, srebrne in zlate palice in 661.000 dolarjev. Šele letos pozimi je ta rekord padel s še nekoliko večjim zasegom. To so odkrili s sledenjem transakcijam in preiskovalnim delom, čeprav se je Zhong trudil zakriti provenienco bitcoinov in jih je pral prek darkneta.

...

47 komentarjev

Za milijardo dolarjev bitcoinov je premaknila ameriška davkarija

Slo-Tech - Bitcoini v vrednosti skoraj milijardo dolarjev, ki so se po sedemletnem mirovanju začeli premikati, so v resnici pripadali ameriškim oblastem. Ministrstvo za pravosodje razkrilo, da so 3. novembra zasegli 69370 bitcoinov in nekaj drugih kriptovalut, ki jih je imel v posesti neimenovani heker. Oseba X, kakor so ga poimenovali, je med majem 2012 in aprilom 2013 vdrl v nezakonito spletno tržnico Silk Road in ukradel omenjene bitcoine. Oktobra 2013 je FBI spletno stran zaprl, lastnika pa aretiral. Ross Ulbricht danes sedi v dosmrtnem zaporu.

Ameriška davčna uprava (IRS) je sedaj vendarle uspela izslediti, kdo je omenjene bitcoine odtujil. Ko so jih 3. novembra premaknili, se je kriptosvet zdrznil, saj so omenjeno denarnico, polno bitcoinov, vsi dlje časa opazovali, a nihče ni vedel, komur pripada. Maja 2012 so namreč ukradeni bitcoini najprej zakrožili po dveh denarnicah, potem pa so aprila 2013 pristali v eni in tam čakali do danes.

IRS-u je pri sledenju bitcoinom pomagalo podjetje...

7 komentarjev

Kam potuje za milijardo dolarjev bitcoinov?

Slo-Tech - Medtem ko bitcoin spet nezadržno raste in je pri 14.000 dolarjih na triletnem vrhu, se je začelo premikati tudi v globini. Skoraj 70.000 bitcoinov, ki so vredni okroglo milijardo evrov, je od aprila 2013 ležalo nedotaknjeno v eni izmed denarnic, sedaj pa so se premaknili. V torek zvečer jih je neznanec premaknil v novo denarnico, za kar je odštel 12 dolarjev provizije.

Premikanje tako velikih količin bitcoinov je zanimivo samo po sebi, v tem primeru pa še bolj zaradi njihove verjetne provenience. Tom Robinson iz podjetja Elliptic pravi, da lahko s precejšnjo gotovostjo sklepamo, da so ti bitcoini povezani z znamenito ilegalno tržnico Silk Road. Maja 2012 so jih iz denarnice, povezane s Silk Roadom, prenesli drugam, kjer so ostali do aprila 2013. Odtlej so ležali v denarnici, ne da bi se z njimi kaj zgodilo - do včeraj. Maja 2012 so bili ti isti bitcoini vredni 350.000 dolarjev, sedaj skoraj milijard dolarjev.

Silk Road je na darknetu omogočal prodajo in nakup različnih...

53 komentarjev

Bitcoin: nesluteni milijonar, pripravlja se Dark Wallet

Guardian - Tečaj bitcoinov je v letošnjem letu divje nihal, od rekordnih 260 dolarjev aprila, kasnejšega padca na 30 dolarjev in do današnjih vrednosti okrog 210 dolarjev. Prvi rasti je pomagala velika medijska pozornost, k drugi rasti pa aferi Prism in Silk Road. Toda ko je bitcoin v letu 2008 šele dobro nastajal, je bila njegova vrednost bistveno nižja.

Norveški študent Kristoffer Koch je tako povsem po naključju postal precej premožen. Leta 2009 je pri pisanju diplomske naloge o šifriranju kupil za 150 kron bitcoinov, torej je dobil za slabih 20 evrov 5000 bitcoinov. Na nakup je kmalu pozabil in bitcoini so obležali v njegovi spletni denarnici. Letošnja medijskega pozornost ga je spomnila, da ima nekje neke bitcoine, tako da je po nekaj poizkusih ugotovil svoje...

24 komentarjev

FBI v primeru Silk Road zasegel rekordno količino bitcoinov

Mladenič, ki je ustanovil največjo stran za prodajo mamil na internetu, je zaslužil 80 milijonov dolarjev.

vir: Forbes
Forbes - FBI je zasegel 144.000 bitcoinov, ki so po trenutnem tečaju vredni okrog 20 milijonov evrov, kar je največji zaseg katerekoli elektronske valute v zgodovini. Najverjetneje gre za denar, ki je bil v lasti Rossa Ulbrichta, ustanovitelja in upravljavca spletne strani Silk Road, kjer so se preprodajali prepovedane snovi in predmeti. FBI je zasežene novce prenesel na svoj račun oziroma v svojo bitcoinsko denarnico.

Kako so dobili podatke o naslovu denarnice, kjer je imel Ulbricht shranjene bitcoine, in šifrirni ključ za njihovo zaplembo, niso razkrili. Glede na sodelovanje enega izmed glavnih prodajalcev na strani s policijo, FBI verjetno ni imel težav pri razvozlavanju poti denarja. To je že drugi veliki zaseg bitcoinov, ki so povezani s Silk Roadom, saj so pretekli mesec ob...

14 komentarjev

Zaprtje Silk Roada: FBI zasegel le bitcoine uporabnikov, glavnina še pogrešana

Slo-Tech - Pri zaprtju strani Silk Road in aretaciji njenega ustanovitelja in upravljavca je FBI zasegel 26.000 bitcoinov, ki so vredni približno tri milijone dolarjev. Glede na podatke, da je Silk Road ustvarila 1,2 milijarde dolarjev prometa, ustanovitelj pa je od tega zaslužil 80 milijonov dolarjev v obliki provizij, je ta številka videti zelo majhna. In res je, razkriva FBI, saj ti bitcoini niso pripadali ustanovitelju Rossu Ulbrichtu.

Zaseženi bitcoini so z uporabniških računov na Silk Road, torej gre v resnici za denar uporabnikov. Kje se skriva 600.000 bitcoinov oziroma 80 milijonov dolarjev, ki pripadajo Ulbrichtu, pa FBI še ni uspel ugotoviti. Prav mogoče je, da jih ne bodo dobili nikoli, saj je ameriško sodišče že večkrat razsodilo, da se nikogar ne more prisiliti v razkritje gesel, ker bi to predstavljajo kršitev 5. amandmaja k ameriški ustavi. Če ima torej Ulbricht te...

24 komentarjev