»

Izposojevalec električnih skirojev Bird gre v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Podjetje Bird, ki ga poznamo zlasti kot izposojevalca električnih skirojev, gre v prisilno poravnavo. Postopek bo tekel na Floridi, v njem pa bo start-up pet let po doseženi magični meji ene milijarde vrednotenja poizkusil rešiti, kar se rešiti da. Bird je sicer delnice javno ponudil leta 2021, letos septembra pa je newyorška borza ustavila trgovanje, ko je tržna kapitalizacija podjetja padla pod 15 milijonov dolarjev. Jasno je bilo, da je podjetje v hudih škripcih, iz katerega se bržkone ne bo izvleklo brez posledic.

Bird je leta 2017 ustanovil Travis van der Zanden, ki je bil zaposlen v Uberju in Lyftu. Zdelo se je, da gre zmagovalno idejo, saj so kmalu povsod po svetu vzniknili posnemovalci, a posel ni prinašal dobička. Električni skiroji tudi niso povsod popularni, saj so jih na primer v Parizu prepovedali. Pri podjetju je vloženih tudi več kot sto odškodninskih tožb ljudi, ki so se na skirojih poškodovali.

Začasni direktor Michael Washinushi je sicer dejal, da se stvar...

6 komentarjev

Nekateri Googlovi zaposleni si bodo zaradi varčevanja delili mize

Slo-Tech - V Googlovih pisarnah, ki so bile znane po številnih bonbončkih, od brezplačnih obrokov hrane do igračk in masaž, se začenjajo varčevalni ukrepi. Podjetje je zaposlene z novo okrožnico obvestilo, da si bodo morali nekateri odslej deliti celo pisalne mize. V enoti Google Cloud bodo v Kirklandu (Washington), New Yorku, San Franciscu, Seattlu in Sunnyvalu (Kalifornija) zmanjšali število nepremičnin, ki jih uporabljajo. Zaposleni se bodo morali v dvojicah dogovoriti, kdo bo pisarni v ponedeljek in sredo ter kdo v torek in četrtek. Dvojice bodo namreč uporabljale iste pisalne mize.

Vodje oddelkov bodo morali uskladiti ekipe in poskrbeti, da bo novi režim deloval. To vključuje tudi dogovore, kje in kako bodo zaposleni imeli osebne predmete in kako bodo skrbeli za snažnost in urejenost, da se ne bodo motili. Deljenje računalnikov nameravajo uvesti s prehodom v oblak - zaposleni ne bodo imeli več svojih delovnih postaj pod mizo, temveč bodo v prihodnosti uporabljati CloudTop, ki bo deloval...

21 komentarjev

Google bo odslovil 12.000 zaposlenih

Google - Naslednji v vrsti tehnoloških velikanov, ki se je odločil skrčiti število zaposlenih, je Google. Izvršni direktor Sundar Pichai je danes sporočil, da se bodo poslovili od 12.000 zaposlenih, kar predstavlja približno šest odstotkov zaposlenih. To je podoben delež kot v nekdanjih odpuščanjih v Microsoftu in Amazonu. V ZDA so zaposlene že obvestili in bodo imeli dva meseca odpovednega roka. Odpuščali bodo tudi v drugih državah, kjer bodo postopki lahko nekoliko daljši, odvisno od lokalne zakonodaje.

Poleg dveh mesecev odpovednega roka bodo odpuščenim izplačali odpravnine v višini vsaj štirih plač in še pol plače za vsako dopolnjeno leto v podjetju. Izplačali bodo tudi neizkoriščen dopust, pripadajoče bonuse za letošnje leto in še šest mesecev zdravstvenega zavarovanja. V drugih državah bodo odpravnine in druge ugodnosti v skladu s tamkajšnjo zakonodajo, so dodali.

Google odpušča, ker se boji prihajajoče recesije. Pichai je dejal, da so v minulih letih intenzivno zaposlovali in se...

18 komentarjev

Googlov dobiček za četrtino nižji

Slo-Tech - Googlovo matično podjetje Alphabet je včeraj objavilo poslovne rezultate minulega četrtletja, ki so investitorje razočarali. Dasiravno so v minulih treh mesecih prihodki poskočili na 69 milijard dolarjev, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani, se je dobiček skrčil. Ustvarili so 13,9 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju. Tudi rast prihodkov je bila nižja od pričakovane, ki je še lani znašala 41 odstotkov.

Večino prihodkov in dobička v holdingu ustvaril Google, in sicer z oglasi. To je tudi razlog za slabši rezultat, saj podjetja zaradi grozeče recesije klestijo izdatke, med čemer je oglaševanje hitro na udaru. Po drugi strani je Google največ izgube ustvaril z Google Cloudom in drugimi projekti (Other Bets), kamor sodijo eksotični raziskovalni programi, denimo samovozeči avtomobili Waymo in letalniki Wing. Other Bets je izgubil 1,6 milijarde dolarjev, Google Cloud pa 700 milijonov dolarjev.

Googlov izvršni direktor Sundar...

27 komentarjev

Googlovi rezultati rekordni

Slo-Tech - Googlov lastnik Alphabet je objavil rezultate zadnjega lanskega četrtletja in celotnega fiskalnega leta, ki so navdušili. V zadnjem četrtletju so v primerjavi z letom poprej prihodke povečali za 32 odstotkov na 75,3 milijarde dolarjev. Ob tem so ustvarili 20,6 milijarde dolarjev dobička, kar je 35 odstotkov več kot v predhodnem letu. V celotnem letu 2021 so ob 257 milijardah prihodkov pridelali 76 milijard dolarjev profita. Obe številki sta rekordni, kar je delnico danes izstrelilo 8 odstotkov višje. Ob tem je Google napovedal razcepitev v razmerju 1:20, tako da bo od julija delnica privlačnejša za male vlagatelje.

Večino prihodkov ustvarijo s prodajo oglasnega prostora z Googlom, od česar se je v zadnjem kvartalu nateklo 61 milijard dolarjev. Od tega je bilo 43,3 milijarde dolarjev iz iskalnika, 8,6 milijarde dolarjev od YouTuba in 9,3 milijarde dolarjev od Google Networka. Google Cloud pa na primer prinese zgolj 5,5 milijard dolarjev. Od vseh storitev so le Google Services...

6 komentarjev

Amazon ob visokem dobičku spet v klubu bilijon

Slo-Tech - Po dveh letih je Amazonova tržna kapitalizacija ponovno presegla bilijon dolarjev, k čemur so jo pognali dobri poslovni rezultati minulega četrtletja in celotnega leta 2019. Z 11-odstotno rastjo tečaja se je Amazon pridružil Applu, Microsoftu in Alphabetu (Google) v bilijonskem klubu.

V zadnjem kvartalu so prihodki dosegli 87 milijard dolarjev, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V celotnem minulem letu pa je Amazon ustvaril 280 milijard dolarjev prihodkov ali petino več kot leta 2018.

Čisti dobiček podjetja se je nekoliko povečal, in sicer je za kvartal znašal 3,27 milijarde dolarjev, za celo leto pa 11,6 milijarde dolarjev. To predstavlja 23 dolarjev na delnico, kar predstavlja pri tečaju 2000 dolarjev vrednost kazalnika P/E na 87. To je visoko nad dolgoletnim povprečjem delniškega trga, kar kaže na visoko ceno delnice.

Ob tem je direktor Jeff Bezos dodal, da ima Amazon Prime že 150 milijonov naročnikov. Amazon namreč čedalje več zasluži s storitvami. V AWS...

9 komentarjev

Apple zaključil rekordno četrtletje, a prodaja iPhonov še vedno pada

vir: Apple
Apple - Apple je minulo četrtletje zaključil s 53,8 milijardami dolarjev prihodka, kar je en odstotek več kot v enakem obdobju lani. Še vedno se je nadaljeval trend padanja prodaje iPhona, ki se je skrčila na 26 milijard, s čimer je njegov delež v razrezu prihodkov prvič padel pod 50 odstotkov. To lahko interpretiramo na dva načina: bodisi Apple dobro diverzificira svoj portfelj bodisi se privlačnost paradnega konja podjetja zmanjšuje. Ali kot je dejal izvršni direktor Tim Cook: prodaja iPhona je padla le za 12 odstotkov, kar je precej bolj od 17-odstotnega padca v minulem četrtletju.

V ostalih segmentih pa gre Applu čedalje bolje. Prodaja iPadov presega pet milijard dolarjev, prodaja Macov se je ustavila pri 5,82 milijardah...

30 komentarjev

Microsoft kljub šibki prodaji novih računalnikov sklenil odlično poslovno leto

Microsoft - Microsoft je včeraj predstavil poslovne rezultate za fiskalno leto 2016, ki se je zaključilo konec junija. V minulih treh mesecih so ustvarili 20,6 milijarde dolarjev prihodkov in 3,1 milijarde dolarjev čistega dobička. V primerjavi z enakim obdobjem lani so prihodki sicer upadli za osem odstotkov, a so imeli lani v tem času dve milijardi dolarjev izgube, kar je bila posledica ponesrečenega nakupa Nokie in s tem povezanih prevrednotenj vrednosti navzdol. Tudi v zadnjem četrtletju so še imeli 1,1 milijarde dolarjev stroškov zaradi prestrukturiranja in odpuščanja v enoti za mobilne telefone Nokia.

V celotnem poslovnem letu 2016 je Microsoft ustvaril 16,8 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 37 odstotkov več kot...

46 komentarjev

Google nekoliko povečal dobiček

vir: Google
Google - Google je razkril svoje poslovanje v minulem četrtletju, v katerem so zabeležili višje prihodke od pričakovanj in nekoliko nižji dobiček. Delnica je zato ostala približno tam, kjer je bila.

V zadnjih treh mesecih je Google ustvaril 15,96 milijard dolarjev prihodkov, kar je za 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja podjetja se je znašal 4,26 milijarde dolarjev, kar je 23 odstotkov več kot lani, a še vedno tri odstotke manj od napovedi in pričakovanj analitikov. Nekoliko ga je najedla prodaja Motorole Lenovu, saj je moral ob tej transakciji Google navzdol prevrednotiti njeno vrednost za 68 milijonov dolarjev, še za približno 800 milijonov dolarjev pa so razdelili lastnih delnic. Čisti dobiček je tako znašal 3,42 milijarde dolarjev.

Google razdeli svoje prihodke v...

9 komentarjev