»

Francosko sodišče Applovo milijardno globo znižalo za dve tretjini

Applova trgovina v Parizu

vir: Wikipedia
Reuters - Francosko sodišče je občutno znižalo predlani dosojeno globo Applu zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje. Francoski varuh konkurence je Applu tedaj izrekel 1,1 milijarde evrov globe, ki pa jo je sodišče sedaj znižalo na 372 milijonov evrov. Dotlej najvišjo izrečeno globo je sodišče znižalo, ker je razsodilo, da je kršitev manj.

Sodišče je pritrdilo varuhu konkurence, da je Apple izrabljal prevladujoč položaj na trgu in odvisnost prodajalcev od Appla, ni pa potrdilo, da bi se Apple dogovarjal o cenah. Poleg tega je sodišče nižje ocenilo škodo, ki je ob tem nastala, ter obseg kršitev. Zaradi tega je izračunana globa za 728 milijonov evrov nižja in znaša le še tretjino prvotne. Kaznovana sta tudi veletrgovca Tech Data in Ingram Micro, ki morata plačati 76 in 63 milijonov evrov globe.

Apple se je na odločitev odzval pričakovano. Pozdravil je znižanje globe in ugotovitev, da ene kršitve ni bilo. Hkrati pa napoveduje pritožbo, v kateri želi dokazati še neutemeljenost drugega očitka.

0 komentarjev

Nizozemska oglobila Apple zaradi pogojev v App Storu

Slo-Tech - Nizozemska agencija za trg in zaščito potrošnikov (ACM) je Applu izrekla pet milijonov evrov globe, ker je z omejevanjem dostopa do alternativnih plačilnih sistemov v aplikacijah na App Storu nezakonito omejeval konkurenco. ACM je kršitve preliminarno ugotovil že avgusta lani in uradno še decembra lani, ko je sodišče del avgustovske odločbe razveljavilo. Ker Apple kršitev ni odpravil, je ACM sedaj grožnjo uresničil in izrekel napovedanih pet milijonov evrov globe. Če Apple kršitve ne bo odpravil, bo kazen vsak teden zrasla za novih pet milijonov evrov do največ 50 milijonov evrov.

V konkretnem primeru gre za aplikacije za zmenke (dating apps), ki so na voljo v App Storu. Nekatere aplikacije terjajo plačilo naročnine, ki pa jo Apple zahteva prek svojega plačilnega sistema, od katerega vzame 15 ali 30 odstotkov provizije. Ponudniki aplikacij ne smejo v njih niti omeniti, da obstaja možnost plačila izven App Stora, kar je nepošten pogoj, meni Nizozemska. Applove spremembe po...

28 komentarjev

Italija izdatno kaznovala Apple in Amazon

Slo-Tech - Italijanski varuh konkurence je izrekel visoko globo Amazonu in Applu zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje. V srži problema tičijo slušalke znamke Beats, katerih znamko je Apple leta 2014 kupil za tri milijarde dolarjev. Oktobra 2018 sta se podjetji sporazumeli, da lahko na italijanskem Amazonu izdelke Beats prodajajo le določeni prodajalci. S tem sta podjetji po mnenju varuha kršili zakonodajo, zato bosta morali plačati 200 milijonov evrov globe.

Od tega bo Apple plačal 134,5 milijona evrov, Amazon pa 68,7 milijona evrov. Hkrati morata podjetji prekiniti nezakonito prakso, torej vse prodajalcem omogočiti prodajo teh izdelkov pod nediskriminatornimi pogoji. Apple in Amazon se z odločitvijo seveda ne strinjata in se bosta pritožila, sta že napovedala. Amazon dodaja, da je izrečena globa nesorazmerna in nepravična, saj da z izključitvijo določenih prodajalcev niso ničesar pridobili. Tudi Apple trdi, da niso storili nič nápak. Vztrajajo, da so z omejitvami zgolj preprečili...

5 komentarjev

Applu v Franciji 1,1 milijarde evrov kazni

Applova trgovina v Parizu

vir: Wikipedia
Reuters - Francoski urad za varstvo konkurence je Apple kaznoval z 1,1 milijarde evrov kazni, potem, ko je podjetje v svoji dobaviteljski verigi kršilo protikartelna pravila. Kaznovani sta bili še povezani podjetji, ki sta njihove izdelke prodajali na debelo, Tech Data s 76 in Ingram Micro z 63 milijoni evrov.

Kot so pojasnili na uradu, so se Apple in obe podjetji dogovorili za tako nastopanje na trgu, ki je onemogočalo distributerjem, da bi si med sabo konkurirali, zaradi česar so v praksi sterilizirali trg Applovih izdelkov na debelo.

Predstavniki Appla so odločbo označili za presenetljivo, saj se ta po njihovem mnenju nanaša na v Franciji ustaljene poslovne prakse, ki so bile vzpostavljene skozi desetletja pravnih precedensov. Dodali so še, da bo odločitev urada povzročila kaos za podjetja v vseh branžah. S kaznijo se seveda ne strinjajo in se bodo nanjo pritožili.

To je sicer že druga denarna kazen, ki so jo francoske oblasti v zadnjem času izrekle Applu. V začetku februarja je...

7 komentarjev

Sodišče v Luksemburgu potrdilo 860-milijonsko globo za Microsoft

vir: Reuters
Reuters - Splošno sodišče EU v Luksemburgu je danes v pritožbenem postopku pritrdilo Evropski komisiji in razsodilo, da mora Microsoft plačati globo v višini 860 milijonov evrov zaradi zlorabe monopolnega položaja. S tem je sodišče potrdilo odločitev Komisije iz leta 2008, le globo je zaradi proceduralnega zapleta zmanjšalo za 4,3 odstotka. Microsoft še ni napovedal, ali se bo pritožil. Nad Splošnim sodiščem EU je sicer še Evropsko sodišče v Luksemburgu, kamor se je mogoče pritožiti.

Zgodba se vleče že od leta 2004, ko je Evropska komisija kaznovala Microsoft z globo v višini 497 milijonov evrov, ker je zlorabljal monopolni položaj. Očitali so mu namreč, da konkurenci ne odkrije dovolj...

63 komentarjev

Apple zavajal v Italiji, pritožba zavrnjena

ZDNet - Konec lanskega leta smo pisali o odločitvi italijanskega varuha konkurence in pravic potrošnikov AGCM, ki je Applu izrekel skoraj milijon evrov kazni zaradi zavajanja potrošnikov z garancijskimi pogoji. V EU je predpisana minimalno dvoletno jamstvo za stvarne napake (to ni isto kot enoletna garancija, ki je v Sloveniji obvezna poleg dvoletnega kritja). Apple je pri prodaji svojih izdelkov oglaševal enoletno razširjeno garancijo AppleCare, ki sicer nudi širše kritje od zakonsko predpisanega, in hkrati ponujal dokup dodatnega leta te razširjene garancije. Nikjer pa niso omenili, da v vsakem...

21 komentarjev