»

Raketa Vulcan uspešno poletela

United Launch Alliance - Po letih zamud so pri ULA naposled uspešno izvedli krstni polet rakete Vulcan, ki s tem postaja naslednica slovitih nosilnih raket Atlas V in Delta IV. Po drugi plati je zasebni lunarni pristajalnik Peregrine utrpel kritično napako in Meseca ne bo dosegel.

Raketno podjetje United Launch Alliance (ULA), ki si ga polovično delita Boeing in Lockheed Martin, je bilo v prvem desetletju po ustanovitvi leta 2006 sopomenka za pošiljanje ameriških vojaških satelitov v Zemljino krožnico, z brezhibnim izkazom nosilnih raket Atlas in Delta. Nato pa je sredi prejšnjega desetletja "od nikoder" prisopihal SpaceX in tožil ameriško vojno letalstvo zaradi ekskluzivne pogodbe z ULA ter zmagal in se na ta način pririnil v izstreljevanje najzahtevnejših tovorov. V ULA so morali pljuniti v roke in sestaviti napravo, ki naj bi konkurirala Falconu 9, in rezultat je nosilna raketa Vulcan, ki so jo predstavili leta 2015. Prvi poleti so bili predvideni že nekje v okolici leta 2019, štiriletna zamuda pa je...

0 komentarjev

Japonci poleteli z rentgenskim teleskopom in misijo na Luno

vir: JAXA
JAXA - V sredo zjutraj je japonska vesoljska agencija JAXA uspešno izvedla eno svojih najpomembnejših izstrelitev v zadnjem času, ki je v vesolje ponesla rentgenski teleskop XRISM in lunarno odpravo SLIM.

Po nedavnih indijski in ruski odpravi na Mesec smo naposled dočakali še japonsko. Ta bi morala v vesolje poleteti že 27. avgusta, a so jo bili prisiljeni prestaviti spričo premočnih vetrov. Raketa H-2A je tako z izstrelišča Tanegashima poletela v sredo zgodaj zjutraj po našem času, slabih dvajset minut do dveh. V tovornem delu sta bili v bistvu dve napravi, saj je raketa poleg lunarnega pristajalnika SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) v vesolje ponesla tudi rentgenski teleskop XRISM (X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission). Ta je že v svoji delovni orbiti, medtem ko lunarno plovilo čaka štirimesečno potovanje, saj bo za utirjenje v Mesečevo krožnico uporabilo gravitacijski katapult, s čimer so snovalci zmanjšali potrebno količino goriva pri projektu.



SLIM ima nadimek Moon...

2 komentarja

Kitajci poleteli z raketo na metan, Indijci ponovno proti Mesecu

Zhuque-2

Slo-Tech - V preteklem tednu smo videli dve zanimivi izstrelitvi azijskih vesoljskih raket. Kitajsko podjetje LandSpace je prehitelo svetovno konkurenco in kot prvo uspelo v Zemljino krožnico poslati raketo, ki jo poganja metan. Indijci pa so uspešno pričeli z odpravo Chandrayaan-3, s katero želijo popraviti rezultat predhodne, ki se je leta 2019 ob pristajanju raztreščila.

Metan ta hip velja za gorivo, ki naj bi v prihodnjem desetletju v pretežni meri zamenjalo obstoječe rešitve s kerozinom, tekočim vodikom in hidrazinom. Slednji je zelo strupen in ga redno uporablja le še Kitajska; tekoči vodik zahteva pozorno hrambo, večni delovni konj kerozin pa v motorjih odlaga veliko saj, kar podaljša in podraži pripravo med dvema vzletoma večkrat uporabnih potisnih stopenj. Motorje na metan zato razvija marsikateri igralec v tej industriji; SpaceX na Raptorjih gradi Starship, Blue Origin pa razvija BE-4 tako za lastne New Glenne kakor ULAjevo raketo Vulcan (pri čemer hudo zamuja, eden od motorjev pa...

10 komentarjev

Virgin Orbit ustavlja delovanje

Space News - Po tem, ko so v Virgin Orbitu sredi marca zaposlene poslali na čakanje, so jih konec tega tedna večino odpustili in delo v podjetju ustavili.

Bransonovo podjetje Virgin Orbit, ki je mini satelite v Zemljino krožnico pošiljalo na samosvoj način - z izstreljevanjem z letala Boeing 747 - je v zelo hudih škripcih. Natančneje: prek vikenda, do 3. aprila, odpuščajo 85 odstotkov zaposlenih, oziroma 675 oseb. Ostaja okroglih sto uslužbencev, ki bodo bržkone vzdrževali opremo v času, ko vodilni preudarijo, ali in kako oditi dalje. Za odpravnine bodo potrošili 15 milijonov dolarjev, poglavitni vir denarja pa so v zadnjem času edinole še posojila Bransonove vlagateljske družbe Virgin Investments Ltd., ki bo tako v primeru dokončnega propada pohopsala opremo, med drugim nosilno letalo. Pogovori glede novih večjih vlagateljev, ki bi Virgin Orbit potegnili iz rdečih številk, so namreč marca propadli.

Največji žebelj v krsto je bila propadla januarska izstrelitev, ki bi bila sicer prvi...

0 komentarjev

Prva 3D-tiskana raketa poletela

Relativity Space - Firma Relativity Space je izvedla prvo izstrelitev rakete Terran 1, ki je pretežno napravljena s 3D tiskanjem. Poskus pa je bil le delno uspešen, saj zaradi napake na drugi stopnji ta ni dosegla orbite.

V četrtek zgodaj zjutraj, ob 4:25 po našem času, se je iz baze Space Force Station na Cape Canaveralu dvignila prva raketa Terran 1, mladega kalifornijskega podjetja Relativity Space. Ta raketa je posebna zato, ker je v veliki meri - v približno 85 odstotkih - napravljena s 3D tiskanjem. To velja tako za samo ohišje in rezervoarje, kakor tudi motorje Aeon 1, ki imajo spričo tega precej manj sestavnih delov kot tisti, ki so zgrajeni po klasičnih pristopih, kar bistveno zniža stroške. Za nameček motorji Aeon 1 namesto običajnega kerozina goltajo metan, ki ima višji izkoristek in je čistejši, zato pušča manj saj v motorjih, ki jih posledično lahko hitreje pripravijo za ponovne lete. Zato se metan označuje kot gorivo prihodnosti za večkrat uporabne rakete. Uporabljata ga tudi Starship...

8 komentarjev

Virgin Orbit zaposlene poslal na čakanje

Slo-Tech - Ob januarski neuspešni izstrelitvi rakete LauncherOne smo poročali, da ima podjetje tudi resne finančne težave, zaradi katerih bi lahko marca postalo insolventno. Finančne injekcije so bile obljubljene šele v drugi polovici leta, zato se je sedaj zgodilo neizogibno. Virgin Orbit je danes na čakanje poslal večino zaposlenih in ustavil vse dejavnosti, dokler ne uredijo finančnega stanja.

Izvršni direktor Dan Hart je zaposlenim dejal, da zamrznitev poslovanja daje podjetju čas, da dokonča nov investicijski načrt. Podrobne časovnice niso razkrili, januarja pa se je govorilo o 250-milijonskem vložku Yorkvile Advisors v drugi polovici leta. Več informacij lahko pričakujemo v naslednji tednih, so dejali, kar je tečaj delnice sklestilo za 18,8 odstotka.

Virgin Orbit je pot začel leta 2011, ko je Richard Branson iz Virgin Galactic ustanovil Virgin Orbit, da bi izkoristil letalo White Knight. Podjetje je formalno nastalo kot povsem samostojna entiteta leta 2017 in ga je ves čas...

9 komentarjev

Virgin Orbit neuspešen pri izstrelitvi

Slo-Tech - Včeraj bi bil moral Virgin Orbit v orbito izstreliti raketo LauncherOne, ki bi bila prva z Britanskega otočja izstreljena komercialna raketa. Sprva je kazalo obetavno, ko se je raket vzpenjala proti vesolju nad Atlantikom, a je po uspešno izvedeni prvi stopnji šlo vse narobe. Raketa je utrpela "anomalijo" in naposled padla v ocean, z njo pa tudi tovor satelitov. Virgin Orbit, ki je imel težave že prej, je sedaj tik pred propadom.

Začelo se je po načrtu. Letalo Cosmic Girl, kakor so poimenovali Boeing 747, je poletelo iz Cornwalla v ponedeljek ob 23.02 po slovenskem času. Uro pozneje je odvrglo 21-metrsko raketo LauncherOne, ki je uspešno prestala prvo stopnjo. Po treh minutah in pol se je prva stopnja rakete odcepila, nato pa so se začele težave. V drugi stopnji so izgubili nadzor nad raketo, ki ni dosegla želene orbite, čeprav so potisniki delovali vseh pet minut. Kam in kdaj je padla, niso uspeli potrditi, se je pa to verjetno zgodilo nad morjem. Tovor, vseh devet satelitov, je...

7 komentarjev

Firefly je nov član orbitalnega kluba

Firefly - Teksaški firmi Firefly Aerospace je z raketo Alpha v drugem poskusu uspelo doseči Zemljino krožnico. Število zasebnih podjetij s tem dosežkom se tako nezadržno povečuje.

Revolucija v pošiljanju raket v vesolje, ki jo je pognal SpaceX, je botrovala vznikanju množice konkurenčnih zasebnih podjetij. Prvi povzpetneži, ki jim je uspelo doseči orbito, kot so Rocket Lab, Virgin Orbit in Astra, so se za začetek osredotočili na manjše nosilne rakete, ki zmorejo v nizko Zemljino krožnico (LEO) ponesti tovor mase nekaj sto kilogramov. S tem stavijo predvsem na živahno tržišče izstreljevanja mikro- in nanosatelitov. Toda zaradi skokovitega razvoja in širjenja pristopa množičnih skupinskih izstrelitev jim grozi, da jih bodo zmogljivejše rakete izrinile s trga. Zato druga podjetja, med njimi Relativity Space, ABL Space Systems in Firefly Aerospace, že spočetka razvijajo naprave z nosilnostjo nad eno tono. Zadnjemu od naštetih je prek vikenda uspelo postaviti enega glavnih mejnikov v tovrstnem...

6 komentarjev

Kitajski vesoljski postaji priklopili drugi modul

Space News - Včeraj zvečer se je velikost kitajske modularne vesoljske postaje Tiangong podvojila, saj so ji priklopili prvega od dveh laboratorijskih modulov, Wentian.

Lansko pomlad je Kitajska pričela z montažo svoje modularne vesoljske postaje Tiangong, ko je v Zemljino krožnico poslala osrednji modul, Tianhe. Od tedaj smo videli še po tri uspešne odprave s tovorom in posadkami, v drugi polovici letošnjega leta pa je na redu dokončanje postaje, ki bo v polni velikosti poleg Tianheja vsebovala še dva laboratorijska modula, Wentian in Mengtian. Prva od dveh ključnih etap montaže dodatnih modulov se je odvila včeraj. Najprej je nekaj po osmi uri zjutraj po našem času z izstrelišča Wenchang na otoku Hainan poletela raketa Dolgi pohod 5B, z Wentianom na krovu. To je bil s 23 tonami najtežji tovor na kateri od kitajskih nosilnih raket doslej (modul Tianhe ima 3 tone manj). Združitev z vesoljsko postajo pa so uspešno izvedli enajst ur pozneje.

Wentian, kar v prevodu pomeni Nebeško poslanstvo, je...

29 komentarjev

Tretji Astrin poskus poleta v orbito adrenalinsko neuspešen

koliko infarktov je povzročil tale trenutek, še ne poročajo

vir: Space News
Space News - Ameriško zagonsko raketno podjetje Astra tudi v tretje ni uspelo doseči Zemljine krožnice; toda tokratni poskus je zanimiv predvsem z vidika tega, da je poskrbel za veliko pogrizenih nohtov vseh, ki so ga spremljali v živo.

Manjša zasebna raketna podjetja že nekaj časa širom sveta poganjajo kot gobe po dežju, saj se upravičeno nadejajo kosa pogače izstrelitev v vesolje, ki se množijo zavoljo skokovite rasti števila satelitov, ki jih pošiljamo tja gor. Medtem ko Rocket Lab že opravlja komercialne polete, pa množico drugih, kot so Firefly, Relativity Space in Astra, prvi uspešni polet v orbito še čaka. Med naštetimi je Astra temu mejniku najbližje, zanimiva pa je tudi zaradi hitrosti, s katero se mu je približala. Ameriško podjetje je bilo ustanovljeno leta 2016; že dve leti kasneje je prvi prototip švignil z izstrelišča, sicer ne prav visoko. Prvi orbitalni polet je bil mišljen že za konec lanskega leta. Firma se je usmerila v transport majhnih satelitov z maso do 150 kilogramov,...

16 komentarjev

Rocket Lab snuje večjo raketo, Neutron

Rocket Lab - V podjetju Rocket Lab so razgrnili načrte za večjo sestro svoje majhne rakete Electron, ki je sicer ena uspešnejših v zasebnem sektorju. Neutron naj bi zmogel v nizko Zemljino krožnico prinesti osem ton tovora in bo konkurenca proslavljenemu SpaceXovemu Falconu 9.

Ameriško raketno podjetje novozelandskih korenin Rocket Lab je v zadnjih letih postalo ena večjih zgodb o uspehu zasebnih firm pri pošiljanju tovora v vesolje. In to navkljub dejstvu, da je njihov posel osrediščen okoli razmeroma miniaturne rakete: Electron je visok slabih 18 metrov in lahko v posodobljeni inačici v nizko Zemljino orbito (LEO) ponese do 300 kilogramov tovora. Za primerjavo: SpaceXovi Falconi 9, ki so nam postali tako domači, merijo v višino 70 metrov in imajo nosilnost v LEO do 22 ton! A ravno majhnost Electrona podjetju omogoča, da je ceno za polet spustilo na 7,5 milijona dolarjev (Falconi 9 stanejo okoli 60 milijonov) in s tem našlo tržno nišo. V zadnjem času skušajo za Electrona razviti tudi sistem...

15 komentarjev

Tudi Kitajci pričenjajo preizkuse raket za večkratno uporabo

Space News - Pretekli torek so Kitajci prvič izstrelili raketo Dolgi pohod 8, ki je v Zemljino krožnico ponesla pet satelitov. Posebnost rakete je v tem, da je predvidena za uvedbo tehnologije pristajanja prve potisne stopnje in na tem letu so v tej smeri že izvedli prve teste.

Kitajska za zamenjavo ostarelih nosilnih raket Dolgi pohod serij 2, 3 in 4 pospešeno razvija naslednice z oznakami 5, 6, 7 in 8. Med slednjimi je najbolj poznana petica, ker predstavlja temelj za najvidnejše kitajske misije v tem desetletju, kot so poleti na Mars, medtem ko bo "vlečni konj" raketne flote sedmica, kateri bo naložen na primer transport do prihajajoče kitajske vesoljske postaje. Pretekli teden pa je poletel prvi primerek Dolgega pohoda 8, ki je za tamkajšnjo vesoljsko industrijo tudi izjemno pomemben, saj naj bi ta linija eventuelno predstavljala prve kitajske serijske večkrat uporabne rakete. Gre za raketo srednje nosilnosti, z dolžino dobrih 50 metrov, ki lahko v nizko orbito ponese 8400 kg tovora....

11 komentarjev

Kitajska uspešno preizkusila novo vesoljsko kapsulo

Space News - Kitajci so včeraj s pristankom na Zemlji uspešno zaključili preizkus prototipa svoje prihodnje kapsule za prevoz ljudi v orbito, ki bo zamenjala obstoječega delovnega konja, plovilo Shenzhou. Obenem je tovor, seveda še brez posadke, poletel na nosilni raketi Dolgi pohod 5B, kar je bila prva izstrelitev te rakete, na kateri sloni skorajšnja gradnja kitajske modularne vesoljske postaje.

Kitajci so tajkonavte doslej v vsemir pošiljali z družino kapsul Shenzhou. Toda omejitve starega dizajna kažejo zobe in za prihodnje ekspedicije, na primer do prihajajoče modularne vesoljske postaje ter Meseca, potrebujejo zmogljivejše plovilo. V torek so tako izstrelili prvi prototip še neimenovanega plovila prihodnje generacije, s katerim želijo doseči Lunino orbito. V 67 ur trajajoči misiji je kapsula, to pot še brez posadke, izvedla vrsto manevrov, s katerimi je dosegla višino 8000 kilometrov, nakar se je v petek zjutraj po našem času nadzorovano spustila na tla v Notranji Mongoliji, in sicer s...

0 komentarjev