»

Micron pripravljen na proizvodnjo pomnilniških modulov DDR4

bit-tech.net - Medtem ko se je v osebnih računalnikih pomnilniški standard DDR3 končno pošteno prijel, je razvoj njegovega naslednika že končan in pripravljen na masovno proizvodnjo. Ameriški pomnilniški gigant Micron je namreč včeraj sporočil, da je razvoj končan in da so že izdelali prve primerke modulov DDR4. Masovna proizvodnja se bo začela v drugi polovici leta, prihodnje leto pa lahko pričakujemo prve komercialne izdelke s podporo za DDR4. Najprej naj bi se nov standard uveljavil na področju majhnih strežnikov.

JEDEC standarda DDR4 sploh še ni dokončno potrdil, a večjih sprememb se ne pričakuje. Zato je tudi Micron zatrdil, da je njihov izdelek trenutno najbližje podpori DDR4, kolikor je to v tem hipu sploh mogoče. Če pa bodo v DDR4 kakšne bistvene spremembe, bo moral Micron svoje načrte spremeniti. Glavna razlika...

13 komentarjev

Samsung razkril 1600 MHz GDDR-II pomnilnik

X-Bit Labs - Kot veste, zadnje čase na področju izdelovanja pomnilniških modulov poteka velika bitka med proizvajalci. In to ne le pri sistemskem DDR pomnilniku, ampak tudi pri GDDR, pomnilniku, namenjemu grafičnim karticam.

Samsung pa je pred nekaj dnevi razkril izboljšano inačico - GDDR-2. Končni izdelek bo temeljil na tehnični dovršenosti, saj si pri nazivni hitrosti, ki so jo pripisali izdelku, ne smejo privoščiti napak. Kot pa je že razvidno iz naslova, bo noviteta tiktakala pri 1600 MHz. Samsung je za to priložnost najavil izdelek v izvedenki z 256 MB, prav tako bo v uporabi modul, ki bo omogačal grafičnim karticam uporabo 512 MB. V pasovni širini 128-bitov bo omogočal prenos dobrih 25 GB/s, pri 256 bitih pa bo prepustnost presegala 51 GB/s. Klik!

Kaj lahko se zgodi, da bosta dotični pomnilnik uporabljala tudi NV 40 in R 420

4 komentarji

Samsung z gigabitnimi DDR-čipi

The Register - Samsung je včeraj objavil, da so začeli masovno proizvajati gigabitne DDR SDRAM pomnilniške čipe, ki so kot prvi dobili Intelovo uradno potrditev o ustreznosti in kakovosti. Čipi so grajeni v 0,1-mikronski tehnologiji na silicijevih rezinah premera 300 mm. Na voljo bodo s hitrostmi 266 in 333 MHz, torej za PC2100 in PC2700-module, omogočali pa bodo izjemno visoke kapacitete posameznih modulov -- vse do 4 GB, kar bo dovolj tudi za najzahtevnejše uporabnike. O cenah še ni podatkov. Več o tem.

5 komentarjev

QBM pomnilnik prihaja

X-Bit Labs - Mnogo računalniških poznavalcev ter analitikov je sprva imelo dvome v QBM (Quad Band Memory) pomnilnik oz. jih še ima, a po drugi strani postaja jasno, da se njegov časa neustavljivo bliža. Podjetje Kentron Technology je namreč že napovedalo svoje tovrstne module, ki naj bi prišli na prodajne police že v prvem četrtletju prihodnjega leta. Za začetek načrtujejo prodajo QBM533 modulov (temelječih na DDR266), kasneje pa naj bi se pojavili tudi hitrejši QBM667 ter QBM800. Na katerem čipovju bodo le-ti delovali ostaja za enkrat še skrivnost, govori pa se, da naj bi QBM podprla VIA v prihajajočem VIA P4X800 veznem naboru. Klik!

0 komentarjev

Quad Band Memory oziroma QBM

AnandTech - Do sedaj prepustnost pomnilnika in vodila ni bila tako hud problem. Z uvedbo RDRja in DDRja, so se potrebe pokrile. Seveda pomnilnik s tako prepustnostjo in primernostjo za tako hirost vodila ne bo nikoli dovolj za še hitrejše procesorje in hitrejša vodila. DDR bo prepočasen, DDR II pa bo prišel na trg šele leta 2004. Vsekakor bi RDR zadovoljil potrebo za recimo Intelove Prescott procesorje, ki bodo tekli pri zunanji frekvenci 667MHz, toda zaradi visoke cene proizvajalci iščejo drugačne poti.

Za 5,3GB/s kot bi moral zapolniti pomnilnik bi bilo zadosten poleg RDRja le še dvokanalni DDR, toda vseeno si proizvajalci plošč in naborov čipovij želijo nekaj preprostejšega. Tako se VIA pripravlja na predstavitev Quad Band Memory (QBM), ki temelji na sedaj poznanem DDRju.

0 komentarjev

Še več SIS-ovih novosti

Ace's Hardware - Poleg grafičnega čipa, ki obeta veliko, so SIS-ovci na CeBitu predstavili tudi njihov dolgo napovedovani procesor SIS550, ki naj bi zadovoljil predvsem potrošnike, ki jih ne zanima hitrost, ampak cena. Da je SIS550 manj zmogljiv primerek, ki se niti v sanjah ne bo kosal s težkokategorniki a la Athlon XP in Pentium4, lahko vidimo že iz samih specifikacij. Čip je zasnovan na arhitekturi x86 in je zgrajen na podlagi Risovega čipa mP6 (kot zanimivost naj povem, da je Rise dolgo časa nazaj napovedoval, da s svojimi procesorji namerava vstopiti v boj z Intelovimi Celeroni in AMD-jevimi K6-kami, vendar dlje od napovedi niso prišli). V procesorju bo še PC133 SDRAM krmilnik, ki bo lahko podprl do 1 GB pomnilnika, DirectX 8.0 kompatibilna grafična kartica, spodobna zvočna kartica in še nekaj manjših dodatkov, ki jih lahko pričakujemo od visokointegriranega čipa.
Poleg procesorja SIS550 je zanimiv tudi nov nabor SiS655, ki bo namenjen procesorjem Pentium4. Čip bo kar precejšen tekmec...

0 komentarjev

Quad band memory moduli

X-Bit Labs - Ljudje si še niso povsem opomogli od pohoda pomnilnika DDR, ko je svet presenetila novica, da se nam obetajo prvi QBM (quad band memory) moduli. Prve module so napovedala podjetja Kentron Technologies Inc., ST Microelectronics Inc. in Integrated Circuit Systems Inc. (ICS).
Masovna proizvodnja teh modulov se bo začela v začetku leta 2002, ko bodo na "sporedu" čipi z maksimalno pasovno širino 3,2 GB/s (PC1600 x 2) in 4,2 GB/s (PC2100 x 2), v letu 2003 pa naj bi ugledali še module s prepustnostjo 5,4 GB/s (PC2700 x 2). Čeprav je tukaj prepustnost že prav neverjetna, pa se razvoj ne bo ustavil. Nekje v letu 2004 nas čaka predstavitev modulov s prepustnostjo kar 6,4 GB/s (PC3200 x 2). Slednji se bodo na trgu pojavili skupaj z novim standardom DDR II.

3 komentarji