»

Septembra bodo rudarji ethra ostali brez posla

Slo-Tech - Nezadržno se bliža sredina septembra, ko se bo v ekosistemu kriptovalut zgodila največja sprememba doslej. Na dan M (Merge) bo Ethereum spremenil način potrjevanja verige blokov, ki ne bo več terjalo enormnih računskih moči in tratilo električne energije v velikosti Belgije. S prehodom od proof-of-work do proof-of-stake se bo poraba energije zmanjšala za tisočkrat, številni rudarji ethra pa bodo ostali brez posla.

Zadnja generalka je bila uspešno izpeljana 10. avgusta. Prav kompleksnost te operacije, ki jo bodo izpeljali brez prekinitve delovanja omrežja, je razlog, da so dan M že večkrat preložili. V šali ga večkrat primerjamo z zamenjavo motorjev na letalu med letom. Sprememba mora potekati brez zastoja v delovanju omrežja, hkrati pa mora biti odporna na poizkuse zlorabe, ki bodo nedvomno sledili. Sistem ne sme klecniti tudi zato, ker je Ethereum hrbtenica številnih drugih projektov, ki temeljijo na njem.

Poenostavljeno povedano je osnovni koncept potrjevanja blokov trenutno...

47 komentarjev

Hekerji odnesli več kot 600 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Hekerji so z omrežja Ronin, priljubljenega blockchaina za kripto igro Axie Infinity, ukradli za več kot 600 milijonov dolarjev kriptokovancev. Ker je zmanjkalo 173.600 ethra (600 milijonov dolarjev) in 25,5 milijona USDC (stabilni kovanec v protivrednosti dolarja), uporabniki trenutno ne morejo dvigovati svojega premoženja. Napad je meril na most (bridge) za Sky Mavisov Ronin, ki je vmesnik med igro Axie Infinity in drugimi verigami blokov, denimo Ethereum.

Uporabniki so na Ronin naložili ether ali USDC, s tem pa so potem kupili NFT-je ali digitalno valuto v igri. Ronin je omogočal tudi transakcije v obratni smeri, torej prodajanje dosežkov iz igre za prave kriptovalute. Medtem ko imajo transakcije na Ethereumu provizijo, je Ronin nudil do 100 brezplačnih transakcij na dan, kar je olajšalo uporabo v igri.

Napad se je zgodili minulo sredo, odkrili pa so ga šele danes. Po odkritju so takoj ustavili most Ronin in Katana Dex. Za zdaj je premoženje AXS, RON in SLP (različne digitalne...

7 komentarjev

Napad z 51 odstotki na Bitcoin Gold

Slo-Tech - Minuli teden se je zgodil napad z 51 odstotki na kriptovaluto bitcoin gold, ki je nastala leta 2017 z razvejitvijo iz bitcoina. Napadalci so uspeli ukrasti za 70.000 dolarjev kriptovalute, tako da so jo porabili dvakrat. V četrtek in petek (23. in 24. januarja) se je zgodila reorganizacija verige blokov z več kot 10 bloki.

Prvi primer se je zgodil 23. januarja ob 19. uri po slovenskem času, ko so napadalci odstranili 14 blokov in dodali 13 novih blokov. To je omogočilo reciklažo 1900 bitcoin golda (19.000 dolarjev). Še en napad se je zgodil šest ur pozneje, ko so napadalci odstranili 15 blokov in jih zamenjali s 16 novimi bloki. Ukradli so za 53.000 dolarjev kriptovalute. Posamezen napad je stal okoli 1700 dolarjev. Trenutno velja, da so transkacije sprejete, ko so vsaj šest blokov globoko v verigi. Toda v teh napadih pride do daljše reorganizacije verige - pri kriptovalutah PoW (proof of work) je vedno veljavna najdaljša veriga.

Napad z 51 odstotki se zgodi, kadar povezani...

16 komentarjev

Ethereum Classic bržčas tarča napada z 51 odstotki

Slo-Tech - Omrežje Ethereum Classic je bilo ta teden zelo verjetno tarča uspešnega napada z 51 odstotki, kakor imenujemo situacijo, ko vozlišča pod nadzorom zlonamernih storilcev nadzorujejo več kot polovico vse računske moči. Zabeležili so 12 primerov popravljanja (reorganizacije) verige blokov, kar ustreza 219.500 ETC oziroma 1,1 milijona dolarjev.

Po definiciji vozlišča verjamejo verigi blokov, ki je najdaljša. Dokler je večina računske moči pod nadzorom poštenih uporabnikov, je najdaljša veriga tudi pravična. Če pa napadalci pridobijo večino računske moči, lahko potvarjajo transakcije in jih potrjujejo hitreje, kot raste pravična veriga blokov. Ta ranljivost je del ustroja kriptovalut, ki uporabljajo proof-of-work in predstavlja omejitev sistema. Pozna jo tudi...

22 komentarjev

Za rudarje odslej dvakrat manj bitcoinov

Slo-Tech - Včeraj popoldne se je nagrada, ki jo dobijo rudarji bitcoina za svoje delo, prepolovila. Ker gre za pričakovan, a redek dogodek, ki se je nazadnje zgodil pred štirimi leti (28. novembra 2012), si ob tej priložnosti poglejmo kondicijo ekosistema bitcoina.

Ustroj bitcoina predvideva, da se vsakih 210.000 narudarjenih blokov nagrada za uspešno najden blok razpolovi. Satoshi Nakamoto je to pravilo v bitcoin vgradil zato, ker je s tem omejeno število bitcoinov, ki sploh lahko nastanejo. Potrjevanje transakcij poteka z rudarjenjem blokov, kakor se imenuje izračunavanje zgoščenih vrednosti iz zadnjih transakcij in sledi vseh prejšnjih blokov, rudarji pa za nagrado za to računsko in energetsko potratno početje dobijo sveže bitcoine. To je tudi edini način, na katerega...

51 komentarjev

Razkol bitcoinske skupnosti na dva dela

Slo-Tech - Bitcoin se je znašel pred neprijetno zagato, ki bi lahko vodila v razkol valute na dva tabora. Dva izmed kroga vodilnih razvijalcev, Mike Hearn in Gavin Andresen, sta objavila svojo verzijo (fork) Bitcoin XT, ki je v nekaj dneh pridobila že skoraj 10-odstotni delež med uporabniki. Trenutno sta Bitcoin XT in stari, izvirni Bitcoin Core še kompatibilna in torej sledita isti verigi (blockchain), a če ne bodo našli skupnega jezika, bomo prihodnje leto dobili dve bitcoina. Spor je strokovne narave.

Srž problema je omejitev velikosti bloka, v katere se zapisujejo transakcije v zadnjih 10 minutah. Še iz časov Satoshija Nakamota je velikost bloka omejena na en megabajt, kar je svoj čas pripomoglo k lažji uporabi bitcoina. Vsak odjemalec je namreč moral na disk prenesti zgodovino vseh transakcij, zato je bila velikost...

10 komentarjev