»

Na olimpijadi iz informatike en bron

Slo-Tech - V Szegedu na Madžarskem se je včeraj končala 35. mednarodna računalniška olimpijada (IOI), na kateri je slovenska ekipa osvojila eno bronasto medaljo. Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka in Zavod za računalniško izobraževanje Ljubljana) je med 360 dijaki iz 90 držav osvojil 127. mesto, kar je zadoščalo za bronasto medaljo. Tekmovali so še Nejc Mozetič (Gimnazija Nova Gorica in ZRI), Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina) ter Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija). Zmagal je Tingqiang Xu iz Kitajske.

Na tekmovanju, ki je potekalo od 28. avgusta do 4. septembra, so tekmovalci dva tekmovalna dni reševali naloge s področja računalništva in informatike. Vsak dan so imeli na voljo pet ur za rešitev treh nalog. Za uspešno reševanje je potrebno poznavanje informatike, matematike, algoritmov in logike, na koncu pa je treba rešitev tudi sprogramirati v jezikih C ali C++.

Slovensko ekipo izberejo po pripravah, ki se jih udeležijo tekmovalci z državnega...

1 komentar

Kemiki z enim srebrom in enim bronom

Slo-Tech - Na 55. mednarodni kemijski olimpijadi, ki se je včeraj končala v Zürichu, je nastopila tudi slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Jakob Starec Oman in Gabriel Žnidaršič (oba Gimnazija Vič) ter Matej Nastran in Nejc Mohorič (oba Gimnazija Škofja Loka). V hudi konkurenci 348 tekmovalcev iz 89 držav so osvojili eno srebrno in eno bronasto medaljo ter dve pohvali.

Srebrno medaljo je osvojil Matej Nastran, ki je zasedel 94. mesto, bron pa Jakob Starec Oman s 193. mestom. Absolutni zmagovalec tekmovanja je letos Weijie Mao iz Kitajske, ki mu je sledil kolega iz reprezentance. Tretje mesto je osvojil Nikita Perov, ki je tekmoval pod nevtralno zastavo. Kitajska je pobrala štiri zlate medalje, enako je uspelo še Singapurju. S tremi zlatimi medaljami se lahko pohvalijo Iran, ruski tekmovalci, Tajvan in Vietnam.

Tekmovanje je potekalo po ustaljenem formatu, ki obsega dva tekmovalna dneva. Prvi je eksperimentalni, ko imajo tekmovalci na voljo pet ur, da rešijo praktične laboratorijske...

4 komentarji

Slovenec balkanski računalniški podprvak

Benjamin Bajd

Slo-Tech - Na 29. balkanski računalniški olimpijadi (BOI), ki je od 3. do 8. oktobra potekala v Bukarešti, je slovenski predstavnik Benjamin Bajd (Gimnazija Kranj in Zavod za računalniško izobraževanje) osvojil absolutno drugo mesto in zlato medaljo. Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka) je osvojil priznanje, tekmovala pa sta tudi Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija) in Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina). Na tekmovanju je sodelovalo 63 tekmovalcev iz 16 držav.

BOI je vsakoletno tekmovanje iz programiranja za dijake srednjih šol s širšega območja balkanskega polotoka. Vsaka država lahko tekmuje s štirimi udeleženci, ki dva dni rešujejo programerske naloge. Vsak dan imajo na voljo pet ur, da rešijo tri naloge. Benjamin Bajd si je letos po prvem dnevu s popolnim izkupičkom delil prvo mesto, na koncu pa je zasedel drugo. Zmagal je Alexandru Luchianov iz Romunije, zlati pa so bili še en bolgarski tekmovalec in še dva romunska.

Benjamin Bajd, Jakob Žorž...

17 komentarjev

Prvikrat zlata medalja na računalniški olimpijadi

Slo-Tech - Z velikim slovenskim uspehom se je končala 34. mednarodna računalniška olimpijada, ki je od 7. do 15. avgusta potekala v Yogyakarti v Indoneziji. Slovenijo so zastopali Benjamin Bajd (Gimnazija Kranj) in Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka), ki sta se pripravljala v Zavodu za računalniško izobraževanje (ZRI), ter Matija Likar (II. gimnazija Maribor) in Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija). Med 349 dijaki iz 88 držav je Benjamin Bajd z 28. mestom osvojil zlato medaljo, kar je prva zlata medalja za Slovenijo na tem tekmovanju doslej. Benjamin Bajd je že v minulih treh letih osvojil dve bronasti medalji in eno srebrno medaljo.

Mednarodna računalniška olimpijada je tekmovanje v programiranju za srednješolce, ki neprekinjeno poteka od leta 1989. Pretekli leti je bilo tekmovanje zaradi epidemije prek spleta, a ni odpadlo. Tekmovalci imajo dva tekmovalna dni, ko pet ur programirajo. Vsak dan morajo rešiti tri naloge, ki si jih lahko ogledate na spletu....

28 komentarjev

Trikrat bron na kemijski olimpijadi

Slo-Tech - Vsako leto poročamo o uspehih slovenskih dijakov na mednarodnih olimpijadah iz znanja in tudi letos bo tako, čeprav je zaradi pandemije covida-19 tekmovalni koledar okrnjen. Kemiki bi bili morali odpotovati v Carigrad, a je tekmovanje namesto tega potekalo na daljavo. To seveda pomeni, da je bil izpit le papirni, medtem ko je v običajnih razmerah kemijska olimpijada sestavljena iz dveh tekmovalni dni, enega laboratorijskega in enega papirnega.

A vseeno so se slovenski predstavniki letos dobro odrezali. Slovenijo so zastopali Urša Konda (Srednja šola Črnomelj), Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Adam Modic (Gimnazija Bežigrad) in Blaž Frelih (Gimnazija Škofja Loka), ki so osvojili tri bronaste medalje. Med 231 tekmovalci iz 60 držav je bilo treba za bron doseči 54 odstotkov, za srebro 75 odstotkov in za zlato 90 odstotkov. Najboljši rezultat med Slovenci je dosegla Urša Konda s 65 odstotki, nedaleč za njo pa sta bila tudi Adam Modic in Patrik Žnidaršič (oba 54 odstotkov).

Prvo...

8 komentarjev

Računalniška olimpijada Sloveniji prinesla dvakrat bron

Slo-Tech - Ta konec tedna se je zaključila letošnja sezona olimpijad iz znanja, zato si poglejmo še zadnje rezultate. V Bakuju v Azerbajdžanu je potekala 31. mednarodna olimpijada iz računalništva, na kateri so dobro nastopili tudi slovenski tekmovalci. Med 331 tekmovalci iz 88 držav sta Benjamin Bajd (ZRI Ljubljana in Gimnazija Kranj) in Jakob Schrader (ZRI Ljubljana in Gimnazija Vič) osvojila bronasti medalji, dobro pa sta nastopila tudi Bor Grošelj Simić (ZRI Ljubljana in Gimnazija Vič) in Matevž Miščič (Gimnazija Vič).

Prvo mesto
je osvojil Benjamin Qi iz ZDA, drugi je bil Ildar Gainullin iz Rusije, tretji pa Zixiang Zhou iz Kitajske. Benjamin Bajd je osvojil 121. mesto (48 % točk), Jakob...

22 komentarjev

Na biološki olimpijadi že druga zlata medalja letos

Na IBO 2019

Slo-Tech - Po velikem uspehu na letošnji fizikalni olimpijadi poročamo o še enem izjemnem uspehu slovenskih tekmovalcev na biološki olimpijadi. Na 30. mednarodni biološki olimpijadi (IBO), ki je letos potekala v madžarskem Szegedu, je Slovenija osvojila eno zlato in eno bronasto medaljo. Aljaž Simonič (II. gimnazija Maribor) je bil zlat, Bor Krajnik (Gimnazija Škofja Loka) pa bronast. Uspeh sta s pohvalama dopolnila še preostala tekmovalca, Leon Rojk Štupar (I. gimnazija v Celju) in Sebastjan Kordiš (Gimnazija Škofja Loka).

To je šesta zlata medalja za Slovenijo na velikih olimpijadah v znanju v zgodovini. Fiziki so doslej osvojili tri (Matija Perne 2002, Aleksej Jurca 2017 in Tevž Lotrič 2019), astronomi (Aleksej Jurca 2017) in...

6 komentarjev

Uspešno leto olimpijad zaokrožili trikrat bronasti biologi

Slo-Tech - Letošnji pregled rezultatov slovenskih dijakov na četvorčku velikih naravoslovnih olimpijad zaključujemo z biologi, ki so že minuli teden končali tekmovanje v Iranu. Letošnjo 29. mednarodno biološko olimpijado je gostil Teheran, na njej pa je nastopilo 270 tekmovalcev iz 70 držav. Slovenci so dosegli lep ekipen uspeh, saj so osvojili tri bronaste medalje. Slovenske barve so zastopali Tina Logonder, Bor Krajnik (oba Gimnazija Škofja Loka) in Tim Zaveršek (I. gimnazija v Celju), ki so osvojili medalje, ter Klemen Kirbus (II. gimnazija Maribor). S tem je Slovenija bistveno izboljšala lanski rezultat, ko je osvojila en bron in eno pohvalo.

Prvo mesto je letos osvojila predstavnica Vietnama Nguyen Phuong Thao. Ekipno pa sta...

7 komentarjev

Slovenci na matematični olimpijadi dvakrat bronasti

Slo-Tech - Letošnja bera slovenske ekipe na matematični olimpijadi, ki je med 12. in 23. julijem potekala v Riu de Janeiru, je najboljša v zadnjih desetih letih. Šesterica je letos domov prinesla dve bronasti medalji in štiri pohvale. Luka Horjak in David Opalič (oba I. gimnazija v Celju) sta osvojila bronasti medalji, medtem ko so pohvale za pravilno rešeno vsaj eno nalogo od šestih prejeli preostali člani ekipe, to so Andraž Maier (Gimnazija Jesenic), Domen Vreš (Gimnazija Ravne na Koroškem), Nejc Zajc (Šolski center Velenje, Gimnazija) in David Popović (Gimnazija Bežigrad). Slovenija je od leta 1993, ko nastopa na matematični olimpijadi kot samostojna država, zbrala tri srebrne medalje in 34 bronastih.

Na letošnji matematični olimpijadi je sodelovalo 615 tekmovalcev...

1 komentar