»

Tudi na kemijski olimpijadi trije broni za Slovenijo

vir: ZOTKS
ZOTKS - V ponedeljek se je zaključila tudi 54. mednarodna kemijska olimpijada, ki bi bila morala letos potekati v Tjandžinu na Kitajskem, a so jo zaradi pandemija izvedli na daljavo. Slovenijo so med skoraj 330 tekmovalci iz 84 držav zastopali Dane Jemc, Matej Nastran in Patrik Potočnik (Gimnazija vsi Škofja Loka), ki so osvojili tri bronaste medalje, ter Nina Cankar (Gimnazija Kranj), ki je osvojila pohvalo.

Letošnje tekmovanje je potekalo na daljavo, zato so se slovenski tekmovalci pomerili na ljubljanski kemijski fakulteti. Pod budnim očesom organizatorja na daljavo, kamer in nadzornikov v predavalnici so reševali zapletene teoretične naloge z vseh področij kemije, za kar so imeli pet ur časa. Da je bilo vzdušje bolj olimpijsko, sta v Sloveniji tekmovali tudi ukrajinska in madžarska ekipa. Kadar tekmovanje poteka v živo, so en tekmovalni dan na sporedu tudi eksperimentalne naloge v laboratoriju, kar bo - upajmo - tudi prihodnje leto.

Prihodnje leto bo olimpijada v švicarskem Zürichu....

2 komentarja

Kemiki na olimpijadi izenačili slovenski rekord

Slo-Tech - Letošnji pregled slovenskih uvrstitev na olimpijadah iz znanja za srednješolce tradicionalno zaključujemo s kemiki, ki so danes prejeli svoja odličja. Na 53. mednarodni kemijski olimpijadi, ki bi bila morala potekati na Japonskem, a je zaradi epidemije kot vse preostale pristala v virtualnem formatu, so iz Slovenije sodelovali Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj), Jernej Birk (Gimnazija Novo mesto) in Vid Kavčič (Gimnazija Bežigrad). Vračajo se z imenitno bero, saj sta Patrik Žnidaršič in Simon Bukovšek osvojila srebrni medalji, Jernej Birk bronasto odličje, Vid Kavčič pa pohvalo. To je največji uspeh v zgodovini in izenačitev rekorda iz leta 2017. Nekajkrat se je že bilo zgodilo, da so tekmovalci domov prinesli štiri medalje, a so bile tedaj le bronaste.

Mednarodna kemijska olimpijada je bila prvič izvedena leta 1968 in sodi skupaj s fiziko (1967) in matematiko (1959) med najstarejše in najuglednejše olimpijade iz znanja. Na letošnji je tekmovalo 308...

1 komentar

Trikrat bron na kemijski olimpijadi

Slo-Tech - Vsako leto poročamo o uspehih slovenskih dijakov na mednarodnih olimpijadah iz znanja in tudi letos bo tako, čeprav je zaradi pandemije covida-19 tekmovalni koledar okrnjen. Kemiki bi bili morali odpotovati v Carigrad, a je tekmovanje namesto tega potekalo na daljavo. To seveda pomeni, da je bil izpit le papirni, medtem ko je v običajnih razmerah kemijska olimpijada sestavljena iz dveh tekmovalni dni, enega laboratorijskega in enega papirnega.

A vseeno so se slovenski predstavniki letos dobro odrezali. Slovenijo so zastopali Urša Konda (Srednja šola Črnomelj), Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Adam Modic (Gimnazija Bežigrad) in Blaž Frelih (Gimnazija Škofja Loka), ki so osvojili tri bronaste medalje. Med 231 tekmovalci iz 60 držav je bilo treba za bron doseči 54 odstotkov, za srebro 75 odstotkov in za zlato 90 odstotkov. Najboljši rezultat med Slovenci je dosegla Urša Konda s 65 odstotki, nedaleč za njo pa sta bila tudi Adam Modic in Patrik Žnidaršič (oba 54 odstotkov).

Prvo...

8 komentarjev

Izvrsten uspeh Slovencev na kemijski olimpijadi

Slo-Tech - Letošnja sezona olimpijad v znanju je v polnem zamahu, slovenski dijaki pa na njih žanjejo uspehe. Na 49. mednarodni kemijski olimpijadi (IChO), ki je od 6. do 15. julija potekala v Nakhon Pathomu na Tajskem, so Slovenci osvojili dve srebrni medalji, eno bronasto medaljo in eno pohvalo, kar je eden najboljših dosežkov v zgodovini. Srebrna sta bila Vid Kermelj in Martin Rihtaršič (oba Gimnazija Škofja Loka), bronast je bil Jože Gašperlin (Gimnazija Kranj), tik za dobitnike medalj pa se je uvrstil Anže Hubman (Gimnazija Ravne na Koroškem).

Na vrhu ponovno ni bilo nič novega, saj so si zlata odličja razdelili v glavnem Kitajci (3), Iranci (3), Tajvanci (4), Vietnamci (3) in Američani (4)....

1 komentar

Dvakrat bron na kemijski olimpijadi

Slo-Tech - Tudi kemiki so končali letošnje tekmovanje in se danes vračajo s 47. mednarodne olimpijade, ki je potekala v Bakuju v Azerbajdžanu. Od 20. julija so Slovenijo zastopali Uroš Prešern, Klemen Kovač (oba Gimnazija Novo mesto), Luka Pušnik (Gimnazija Ptuj) in Jan Jelen (Gimnazija Bežigrad) ter priborili dve medalji. Bronasta sta bila Uroš Prešern in veteran Jan Jelen, ki je lani že osvojil pohvalo. S tem so slovenski tekmovalci ponovili lanski rezultat.

Na olimpijadi je sodelovalo dobrih tristo tekmovalcev iz 79 držav, ki so se merili v teoretičnem poznavanju kemije in eksperimentalnih spretnostih. V četrtek je potekal eksperimentalni del tekmovanja, na katerem so imeli tekmovalci pet ur časa, da rešijo zastavljene...

0 komentarjev

Srebro in bron za Slovenijo na kemijski olimpijadi

Z leve: Rok Kaufman, Nejc Čeplak, Omar Alhady, Rok Narobe.

Slo-Tech - Po matematični, fizikalni in biološki se je končala še mednarodna kemijska olimpijada, ki je letos potekala od 21. do 30. julija v Washingtonu v ZDA. Med 73 državami je imela svoje predstavnike tudi Slovenija, in sicer so se v konkurenci 280 tekmovalcev borili Rok Narobe (Gimnazija Ledina), Omar Alhady (Gimnazija Bežigrad), Nejc Čeplak (II. gimnazija Maribor) in Rok Kaufman (Gimnazija Vič). Odrezali so se odlično, saj je Rok Kaufman osvojil srebrno, Nejc Čeplak pa bronasto medaljo.

Tekmovanje poteka vsako leto od leta 1968 dalje, odpadla je le enkrat. Število držav se ves čas povečuje, saj se je z začetnih nekaj držav vzhodnega bloka razširilo na več kot sedemdeset držav iz celega...

11 komentarjev