»

Plošče na SiS635/735 naboru

SIS - SIS je na svoj SiS635/735 ponosen kot le kaj, zato so se zaposleni odločili, da na svoji domači strani objavijo spisek matičnih plošč na teh dveh naborih, ki jih lahko pričakujemo v prihodnosti. Najlepše izmed vsega tega pa je to, da se za ta dva nabora zanimajo tudi podjetja, kot so Gigabyte, ASUS in ABIT, kar pomeni, da tudi overclockerji ne bodo zapostavljeni. Da bomo navijali dobro, ni dvoma. Vprašanje je, če bomo navijali tudi poceni.

0 komentarjev

DDR in P4

X-Bit Labs - Kot že napovedano pred par dnevi, je SiS danes objavil prvo DDR čipovje za Pentium 4 procesorje. S tem je (z objavo vsaj) prehitel Vio in njeno P4X266 čipovje.
Čipovju je ime SiS645/SiS961 in se bo začelo razpošiljati že prihodnji mesec! Že zdaj so na voljo poskusni premerki (t.i. sample). Čipovje bo podpiralo 3 DIMM reže za 333 DDR SDRAM ali 266 DDR SDRAM ali PC 133 SDRAM. Pomnilnika bo lahko do 3 GB. Podprte bodo tehnologije in standardi: AGP4x, Fast Write, 5.1-kanalni 3D audio, high-speed data prenos, vgrajen 56K Modem, 10/100Mb Fast Ethernet, 1M/10M Home PNA in IDE ATA100/66/33. SiS961 je kot Southbridge imenovan MuTIOL Media I/O. MuTIOL Media I/O podpira prenos podatkov med SiS645 (Northbridge) in SiS961 (Southbridge) s hitrostjo 533MB na sekundo.
S tem nenadnim preobratom si je SiS zagotovil relativno velik kos tržišča na račun Vie. Če bo njegovo DDR čipovje za AMD procesorje (SiS735) tako uspešno kot obeta in bo SiS645/SiS961 izšel pravočasno, se nam obeta nova zveda na...

3 komentarji

Pogumne izjave

X-Bit Labs - Samuel Liu, predsednik SiS-a, je na investitorski konferenci predstavil svojo vizijo razvoja SiS-a. Njegov načrt sestoji iz večih točk. Najpomembnejše bom opisal.
SiS bo začel za akresivno kampanijo oglaševanja svojega SiS635 čipovja za Pentium 3 procesorje in SiS735 čipovja za Athlon procesorje. Predvsem bo povdarjal, da so ta čipovja idealna za low-end sisteme in prodajalce že sestavljenih računalnikov (Compaq, IBM,...).
SiS veliko stavi na svoj SiS315 grafični čip. Stal bo pribljžno toliko kot Nvidia GeForce 2MX200, a njegove performanse bodo (tako vsaj načrtujejo) enake MX400. Torej idealna stvar za integrirano grafiko. (Mimogrede; SiS je očitno pozabil, da bo takrat izšel tudi Nvidiin Nforce).
Nekaj pozornosti gre tudi SiS645 čipovju za Pentium 4 procesorje s podporo DDR pomnilniku. Na (SiS-ovo) žalost pa je tukaj narobe načrtoval proizvodnjo. Sicer je masovno produkcijo čipa prestavil s novembra na september, a vseeno ne bo ujel Intela (Brookdale) in Vie (P4X266).
V tretji...

1 komentar

Prva

OC Workbench - Pred nekaj tedni smo objavili novico o prihajajočem SiS735 čipovju, ki da obeta veliko. No, sedaj je tu. Prva plošča, ki bazira na njem je ECS Elitegroup K7S5A. Ima dve DDR in dve SDRAM reži, vgrajeno mrežno in zvočno kartico in črn PCB. Ima tudi 5 PCI, eno AGP in eno AMR režo.
Tukaj imate test te plošče. Njihova ugotovitev je, da je plošča zelo dobra in hitra ter da izpolni vsa pričakovanja.

0 komentarjev

SiS735 plošče prihajajo...

X-Bit Labs - V SiS735 vezno čipovje polaga upe kar veliko potencialnih kupcev AMDjevih procesorjev. Čipovje dejansko ima nekaj zanimivih rešitev, poleg tega pa obljublja precej boljše performanse, kot dosedanja DDR vezna čipovja. No, ali je tako, bomo ugotovili kaj kmalu. Elitegroup je namreč najavil prvo matično ploščo, ki je zasnovana okoli SiS735. Gre za K7S5A2 model, ki bo najprej navdušil s kombinacijo DDR/SDR pomnilniških rež (plošča podpira ali 1GB PC1600/2100 DDR RAMa, ali 1GB PC100/133 SDR RAMa), poleg tega pa je opremljen tudi s 5 PCI, 1 AGP 4x, 1 AMR režami, ter 6 USB priključki. Seveda ne manjka niti integrirani AC 97 zvok, Elitegroup pa je s svojo Magic Setting tehnologijo poskrbel tudi za nas overclockerje (nastavljanje množilnika, zunanje frekvence, voltaž iz BIOSa). Na žalost v Sloveniji ni Elitegroup plošč, toda ne dvomim, da bo tudi kakšen izmed prisotnih izdelovalcev kmalu ponudil kakšno SiS735 ploščo. Komaj čakam......

0 komentarjev

SiS 735 @ SocketA

Slo-Tech - Še en zanimiv test s SocketA strani, tokrat o novem SiSovem DDR čipovju za AMDjčke, SiS 735. O dotičnem čipovju se govori že kar nekaj časa, saj za izredno nizko ceno obljublja precej dobro integrirano DDR rešitev. Sam pa sem bil do SiSa kar malo skeptičen, saj podjetje ne velja za najbolj zanesljive in uveljavljene proizvajalce. Očitno so se odločili spremeniti svojo filozofijo, saj je novo DDR čipovje po besedah SocketAjevcev najboljše, kar se trenutno dobi za AMD procesorje. Sam njihovih ugotovitev ne bom komentiral, toda SiS je bil znan tudi po tem, da je v svoje izdelke vdeloval razne funkcije za goljufanje in podobno... Nikakor ne pravim, da je to slučaj pri novem DDR čipovju, toda ostajam pri svojem zdravem skepticizmu . Thnx slycer.

0 komentarjev

SiSov prodor na DDR trg

X-Bit Labs - Tajvanski proizvajalec veznih čipovij, SiS, je zadnje čase precej agresiven. Na to kaže tudi novo DDR čipovje z imenom SiS735, ki ga podjetje oglašuje kot najboljšo low-cost SocketA DDR izbiro. Celotno čipovje se nahaja v enem samem čipu, podpira pa do 6 USB priključkov, ATA100 diske, 6 PCI Master naprav ter, najpomembneje, tako DDR kot PC 133 SDR. Posebej slednja postavka je zelo zanimiva, saj čipovje SDRAM podpira na dva načina: skozi posebne TwinMosove 184 pinske SDRAM module, vgrajena pa je tudi podpora za navadne SDRAM reže. SiS prav tako obljublja, da bo čipovje ponujalo boljše performanse kot katerokoli DDR čipovje na trgu, toda te napovedi bomo raje vzeli z rahlim zadržkom.
Edini potencialni problem je še vedno precej omejena proizvodna zmogljivost, težava, ki pesti SiS že kar nekaj let. Proizvajalci matičnih plošč so zaradi tega precej skeptični in izdelke na osnovi SiS735 sta do sedaj najavila samo ASUS in ECS. ASUSova plošča, ki bo nas verjetno bolj zanimala, se bo...

1 komentar

184 pinski RAM moduli

X-Bit Labs - Zaradi precej visoke cene je trenutno povpraševanje po DDR čipovjih precej nižje, kot bi si ga izdelovalci želeli. Mnogo se jih zato zateka k preprostim rešitvam, kot je podpora in implementacija tako SDR kot DDR DRAMa, toda SiS se je zadeve lotil drugače. Skupaj s TwinMosom in Apacerjem so predstavili novi standard SDRAM modulov, ki imajo 184 namesto 168 pinov. Takšen SDRAM pomnilnik lahko deluje tudi v navadnih DDR režah, če je podprt s strani čipovja. SiS bo podporo vdelal v svoji prihajajoči SiS635 in SiS735 čipovji, stvar pa bo menda prvič videna na CeBITu.
No ja, moram priznati, da je ideja zanimiva in logična, toda dvomim, da se bo razširila, saj proizvajalci enostavno nimajo možnosti proizvajati dve različni vrsti enakega pomnilnika, in povpraševanje po "starem" SDRAMu je še vedno previsoko za radikalno potezo. Bomo videli...

0 komentarjev

SiS na CeBITu

X-Bit Labs - SiS, eden izmed treh velikih tajvanskih izdelovalcev veznih čipovij, je najavil, da bo na CeBITu konec marca predstavil skoraj vsa svoja nova čipovja. Pa poglejmo, kaj nam bodo pokazali:
  • SiS635/SiS735: Ti čipovji verjetno poznate že vsi, saj ju SiS neprestano najavlja že kar nekaj časa. Gre za zelo sodobni čipovji, nekakšni "all-in-one" rešitvi, saj je v en čip vdelan South/North Bridge, 56K modem, 10/100 Fast Ethernet, 1/10MB Home PNA in tako naprej. Čipovji podpirata tako PC133 SDRAM, kot DDRAM, ATA100, AGP 4x, Fast Writes, namenjeni pa sta Intelovim Celeronom, Pentiumom III in Tualationom (SiS635), ter AMDjevim TBirdom in Duronom (SiS735).
  • SiS630S/SiS730S: Ti dve čipovji podpirata le PC133 SDRAM, imata pa zato vdelan 128 bitni 2D/3D pospeševalec (SiS300). Druge lastnosti so praktično enako, torej enočipovna rešitev z vgrajeno vso mogočo šaro.
  • SiS315: Gre za (bojda) zmogljiv 256 bitni 2D/3D pospeševalec z vdelano T&L enoto. Stvarca podpira AGP 4x ter do 128MB pomnilnika. V navezi s...

0 komentarjev

Izbira komponent za novi računalnik

Guru 3D - Velika večina tukaj vas točno ve, koliko živcev se da izgubiti ob kupovanju novega računalnika (razen če kupujete Aptivo... pri njej vas izguba živcev čaka PO nakupu ), še posebej če osebek ni ravno na tekočem z dogajanjem na sceni. No, pri takih težavah so v veliko pomoč razni nakupovalni vodiči. Enega si lahko ogledate na Guru3D in moram priznati, da je kar soliden, saj ponuja nasvete za sestavo računalnikov v treh cenovnih razredih. Vseeno pa morate vedeti, da Ameriški Low-End sistem pri nas velja za že kar zelo spodobno mašino .

0 komentarjev

Nova SiSova DDR čipovja

X-Bit Labs - Tajvanski proizvajalec veznih čipovij SiS je najavil dve novi DDR čipovji, SiS 635 in SiS 735. Čipovji sta v bistvu popolnoma identični, edina razlika je v podpori drugih platform: 635ka je namenenja Intelovim procesorjem, 735 pa AMDjčkom. Obe čipovji podpirata 3 DIMM reže (do 1.5GB PC1600/PC2100 DDR SDRAMa), AGP 4x, do 6 PCI naprav, dva ATA100 kanala, USB, AC'97 zvok, AMR/ACR/CNR reže in tako naprej. Na voljo naj bi bili v začetku naslednjega leta.SiS je prav tako najavil novi 2D/3D grafični pospeševalec z vgrajeno T&L enoto. Podpiral bo do 128MB DDR pomnilnika, AGP 4x, Direct3D in OpenGL. Na voljo naj bi bil že ta mesec, vendar pa ga kar odpišite. Kljub obetavnim specifikacijam se nikakor ne more meriti s "pravimi" 3D karticami, saj je namenjen low-end sistemom.

0 komentarjev