»

Elpida in Winbond z grafičnimi apetiti

Qimonda GDDR5

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Trenutno GDDR pomnilnik proizvajata le dve družbi, Hynix in Samsung, do pomladi pa ga je proizvajala še Qimonda. Slednja je sicer prav pred kratkim bankrotirala, zato se za njen grafični oddelek zdaj tepeta kar dva veljaka na pomnilniškem področju, Winbond in Elpida. Oba imata obilico izkušenj na področju DDR pomnilnikov, Winbond je recimo poznan po slavnih BH-5 čipih, ki so jih mrzlično iskali navijalci Athlon XP, prvih Pentium 4 in AMD 64 sistemov, medtem ko Elpida poleg DDR čipov proizvaja tudi Rambusove XDR in RDRAM čipe. Ker se GDDR čipi uporabljajo na grafičnih karticah in v igralnih konzolah, ter sta jih v večjih količinah zmožna proizvajati le dve družbi, je ideja o nakupu tehnologij od Qimonde...

0 komentarjev

Micron bo kupil Hynix

CNN - Micron in Hynix sta podpisala predpogodbo, ki naj bi stopila v veljavo tridesetega aprila, po kateri naj bi Micron kupil Hynixov oddelek pomnilniških ćipov za 3.4 milijarde amerikanerjev in s tem vzel zastavico podjetju Samsung kot največjemu proizvajalcu pomnilniških modulov, kar za nas pomeni samo eno stvar - Micron si bo lahko sam postavljal cene. Klik! Pa ravno so začele padati cene...

2 komentarja

AMD in Micron naveza

DigiTimes - Amd namerava skupaj z svojim AMD-716 čipsetom zraven ponuditi proizvajalcem matičnih plošč tudi 128Mb DDR rama Micron. Tako strategijo uporablja tudi že Intel, saj zraven svojih P4 prilaga RDRAM. Tako lahko pričakujemo že v 3/4 leta, da bojo na trg prišle osnovne plošče, pri katerih bo zraven priložen že 128Mb modul DDR rama. Sam čipset stane proizvajalce nekaj več kot 30$ , medtem ko stane 128Mb DDR ram od 31-35 dolarjev. Tukaj se pričakuje, da cena obeh skupaj ne bo presegla 60$. Vendar je tukaj še nepoznano kateri DDR ram bo AMD ponudil. Ali bo zraven prilagal PC1600 (100Mhz) ali boljši je še nejasno.

0 komentarjev

GeForce3 kartice v prodaji

Jaz - Timon sporoča, da je zasledil nekatera poročila, po katerih sodeč so prve GeForce3 kartice že na voljo v Japonskih trgovinah. Gre za Elsine GLADIAC 920 modele. Kartica brez TV-Out izhoda stane preračunano okoli $525, taka s TV-Outom pa $550. Cena je seveda še vedno ubitačno visoka, toda z veseljem lahko rečemo, da s $600 po kartici ne bo nič. Elsa je ponavadi med dražjimi proizvajalci, pa tudi cene na Japonskem so 10-15% višje kot drugod, tako da lahko pričakujemo še malce nižje cene ostalih kartic. No ja, še vedno odločno preveč ! Thnx, TImon!

1 komentar

DDR proizvajalci in njih načrti

X-Bit Labs - Fantje pri XBit Labs so se potrudili in zbrali mnenja, načrte in pričakovanja nekaterih največjih proizvajalcev pomnilnika. Gre se seveda za vprašanje DDR DRAMa:
  • Hyundai: Hyundai, eden izmed največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, je res pozitivno nastrojen glede DDR DRAMa, v katerem vidijo veliko prihodnost. Po njihovem bo ta pomnilniški standard popolnoma prevladal v letu 2001 in seveda ne mislijo sedeti križen rok. Proizvodnjo DDRja bodo drastično dvignili, na kar 20% vse njihove pomnilniške proizvodnje, oziroma okoli 627 milijonov kosov.
  • Micron: Tudi Micron je eden izmed velikih podpornikov DDRja in tudi oni bodo v bližnji prihodnosti precej povečali proizvodnjo. 64MB čipe že masovno proizvajajo, medtem ko proizvodnja 128MB modulov še ne poteka...
  • Infineon: To podjetje DDR smatra za definitivno prihodnost pomnilniškega standarda, toda trenutno ne vidijo velikega povpraševanja in so zato zelo previdni v proizvodnji, ki trenutno dosega le 5% njihove celotne.
  • Samsung:...

0 komentarjev

Znane prve cene DDR rama!!

HardOCP - Novica, ki ste jo po mojem vsi več ali manj kar dolgo pričakovali, namreč koliko bo beštija od DDR rama splohstala? No, na HardOCPju so bojda dobili podatke iz ZARES zanesljivega vira, ki pa znašajo: HCD/DDR-266: 64MB/Micron Chip USD $ 130 128MB/Micron Chip USD $ 250 64MB/Samsung Chip USD $ 120 128MB/Samsung Chip USD $ 230 256MB/Samsung Chip USD $ 460 Moj komentar? Cene vsekakor ne bodo nizke, namreč jaz sem pričakoval dosti nižje! 250$ za 128MB pri nas pomeni okoli 70.000 SIT in več! To pa vsekakor ni cena, ki bi jo bil vsaj jaz pripravljen plačati za cca 10-15% višje performanse (+ nakup plošče, ki po moje tudi ne bo prav poceni). Glede na Rambusove izdeleke so cene resda nižje, vendar za moje pojme še vedno odločno previsoke, če seveda sploh držijo.

9 komentarjev