»

Nezmožnost kupovanja kriva za kopiranje

PCWORLD.ca - V zadnjih letih spletne trgovine z digitalnimi vsebinami rastejo kot gobe po dežju. Tovrstne strani omogočajo ljubiteljem glasbe, da na svoj računalnik legalno prenesejo glasbo v formatih visoke kakovosti brez nadležnega iskanja in poskušanja, ki je eden od problemov nelegalne uporabe programov P2P. Spletna prodaja je zaradi uporabe moderne tehnologije in zaradi cen, zmernejših od tistih v trgovini, relativno popularna ter predstavlja dober kompromis tako za založbe kot za kupce, kljub vsemu pa ni brez napak.

Kanadska mladež se namreč srečuje s problemom neposedovanja kreditne kartice. Mnogi med njimi bi si z veseljem privoščili najnovejši komad, ki se ravnokar vrti na MTV-ju, pa ga kot mladoletniki ne morejo kupiti preko spleta, zato se morajo zateči k nelegalnemu downloadu. Preberite izvorno novico in debato na Slashdotu.

Morda lahko v bližnji prihodnosti poleg davka na zapisljive medije pričakujemo še davek na uporabo kreditnih kartic, saj na enak način povzročajo nelegalno...

8 komentarjev

Intelovo novo označevanje

X-Bit Labs - Intel se je odločil, da bo za Pentium 4 in Celeron procesorje uvedel novo označevanje. Procesorji z novimi oznakami bodo na voljo po 12. juniju. Spremembe so naslednje:
- 2D matrix oznaka se bo zmanjšala in bo premeščena na novo mesto;
- od FPO oznake se bo odstranila štriri mestna serjiska številka;
- poleg 2D matrix oznake bo Intel dodal še novo ATPO in štirimestno serijsko številko.

Kombinacijo nove ATPO in FPO oznake pa lahko uporabimo za edinstveno identificiranje procesorja. Klik!

0 komentarjev

Roxio poleg Napsterja še nad Pressplay

Monitor - Kot smo že poročali, je podjetje Roxio prevzelo Napster -- enega od začetnikov izmenjave datotek. Tokrat je Roxio od družb Universal in Sony Music odkupil podjetje za distribucijo glasbe v digitalni obliki Pressplay v vrednosti slabih 40 milijonov dolarjev. Pri projektu bo sodeloval Napsterjev ustanovitelj Shawn Fanning, vendar nov Napster naj ne bi vseboval istega principa delovanja, kot njegov predhodnik, katerega priljubljenost je bila prav izmenjava datotek. Sony in Universal sta imela s podjetjem Pressplay kar 50 milijonov dolarjev izgube. Čas pa bo seveda pokazal, kako bo prenovljeno storitev Music.net sprejel trg, saj so pri dosedanji storitvi bile z izjemo računalnika postavljene omejitve uporabe prenesene glasbe v napravah.

1 komentar

Glasba za v žep

Envy News - Mp3 je najbolj priljubljen zapis glasbe, ki se je na začetku uporabljal le na računalnikih. A ta format prodira tudi na mobilno tržišče, kjer je postal zelo praktičen, saj na 700 MB lahko spravimo skoraj 10 ur glasbe. Samsung YP-300S je zelo pripravna napravica, ki jo lahko skrijete v pest in nanjo shranite do 64 MB glasbe. Ne podpirale pa le mp3 formata, temveč tudi WMA.

6 komentarjev

Novi, še močnejši Morpheus

Short News - Snovalci priljubljenega servisa Morpheus so sporočili, da izdelujejo še boljšo verzijo tega programa za še bolj učinkovito izmenjavo glasbe in drugih datotek. Čeprav to ne bo naletelo ravno na odobravanje skupin za boj proti nelegalnemu razpečevanju glasbe in drugih datotek, pa bo Morpheusa zaradi samosvojega delovanja precej težko popolnoma "izključiti". Datum, ko bo posodobljena različica izšla, je zaenkrat še neznan.
Kot zanimivost naj povem, da programerji Morpheusa skrbijo tudi za soroden servis Kazaa, ki naj bi nehal obratovati zaradi groženj prej omenjenih skupin, vendar pa se izmenjava (zaenkrat) nemoteno nadaljuje.

3 komentarji

D-Linkov Roq-it JukeBox z 10 GB prostora

Tom's Hardware - Roq-it MP3 JukeBox je prenosen na trdem disku sloneč MP3 predvajalnik, ki, kot pravi podjetje, lahko shrani do 150 ur glasbe. Ko ga preko USBja priključimo na računalnik, se bo naprava prikazala kot nova oznaka za HDD (primer: J:) in tako omogočila, da prenesete glasbo s preprostim vlečenjem miške. V paket je vključen tudi infrardeči vmesnik. Poleg tega lahko Roq-it uporabite tudi kot prenosni trdi disk in nanj shranite tudi druge datoteke poleg glasbenih. Roq-it je kompatibilen z vsemi Windowsi od '98 naprej in pa z Mac OS 9 in več. Stal pa naj bi okoli 209 ameriških zelencev.

0 komentarjev

PSX plošček na PC-ju

EXHardware - PC-jaški ploščki so razred zase, saj vsako leto vidimo ogromno teh napravic, ki pa so razen redkih izjem narejene bolj tako, tako in sorodnikom na konzolah ne sežejo niti do kolen. Ravno zaradi tega žalostnega dejstva je vsak malo bolj zaveden igričar do nedavnega le žalostno pogledoval proti lastnikom konzol. Do nedavnega zato, ker obstajajo dobre duše, ki se spomnijo želj številnih igralcev, ki hrepenijo po kvalitetnih ploščkih. Podjetje Rockfire je namreč predstavilo nekakšen pretvornik, ki ga preko vodila USB priključimo na računalnik in nanj priključimo vse mogoče naprave za nadzor iz PSX-a. Ta stran, kjer so vse skupaj tudi testirali, se je ukvarjala z igranjem PC-jaških iger s...

2 komentarja

20 GB Nomad Jukebox

The-Ctrl-Alt-Del - Ne, pri naslovu se nisem zmotil. Nomada z 20 GB diskom lahko kupite pri NomadJukebox.NET za 580 ameriških dolarjev (približno 140 tisoč tolarjev). 20 GB prostora zadošča za približno 300 ur glasbe (128 Kbps), kar bi moralo zadostovati za vsakega freaka. Priloženih je 8 napolnjenih Creativovih Ni-MH baterij (1.2 V; 1800mAh), ki predvajalnik poganjajo malo dalj kot dvakrat po štiri ure. Pri The-ctrl-alt delu so bili zelo zadovoljni z dodatno opremo, kot je usnjen etui, ki se nomadu zares lepo prilega, pa tudi prenosna torbica je omembe vredna. Pohvalili so še gumb za nastavljanje jakosti, ki je digitalen. O nastavitvah in ostalih možnostih naj povem le to, da jih je zares veliko in da lahko celo nastavljate hitrost predvajanja pesmi. Od programske opreme mu je priložen Creativov Playcenter 2, ki se ga uporablja tudi za prenašanje pesmi IN drugih datotek na ali iz Jukeboxa ter še nekaj ostalih Creativovih programčkov, med katerimi je tudi Lava! No, to bi bilo vse, celoten test pa si...

3 komentarji