»

Google nadaljuje z razvojem tehnologije Soli

vir: Google
Google - Pri Googlu so malo odškrnili vrata laboratorija za razvoj naprednih tehnologij in pojasnili, v katero smer razvijajo svoj "mini radar" Soli, s katerim nameravajo zaznavati ne le ročne geste, temveč gibanje celotnega telesa oseb v bližini naprav.

Ena bolj skrivnostnih Googlovih izpostav je laboratorij ATAP, kar je kratica za Advanced Technology and Projects. Tam so med drugim razvili mini radarček Soli, katerega namen je bil sprva prostoročen nadzor naprav s kretnjami, na primer pri telefonu Pixel 4. Toda pri njem se ideja še ni najbolje obnesla in novejši Googlovi telefoni senzorja nimajo več vgrajenega. Tri leta pozneje so inženirji pripravljeni spregovoriti o naslednji generaciji radarčka, ki mu bodo precej razširili namembnost: ne bo več zaznaval zgolj rok, temveč gibanje celotnega telesa, z obračanjem glave vred. Zamisel se vklaplja v Googlovo idejo razvoja novega "jezika" za interakcijo s stroji, s katerim želijo napraviti nadzor sodobne elektronike bolj organski.



V praksi...

14 komentarjev

Google pokazal nove telefone, prenosnike in slušalke

Official Google Blog - Pri Googlu so na newyorški tiskovni konferenci pokazali težko pričakovani telefon Pixel 4, pa tudi drugo generacijo slušalk Pixel Buds, prenosnik Pixelbook Go ter posodobitve pametnih zvočnikov, ki odslej nosijo ime njihove podružnice Nest.

Kot zadnji med velikani so svoj jesenski predpraznični dogodek pripravili še pri Googlu. Made by Google '19 (krajša verzija) v New Yorku je bil glede na izdelke videti kot križanec med Microsoftovo in Amazonovo prireditvijo, zapakiran v podobo ponedeljkovega jutranjega predavanja o analitični mehaniki. Osrednja najava je seveda odpadla na telefone Pixel 4, ki jim je podjetje že vse leto odmerjalo premišljene izpuste informacij. Pixel 4 ima 5,7-palčni zaslon OLED v ločljivosti 2280×1080 pik, večji brat Pixel 4 XL pa 6,3-palčnega v resoluciji 3040×1440. Oba premoreta osveževanje z 90 herci, ki je danes še vedno v glavnem stvar igričarskih telefonov, a se vse hitreje širi tudi drugam. V razmeroma zadržanem dizajnu so odpravili zarezo in se...

46 komentarjev

Huawei predstavil Mate 30 Pro - brez Googlovih aplikacij

AnandTech - Na tiskovni konferenci v Münchnu je Huawei predstavil svoja paradna telefona naslednje generacije, Mate 30 in Mate 30 Pro. Ob vseh tehničnih odlikah pa je bil najpomembnejši podatek programske narave: na teh telefonih ne bo Googlovega programskega ekosistema.

Huaweijeva predstavitev najnovejših članov družine pametnih telefonov Mate je bila težko pričakovan dogodek - pa ne toliko zaradi samih naprav, temveč vprašanja, kako se bo trenutno drugi največji proizvajalec telefonov na svetu soočil s serijo ameriških prepovedi, ki so ga pahnile v sredo trgovinske vojne med Kitajsko in ZDA. Na hardverski ravni se je tokrat še izšlo, kajti procesorje Kirin 990, ki tiktakajo v notranjosti, so izgotovili, še preden je ARM odrekel zvestobo. Tudi glede operacijskega sistema še ni katastrofe, saj so uporabili vejo Androida 10, preoblečeno v lastno podobo EMUI 10. Toda zaradi prepovedi na teh telefonih ne bo Googlovih mobilnih storitev (Google Mobile Services - GMS).

To pomeni, Mate 30 (Pro) bo...

112 komentarjev

Pixel 4 bo prepoznaval gibe in obraze

Slo-Tech - Google je po odteku informacij začel še sam dražiti s podrobnostmi prihajajočega telefona Pixel 4 in potrdil, da se v njem lahko nadejamo naprednega odklepanja s prepoznavo obraza ter nadzora z gibalnimi kretnjami na osnovi tehnologije Soli.

Pri Googlu so telefone Pixel, tako kot drugi veliki proizvajalci, običajno naznanjali v enem zamahu na posebnih dogodkih. Pri Pixlu 4, ki prispe na letošnjo jesen, pa so jih nedavni pobegi informacij prisilili v spremembo pristopa. Po tem, ko so najprej postregli z zunanjo podobo, so sedaj razkrili še nekatere tehnične novosti. Natančneje - Pixel...

6 komentarjev

Alternativni načini upravljanja iger na GDC 2010

Heise - Ta konec tedna se je v San Franciscu sklenila Game Developers Conference, kjer so podjetja kazala obrise prihodnosti pri upravljanju videoiger. Obširno smo se razpisali o Sonyjevem PlayStation Move, a to ni bila edina nova zamisel na konferenci. Poglejmo si še ostale.

Mokre sanje vseh igralcev je seveda upravljanje z mislimi, čemur se proizvajalci sramežljivo bližajo. Neurosky je izdelal poceni sistem in k sodelovanju pritegnil podjetje Mattel z Mindflexom. Za 200 dolarjev so izdelali primitiven vmesnik med možgani in računalnikom v obliki slušalk s štirimi elektronskimi senzorji, ki zaznavajo alfa (8-13 Hz) in gama (nad 30 Hz) možganske valove. Cilj je doseči stanje maksimalne...

5 komentarjev

IBM ne bo prevzel Suna

The New York Times - Prejšnji mesec so se na spletu pojavile špekulacije, da se IBM zanima za prevzem Suna. Govorilo se je o ceni med 6,5 in 7 milijardami dolarjev, kar bi pomenilo, da bo IBM plačal kar konkretno premijo glede na Sunov tečaj na borzi - trg jo je seveda takoj po objavi vračunal v ceno in ceno delnice skoraj podvojil, kasneje pa so se začela resna pogajanja. S tem nakupom bi dobili pravega mastodonta, ki bi obvladoval 42 odstotkov celega strežniškega trga in skoraj dve tretjini strežnikov na Unixu. Žal ne bo nič.

Včeraj je IBM objavil, da umika ponudbo za prevzem podjetja Sun Microsystems. IBM je imel skupino več kot sto pravnikov, ki je natančno analizirala Sun (due-diligence) in njegove tegobe ter sprva znižala prevzemno ceno z 9,55 dolarja na 9,40 dolarja, s čimer Sunova uprava v nedeljo na sestanku ni bila preveč navdušena. IBM je imel še nekaj drugih pomislekov. Motila ga je denimo prevelika radodarnost do vodilnih. V škripcih je sedaj Sun, ki se že dlje časa otepa rdečih številk...

4 komentarji