»

Starlink prihaja v Nigerijo in Mozambik

Slo-Tech - Dasiravno je Starlink namenjen internetni povezljivosti po celotnem planetu s poudarkom na manj razvitih področjih, je bil Starlink doslej na voljo v Evropi, Severni Ameriki in Oceaniji s Čilom in Brazilijo kot edinima izjemama. Sedaj pa Starlink prihaja v Nigerijo, Mozambik in na Filipine, je sporočil izvršni direktor Elon Musk. S tem se Starlink prvikrat komercialno širi v nerazvite države.

Filipi so prva država v jugovzhodni Aziji, ki je Starlinku izdala licence za uporabo potrebnega radiofrekvenčnega spektra. Nekaj ur pozneje se je Musk pohvalil, da jim je to uspelo tudi v Nigeriji in Mozambiku. Nigerijski regulator je potrdil, da je v začetku tedna odobril uporabo ustreznih frekvenc. Starlink se je registriral kot običajen ponudnik dostopa do interneta, zato bo moral licenco obnoviti čez 10 let. Po podatkih regulatorja so pogajanja trajal od lanskega maja. V Mozambiku so licence potrdili februarja letos. S tem je Starlink prispel na vse kontinente, se je pohvalil Elon Musk.

...

13 komentarjev

Zahodni tehnološki velikani obračajo hrbet Rusiji

Slo-Tech - Zahodna družbena omrežja in IT velikani so se po začetku napada na Ukrajino dokaj odločno lotili omejevanja ruske propagande, pospešeno zapirajo tudi svoje storitve v Rusiji.

Kaj kmalu po ruski invaziji na Ukrajino prejšnji četrtek je postalo jasno, da so Rusija in zahodna tehnološka podjetja na hitri poti v prepir. Vemo, da je vzhodna velesila v zadnjem desetletju postala eden poglavitnih proizvajalcev spletnih političnih dezinformacij, zato je bilo logično pričakovati, da bo ob začetku vojne sprostila potencial svojih internetnih trolov in skušala s propagandno vojno v spletnih objavah utrditi svoja stališča. Toda v nasprotju z nekaterimi preteklimi dogodki so bili tokrat Meta, Twitter in ostali na to odlično pripravljeni. Hitro so se lotili preverjanja informacij, ki so ob spopadu zaokrožile po omrežjih, kar ruskim organom seveda ni bilo preveč všeč, nakar so si udarci in protiudarci sledili z veliko naglico.

Že v petek je Rusija otežila dostop do Facebooka, ker se omrežje ni...

213 komentarjev

Starlink aktiviran tudi nad Ukrajino

vir: CNET
CNET - V SpaceXu so se odločili, da v odzivu na vojno v Ukrajini tam predčasno prižgejo svoj satelitski sistem za dostavo interneta, Starlink.

V Ukrajini trenutno zaradi vsesplošnega ruskega vojaškega napada vladajo težke razmere. Spopadi so že onesposobili del komunikacijske infrastrukture in ukrajinski minister za digitalno transformacijo se je na Elona Muska obrnil s pozivom, naj nad državo predčasno prižge satelitski sistem Starlink, ki je namenjen internetni povezljivosti. Ta sicer v obliki beta preizkusa že deluje na območju več evropskih držav, od januarja tudi v Sloveniji. Musk je dejansko hitro odgovoril in oznanil, da je sistem za Ukrajince prižgan ter da sledijo tudi pošiljke terminalov, se pravi satelitskih krožnikov, ki jih stranke za uporabo sistema potrebujejo.

Seveda gre bržkone tudi za zvit Elonov marketinški podvig, kajti poteza je takoj sprožila množično odobravanje. Prav tako ni znano, kako hitre in velike bodo dejansko pošiljke terminalov ter do koga bodo v teh...

82 komentarjev

SpaceX-ov satelitski internet Starlink že deluje

Slo-Tech - Pred štirimi tedni je SpaceX začel preizkušati Starlink v javni beta fazi, (ne)domiselno poimenovani Better Than Nothing Beta), ki poteka v Kanadi in na severu ZDA. Prijavi se lahko, kdor prejme elektronsko povabilo. Testiranje ni brezplačno, saj potrebna oprema stane 500 dolarjev, potem pa je tu še mesečna naročnina v višini 100 dolarjev. A uporabniki po enem mesecu ugotavljajo, da se storitev v odročnih predelih, kjer ni drugih poceni možnosti, splača. Testiranje se bo v prihodnjem letu nadaljevalo in razširilo. Ni še jasno, kdaj bo storitev na voljo kot redna komercialna povezava do interneta.

SpaceX je v vesolje poslal že 960 satelitov od načrtovanih 4400 v prvi fazi izgradnje omrežja. Njihov signal lovi krožnik satelitske antene, ki jo uporabniki prejmejo v paketu, in ki ima elektromotorje za obračanje proti satelitom. Testi trenutno kažejo, da so latence med 20 in 40 milisekundami, hitrosti prenosa pa tudi do 150 Mb/s. Zadovoljni so tudi s celotno izkušnjo, saj so navodila...

33 komentarjev

SpaceX pričenja z javnim preizkusom omrežja Starlink

Ars Technica - Iz SpaceXa so kontaktirali prve kandidate za javni preizkus satelitskega internetnega omrežja Starlink. Stroški zanje bodo znašali 500 dolarjev za opremo in pa mesečno naročnino stotih dolarjev.

Pred dnevi je nov polet Falcona 9 v Zemljino krožnico uspešno dostavil novih 60 satelitov sistema Starlink, s čimer se je število izstreljenih povzpelo na slabih 900. Toda ob tem je treba upoštevati, da so prvo odpravo že upokojili, obenem pa naprave neposredno po prihodu v vesolje potrebujejo še več tednov, preden se razporedijo v svoje delovne orbite, zato število trenutno operativnih satelitov v resnici šteje okoli 700. To pa je pravzaprav dovolj za pričetek širšega testiranja na področju severne Amerike, kar je Elon Musk napovedal že v začetku oktobra. Od poletja sicer že poteka zaprto preizkušanje, ki je precej skrito, saj pristopna določila uporabnikom nalagajo, naj ne objavljajo podatkov. Toda nekaj podrobnosti je seveda pobegnilo in ljudje so po tem sodeč beležili hitrosti navzdol...

34 komentarjev

SpaceXov satelitski internet že prihodnje leto?

Tovorni prostor v konici Falcona 9, natrpan s 60 sateliti. Vir: Flickr

vir: Space News
Space News - Predsednica in COO podjetja SpaceX, Gwynne Shotwell, je na srečanju z novinarji povedala, da bodo ponudbo širokopasovnih povezav s pomočjo svojega satelitskega sistema Starlink začeli tržiti že sredi leta 2020. Gre za bodočo konstelacijo več deset tisoč satelitov v nizki orbiti, ki bodo navzdol žarčili internetno povezavo. Ideja je, da bi s takimi povezavami opremili kraje na zemlji, kamor sicer ne bi imelo smisla vleči običajnih povezav.

Podjetje je do sedaj uspešno utirilo 55 satelitov, na krovu Falcona 9 jih je letošnjega maja sicer poletelo 60, a so s tremi takoj po utirjenju izgubili povezavo, dva pa so s pomočjo potisnikov namenoma poslali na zgorevanje nazaj v zemeljsko atmosfero, da bi preizkusili oz. demonstrirali možnost njihove deorbitacije. Večina od preostalih zdaj kroži na razdalji 550 km od Zemlje in že opravlja svoje delo. To je včeraj s tvitom, ki je potoval v vesolje in nazaj, potrdil tudi Elon Musk.

Preden bodo njihove stranke prihodnje leto zares začele...

32 komentarjev

ESA je morala svoj satelit umikati pred SpaceXovim

vir: ESA
ESA - Evropska vesoljska agencija ESA je sporočila, da je morala premakniti svoj satelit, ker je obstajala zaznavna možnost trka z enim od satelitov SpaceXove konstelacije Starlink. Iz agencije so pozvali k čimprejšnjemu oblikovanju sistema avtomatizirane komunikacije med upravljalci satelitov v Zemljini orbiti.

Število satelitov v Zemljini krožnici se skokovito povečuje, pri čemer bo poglavitni dejavnik v prihajajočih letih rast konstelacij za komunikacijo, ki jih postavljajo SpaceX, OneWeb, Facebook in druga podjetja, saj bodo vključevale od več sto naprav pa vse do 12.000, kolikor naj bi jih imel polno operativen SpaceXov sistem Starlink. To sproža mnoge pomisleke glede gneče tam zgoraj, ki bo bistveno povečala možnost karambolov med plovili. Ti strahovi so se...

23 komentarjev

SpaceXu naposled uspelo utiriti prvo skupino satelitov Starlink

Ars Technica - Po več preložitvah so pri SpaceXu uspeli poleteti v vesolje s prvimi šestdesetimi sateliti načrtovanega omrežja Starlink, ki naj bi internet prinesel v manj razvite kotičke Zemlje.

Satelitsko megaomrežje Starlink med SpaceXovimi projekti nemara (še) ni tako razvpito kot vračanje pogonskih raket in napovedane misije na Mars, a je v viziji podjetja kljub temu izjemno pomembno. Omrežje bo omogočalo internetni dostop praktično povsod na Zemlji in prav z dohodki iz njegovega naslova si Musk in druščina obetajo financirati širokopotezno poseljevanje osončja, z Marsom za uverturo. Starlink bo predvidoma sestavljalo nič manj kot 12.000 malih satelitov mase 227 kilogramov, ki bodo ždeli v orbiti 550 km nad površjem Zemlje. Za...

15 komentarjev