»

Valve osvežuje Steam Deck

vir: Steam
Steam - Iz Valva so sporočili, da bo čez slab teden na voljo izboljšana različica ročnega PCja Steam Deck, katere osrednja novost je zaslon vste OLED.

Valvov ročni računalnik-poševnica-igralna konzola Steam Deck je bil ob lansiranju v začetku lanskega leta še poln nerodnosti in nedodelanosti, kot sta bila med drugim glasen ventilatorček in hitro praznjenje baterije. Toda v podjetju so ga nenehno pogumno izboljševali in danes gre za napravo, ki jo lahko človek mirno kupi brez bojazni, da bi ga motilo nešteto nadlog, čeprav še vedno ni tako elegantna kot Nintendov Switch in zahteva osebo, veščo ravnanja s PCji. Marca so v Valvu povedali, da na konkretno dvojko nekaj let še ne gre računati, zato je bilo pričakovati, da bodo morda izvedli manjšo pomladitev, kot je to pri igralnih konzolah v navadi med tekočo generacijo izdelkov. To se bo sedaj tudi zgodilo, in sicer 16. novembra.

Čeprav ima pomlajena različica vrsto manjših novosti, je na prvem mestu gotovo nov zaslon: 7,4-palčni HDR OLED...

11 komentarjev

Logitechova ročna konzola za pretočne igre prispe oktobra

Logitech - Pri Logitechu so po dveh mesecih mini napovedi, govoric in izpustov informacij naposled pokazali svojo ročno konzolo G Cloud Gaming Handheld. Lansiranje bo 17. oktobra, cena pa ravno med Switchem in Steam Deckom.

V začetku avgusta so pri Logitechu presenetili z najavo, da v sodelovanju s kitajskim Tencentom razvijajo ročno konzolo - ki pa ne bo klasična igričarska naprava, temveč prvenstveno namenjena pretočnemu igranju, skozi servise Geforce Now, Xbox Cloud Gaming in druge. Konec avgusta so na splet nato pobegnile še prve slike naprave, ki kažejo na zasnovo nekje med Nintendovim Switchem in Valvovim Steam Deckom. Sedaj se je Logitech G Cloud Gaming Handheld, kakor so Švicarji zadevo skrajno inovativno poimenovali, znašla v spletni trgovini podjetja in prvi uradni najavi lansiranja - na Xboxovi spletni strani. Švicarji v oglasnih pamfletih očitno zaenkrat načrtno ignorirajo Googlovo Stadio in Amazonovo Luno, čeprav naj bi naprava prebavljala tudi ta dva pretočna servisa in ima...

15 komentarjev

Steam Deck prispe konec februarja

vir: Steam
Steam - Pri Valvu so potrdili, da novega zamika lansiranja prenosnega PCja-poševnica-ročne konzole Steam Deck ne bo: napravo bodo prednaročnikom pričeli pošiljati 28. februarja.

Ko so pri Valvu lansko poletje razkrili prenosno igričarsko napravo Steam Deck, ki je pravzaprav PC v preobleki ročne konzole, so predvideni datum prihoda postavili v december. Toda kot toliko drugim podjetjem, jo je tudi njim zagodlo pomanjkanje sestavnih delov za napravo, tako spričo omejene razpoložljivosti polprevodnikov kakor splošnih težav z dobavno verigo. Zato so jeseni izid zamaknili za "okoli dva meseca". Na srečo je bila to očitno edina preložitev, kajti naprave bodo k prvim prednaročnikom odpotovale 28. februarja. To je - če ne bodo pozabili na plačilo celotne cene Steam Decka, za kar bodo imeli na voljo 72 ur; v kolikor se do tega roka ne bodo zganili, bodo svoje mesto v vrsti izgubili. Kdor se je torej lani uspel zdrenjati med prve, ki so Steam Deck rezervirali, naj konec tega meseca ne odpotuje v...

12 komentarjev

Qualcomm napovedal naslednjo generacijo snapdragonov

Snapdragon 8 Gen 1

vir: Qualcomm
Qualcomm - Pri Qualcommu so napovedali paradnega konja naslednje generacije svojih sistemskih čipov Snapdragon, 8 Gen 1. Obenem še niso obupali nad PC čipi 8cx, razvijajo pa celo igričarskega G3x, za katerega so jim pri Razerju razvili prototip ročne konzole.

Na prehodu v december običajno poteka Qualcommova konferenca Snapdragon Tech Summit, na kateri predstavijo napredek pri svojih priljubljenih sistemskih čipih, ki še vedno tvorijo jedro precejšnjega deleža pametnih telefonov. Med letošnjimi novicami najprej v oči skoči sprememba sheme poimenovanja izdelkov, saj je po lanskem skoku na Snapdragon 888 počasi pričelo zmanjkovati številskega prostora. Naslednik se tako imenuje 8 Gen 1, podobno pa se bo zgodilo tudi s šibkejšimi sedmicami, šesticami in štiricami. 8 Gen 1 je zgrajen okoli nove arhitekture Armovih jeder, ARMv9, ki so jo Britanci sicer predstavili spomladi. To pomeni, da procesor Kryo v novem Snapdragonu sestavlja eno hitro jedro Cortex-X2, tri srednje hitra jedra Cortex-710 in...

0 komentarjev

Valve razkril ročno konzolo Steam Deck

vir: Valve
Valve - Pri Valvu so naznanili nov kos lastne strojne opreme, ambiciozno ročno konzolo Steam Deck, ki v več kot enem elementu spomni na Nintendovega Switcha. Prednaročila se odpro jutri, na voljo naj bi bila decembra.

Valve je že lep čas tudi hardversko podjetje, katerega paradni strojni konj so trenutno VR naočniki Index, na spisku preteklih podvigov pa najdemo še igralni plošček, povezovalnik s televizijo in pa precej ponesrečen poskus neke sorte standarda za PC-konzole, Steam Machines. Slednje pa ni več edini poskus firme v smeri konzolnega trga, kajti danes se odločno odkorakali v zelje Nintendu, saj so najavili Steam Deck, ročno konzolo, ki na moč spomni na Switcha. Od slednjega se najbolj bistveno razlikuje v tem, da je zasnovana na platformi Steam, se pravi PCjevem ekosistemu iger, saj gre v osnovi pravzaprav za zmogljiv ročni PC. Po zaslugi majskega pobega informacij najava sicer ni popolno presenečenje, a ji kljub temu ne manjka udarnosti, saj se vidi, da je Deck zgrajen na...

15 komentarjev

V igrah z lokalnim večigralstvom se bo mogoče na Steamu kmalu povezati preko interneta

Ars Technica - Na Steamu bodo čez dober teden pognali beta test funkcije Remote Play Together, ki bo do štirim osebam omogočala, da se v igrah z načinom lokalnega večigralstva pomerijo po internetu.

Na servisu Steam je nekaj zelo priljubljenih iger, ki poznajo zgolj lokalno igro v več - se pravi na skupnem ali deljenem zaslonu. Kdor želi dandanes takšne naslove igrati preko interneta, se mora potruditi z zunanjimi programi, kakršen je Parsec. Pred leti so sicer pri Nvidii nekaj časa preizkušali podobno funkcijo GameStream co-op, a se ni ohranila. Kmalu pa utegne biti skok na linijo enostavnejši, saj so pri Valvu napovedali skorajšnji začetek javnega preizkušanja takšne novosti Remote Play Together.

Najava je sicer prišla potiho, s pošto razvijalcem, a je hitro ušla na splet, nakar so jo uradno potrdili. Funkcija Remote Play Together je postavljena na obstoječi zmogljivosti Remote Play in bo lahko povezala dve do štiri osebe. Omejena bo na igralne načine, kjer vsi vidijo enak zaslon, torej...

7 komentarjev

Po "fake novicah" v boj proti "fake igram"

vir: The Verge
The Verge - Zadnja leta so Steam preplavile nekvalitetne video igre. Podjetje izza palatforme Valve se je zato odločilo nekaj storiti. In rešitev je podjetje našlo v svojih uporabnikih. Te podjetje sedaj naproša, da med pregledovanjem najnovejših izdaj na Steamu sami izpostavijo skrite dragulje platforme.

V sklopu novega programa bo podjetje rekrutiralo Steamove raziskovalce z namenom, da preigrajo igre, ki so v čakalni vrsti pred objavo. Vse igre s potencialom bodo lahko označili. Večkrat, kot bo igra označena za obetavno, bolj bo na platformi vidna.


Drobni tisk sprememb

V želji, da bi uporabnikom učinkovito predstavil spremembe, je Valve k sodelovanju povabil popularna gaming Youtuberja, Jima Sterlinga in Johna...

11 komentarjev

Drugi Valveov korak v dnevne sobe - strojna oprema

Ilustracija popolnoma različnih oblik sistemov s SteamOSom

vir: Valve Software
Valve Software - 48 ur po napovedi, da bodo v kratkem izdali svoj operacijski sistem, SteamOS, so pri Valve povedali še nekaj o strojni opremi, na kateri bo tekel ta igranju iger na televizorju namenjen operacijski sistem. Točnih specifik še niso razkrili, povedali so le, da bo mogoče že v prihodnjem letu izbirati med lepim naborom zaključenih škatlic s SteamOSom, ki bodo delo različnih partnerjev. S tem naj bi vsak uporabnik izbral svojim potrebam zmogljivo (in drago) škatlico. A to ne bo nujno potrebno, saj so priložili še vprašalnik v zvezi s strojno opremo.

Lastnikom obstoječih zmogljivih računalnikov ne bo potrebno kupovati nove škatlice, razen seveda, če si bodo tega želeli. SteamOS...

37 komentarjev