»

Kdaj bo umrl 2G?

EFF - Medtem ko se že uvajajo mobilna omrežja pete generacije (5G), z omrežji četrte generacije (4G) pa so končno pokriti večji deli države, še vedno deluje tudi infrastruktura za dobri stari 2G. Tehnologija ima že zelo dolgo brado, saj je nastala leta 1991, kar prinaša tudi varnostne pomisleke. V 2G so do danes odkrili toliko ranljivosti, izmed katerih vseh sploh ni možno zakrpati, saj so nekatere del dizajna, da bi ga bilo smiselno pokopati. V ZDA, Kanadi, Južni Koreji, na Japonskem so ga že pred petimi leti (in poteka celo izklop 3G), v Sloveniji (in celi Evropi) pa še ne. Novi Android vendarle omogoča, da si vsaj na telefonu onemogočimo uporabo 2G, kamor bi telefon sicer preklopil, če bi bilo drugih omrežij - ali pa bi tako le mislil.

Glavni težavi 2G sta šibko šifriranje med baznimi postajami in telefoni, ki omogoča prisluškovanje (in to celo pasivno!) v realnem času. Druga težava je odsotnost kakršnegakoli zagotavljanja pristnosti, kar komurkoli omogoča lažno predstavljanje za...

76 komentarjev

Nokia bo bazne postaje s 4G na 5G nadgradila programsko

Slo-Tech - Finska Nokia, ki je eden izmed ponudnikov tehnologije za postavitev infrastrukture za 5G, zagotavlja, da bodo lahko obstoječe bazne postaje 4G nadgradili kar programsko, da bodo podpirale tudi tehnologijo 5G. Trenutno lahko tako nadgradijo milijon postaj, do konca leta 3,1 milijona, prihodnje leto pa jih bo skupaj pet milijonov. Nokia ocenjuje, da bi na tak način operaterji veliko privarčevali in hkrati dobili možnost omrežje 5G postaviti zelo hitro. To v resnici ni povsem nova ideja, saj je ameriški AT&T že pred dvema letoma napovedal isto. Nokiina najava seveda zanimivo sovpada z odločitvijo Velike Britanije, da Huawei izključi iz postavljanja omrežja 5G.

Seveda programska nadgradnja ne bo čudežno omogočila, da bi obstoječe bazne postaje 4G/LTE, ki oddajajo pri 2,5 GHz in niže, čudežno začele uporabljati milimetrski del spektra (24-39 GHz). A to niti ni potrebno, saj bo frekvenca ostala ista. Tehnologija 5G/NR namreč niso v prvi vrsti frekvence, o katerih je največ javnih debat,...

31 komentarjev

Tudi v Sloveniji preizkusili 5G, frekvence bodo prihodnje leto

Slo-Tech - V četrtek smo v Sloveniji dobili prvo delujočo bazno postajo za 5G, ki so jo v BTC-ju postavili v podjetju A1. Za zdaj gre le za testno postavitev, je pa to vseeno vpogled v to, kaj ponuja prihodnost. Poleg bazne postaje je to pametna naprava, ki meri še vrsto drugih okoljskih parametrov in lastnega sevanja.

Ob postavljeni bazni postaji je bilo s telefonom Huawei Mate 20X moč prenašati podatke s hitrostjo 700 Mb/s, teoretično pa bi šlo do 1 Gb/s. Do pokritosti večjega dela države s 5G bo še trajalo, saj so bazne postaje bistveno dražje (omenja se faktor pet), hkrati pa jih zaradi manjše prodornosti signala potrebujemo več. Testna bazna postaja oddaja na frekvenci 3,5 GHz, kar ni toliko več od 3G in 4G, da bi bila prodornost bistveno slabša. Se pa razlike poznajo. Bazna postaja je Nokiina in ker je stala na obstoječem omrežju, so latence enake kakor pri LTE, torej okrog 20 ms. V prihodnosti lahko pričakujemo tudi 5G na višjih frekvencah (26 GHz), čeprav uradnih načrtov za to še ni.
...

140 komentarjev

Qualcomm predstavil nov čip za 5G

Slo-Tech - Omrežij 5G še ni, a opreme zanje je čedalje več. Qualcomm je danes predstavil novi modem za 5G z imenom Snapdragon X55, ki je naslednik sploh prvega modema 5G Snapdragon X50 izpred dveh let. Novinec omogoča hitrosti prenosa do 7 Gb/s, kar je 40 odstotkov več od predhodnika. Seveda bi za dosego takšne hitrosti potrebovali tudi ustrezno infrastrukturo in zunanje pogoje, čemur se v realnosti bržkone ne bomo približali. Jasno podpira tudi omrežja 2G, 3G in 4G.

Snapdragon X55 ne nudi zgolj višje hitrosti, temveč tudi druge izboljšave. Ker podpira adaptivno nastavljanje antene v rangu pod 6 GHz, omogoča varčnejšo komunikacijo, kar blagodejno vpliva na avtonomijo naprav. Združljiv je tudi z novimi manjšimi Qualcommovimi...

25 komentarjev

Prikaz nasprotnih dejstev: Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje (2)

Marjan Fank, pomočnik direktorja uprave kriminalistične službe, znan tudi kot "prvi operativec v državi".

vir: Dnevnik
Večer - Objavili smo komentar slovenske policije na našo novembrsko novico o njihovih načrtih za nakup 240.000 evrov vredne telekomunikacijske opreme. Sporočili so, da je bil nakup zavoljo varčevalnih ukrepov odpovedan, ter da četudi bi bil šel skozi, ne bi zajemal opreme po imenu imsi catcher, ampak samo zelo zelo drago napravo za varnostno preverjanje prostorov, ki je precej bolj zmogljiva od navadnega imsi catcherja, saj po besedah predstavnika policije željena naprava podpira tudi posege v komunikacijo in ne samo spremljanja. Glede na nemalo serijo tako preteklih kot svežih izjav in dejstev si poglejmo nekaj podrobnosti.

IMSI catcher je, preprosto povedano, lažna prenosna bazna postaja GSM mobilne telefonije. Kot taka bi se...

34 komentarjev

Nokia v težavah

Jaz - Ja, saj vem, to ni ravno novica z našega primarnega področja, toda menim, da bo več kot zanimiva za veliko Slo-Techerjev. Po tej novici sodeč bo namreč Nokia po vsej verjetnosti morala vpoklicati na milijone svojih mobilnikov. Razlog? Nezdružljivost z omrežji tretje generacije (3G), ki jih mislijo ameriški operaterji začeti uporabljati že to leto. Nokia je namreč v razvoju svojih 2G telefonov uporabila "bližnjico" in se ni natančno držala specifikacij standarda, kar sedaj povzroča nezdružljivost. Sicer obstaja možnost, da se bo podjetje sporazumelo z izdelovalci baznih postaj, in bodo namesto milijonov mobitelčkov nadgradili le-te, toda zaenkrat še nič ni sigurno. Interesting . Thnx, D!

4 komentarji