»

HP se je v nekaj evropskih državah poravnal zaradi blokade neoriginalnih kartuš

Slo-Tech - Hewlett-Packard se je poravnal zaradi blokade uporabe neoriginalnih kartuš, ki jo je uvedel z nadgradnjo Dynamic Security leta 2016. Lastniki tiskalnikov, ki so tedaj nadgradili firmware, nenadoma niso mogli več uporabljati kartuš in tonerjev, ki niso imeli HP-jevih čipov. Čeprav je HP trdil, da s tem pomagajo uporabnikom, da ne bi uporabljali kartuš in tonerjev slabe kakovosti, so uporabniki to razumeli predvsem kot izkoriščanje visokih cen originalnih črnil.

To posredno priznava tudi HP, ki se je že v več državah poravnal. Sedaj so na vrsti Belgija, Italija, Španija in Portugalska, kjer so minuli teden sklenili dogovor o plačilu odškodnine. Potrošnike je zastopala organizacija Euroconsumers. HP bo plačal 1,35 milijona evrov lastnikom tiskalnikov, ki so zaradi nadgradnje Dynamic Security utrpeli izgubo. Posamezni lastnik bo prejel 20-95 evrov, odvisno od modela tiskalnika in škode. Pri tem HP izrecno poudarja, da plačilo odškodnine ni priznanje nepravilnosti ali upravičenosti...

5 komentarjev

Pomanjkanje čipov dela preglavice tudi proizvajalcem tiskalnikov

Slo-Tech - Canonov oddelek za kartuše in tonerje je pomanjkanje polprevodnikov tako prizadelo, da mora razpošiljati tudi primerke brez vgrajenega čipa za preverjanje količine barve, posledično pa mora uporabnike miriti, da njihovi izdelki niso neoriginalni.

Proizvajalci tiskalnikov nas že lep čas na bolj ali manj mehke načine silijo, da poleg tovrstnih naprav vselej zgledno uporabljamo tudi njihove (in samo njihove) vsebnike z barvo. Sami pravijo, da tako zagotavljajo "visoko kvaliteto delovanja", seveda pa gre pri tem predvsem za nagajanje tistim, ki bi lahko ponujali cenejšo storitev, in posledično vzdrževenje relativno visoke cene kartuš in tonerjev, ki predstavljajo lep dodaten zaslužek. Preverjanju vsebnikov z barvo so namenjeni majhni vgrajeni čipi, ki imajo sicer obenem še razne druge naloge, v prvi vrsti merjenje količine preostale barve. Trenutno pomanjkanje polprevodniških vezij, ki je z nastopom pandemije novega koronavirusa ukleščilo svet, pa je na precej zabaven način pokazalo,...

20 komentarjev

Epsonov tiskalnik zavrže 20 odstotkov črnila

Ars Technica - Prepričanju številnih računalnikarje navkljub je opazka, da je črnilo za tiskalnike najdražja tekočina na svetu, apokrifna - najdražje so razne biološko aktivne substance. Drži pa, da črnilo še zdaleč ni poceni. Proizvajalci tiskalnikov kujejo visoke dobičke s črnilom in mimogrede uporabljajo različne taktike, da bi preprečili polnjenje kartuš ali uporabo neoriginalnih. Epsonovi tiskalniki javijo, da so kartuše prazne, ko je v njih še 15-20 odstotkov črnila.

Pri preiskavi tiskalnika Epson 9900, ki s ceno okrog 5000 evrov sodi med profesionalne modele, so ugotovili prav to. Ko je tiskalnik javljal, da je črnila še manj kot odstotek in ni želel več tiskati, so v podjetju Bellevue Fine Art iz Seattla dejansko odprli kartušo in pokukali vanjo. Ugotovili so, da je v 700-ml...

83 komentarjev

Ecofont: varčevanje s črnilom, drugič

Ars Technica - Prejšnji mesec smo poročali o Univerzi Wisconsin - Green Bay, ki se je odločila zamenjati privzeto pisavo na računalnikih, da bi varčevali s črnilom ob tiskanju dokumentov. Vodila jih le lanska raziskava strani Printer.com, kjer so ugotovili, da je Century Gothic najvarčnejša pisava. Sledile so ji Ecofont, Times New Roman, Calibri, Verdana, Arial, Sans Serif, Trebuchet in Tahoma. Diane Blohowiak, ki koordinira uporabniško IT-podporo na omenjeni univerzi, je povedala, da letno porabijo 100.000 dolarjev za črnilo, z novim ukrepom pa pričakujejo pet- do desetodstotni prihranek. Res je, da je pisava Century Gothic širša od običajnih, a stroški papirja so nižji od stroškov kartuš in tonerjev.

Idejo so še bolj razvili v nizozemskem podjetju, kjer so razvili koncept...

36 komentarjev

PlayStation 3 še vedno izgubarski

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so izračunali, da Sony svoje PlayStation 3 še vedno prodaja z izgubo. Izdelava enega PS3 namreč stane 448 dolarjev, medtem ko jih Sony prodaja za 399 dolarjev, torej z vsakim pridela slabih 50 dolarjev izgube. Še pred dvema letoma je izdelava stala 805 (20 GB model) oz. 840 dolarjev (60 GB model), prodajala pa sta se za 499 oz. 599 dolarjev. Sony je stroške izdelave razpolovil zaradi znižanja cene sestavnih delov in tudi tako, da je odstranil nekatere dele, ki so prej zagotavljali združljivost s PS2. S tem so poenostavili dizajn, saj novi 40 GB PS3 sestoji iz 2820 delov, prvi 60 GB PS3-ji pa so bili zgrajeni iz 4084 delov. To seveda ne pomeni, da bo Sony bankrotiral, saj - podobno kot izdelovalci tiskalnikov s kartušami in tonerji - Sony služi s prodajo iger.

31 komentarjev

Nova anketa: še nosite zapestno uro?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, s čim polnite vaš tiskalnik. Večina, oziroma 44% , še vedno najraje poseže po originalni kartuši oziroma tonerju, 40% glasujočih pa sami napolnijo kantice s črnilom/barvo ali pa kupijo cenejše nadomestke.

Ko mi v mojem najpogosteje uporabljanem tiskalniku zmanjka črnila/barve, naredim naslednje:
kupim originalno kartušo/toner44%
(340)
kupim cenejši nadomestek24%
(184)
ponovno napolnim kartušo/toner 16%
(121)
nimam tiskalnika12%
(93)
kupim nov tiskalnik5%
(37)
Skupaj glasov: 775


Tokrat je anketa sproščujoče petkovo obarvana. Zanima nas, koliko vas sploh še nosi zapestne ure?

60 komentarjev

DMCA tiskalniške kartuše?

The Register - Bralec, zopet te vabim k ogledu povezanih novic [0:)]. Lexmark je namreč dobil tožbo, v kateri je nastopil proti podjetju Static Control inc., ki je izdelovalo in prodajalo čipe, s katerimi so ostala podjetja opremila kartuše ter jih tako pripravila do delovanja z Lexmarkovimi laserskimi tiskalniki.

Sodišče v Kentuckyu se strinja, da je šlo pri tem za grobo kršenje patentov (Lexmark s se je skliceval na DMCA) in imitatorju odredilo prenehanje izdelave in preprodaje omenjenega čipovja. -- Sicer pa Lexmark trdi, da je že ponudil v reciklažo svoje kartuše drugim podjetjem, brez potrebe po mod čipih.

Vprašanje pa je, kakšen pomen bo tožba imela v Evropskem prostoru. Decembra si je Evropska komisija v sklopu določb o recikliranju zamislila, da proizvajalci ne smejo več vgrajevati zaščitnih čipov v kartuše za ink-jet tiskalnike: od teh do tonerjev pa hitro priskaklja celo Rdeča Kapica.

3 komentarji