»

Izpad informacijskega sistema zaradi pretrganih kablov prizemljil Lufthanso

Slo-Tech - Nemški letalski prevoznik Lufthansa je moral danes odpovedati ali preložiti več poletov, ker je njihov informacijski sistem odpovedal poslušnost. Izkazalo se je, da so bila kriva zemeljska dela v Eschersheimu blizu Frankfurta na Majni, kjer ima Lufthansa eno izmed domačih letališč. Pri vrtanju so delavci prekinili optične povezave, ki so potekale pet metrov pod površjem, zaradi česar so izpadli informacijski sistemi Lufthanse. V popoldanskih urah se je situacija normalizirala.

Vzrok se je začel že včeraj, ko so ob 19. uri po lokalnem času pretrgali štiri optične povezave Deutsche Telekoma v bližini železniške postaje. Čeznje so kasneje ulili beton, kar je bistveno otežilo popravilo. Ker je Lufthansa eden največjih prevoznikov, od katerega so odvisni tudi ostali, so se težave kot domine prenesle tudi drugam. Ker je bila na frankfurtskem letališču zaradi odpovedanih poletov velika gneča, so morali letala s tem ciljem preusmeriti na druga letališča. Deutsche Bahn, ki je naročil...

31 komentarjev

Zaradi rigidnih pravil po EU letijo prazna letala

Slo-Tech - Ena izmed najpomembnejših dobrin letalskih družb so pravice do pristajanja na posameznih letališčih v posameznih terminih (slots), ki jih je omejeno mnogo. Kljub zakupu pa morajo prevozniki te termine dejansko uporabljati, sicer jih izgubijo. Pred epidemijo je bila v EU meja pri 80 odstotkih, po izbruhu pa so jo znižali na 50 odstotkov. To pomeni, da mora letalska družba v vsaj 50 odstotkih primerov dodeljene termine dejansko uporabiti za pristanek ali vzlet. Ob padcu povpraševanja po letih vodi to do na prvi pogled absurdnih odločitev.

Brussels Airlines je v tej zimi opravil 3000 poletov, ki so bili prazni ali skoraj prazni in bi jih bilo gospodarneje odpovedati. A ker bi tako tvegal izgubo terminov na letališčih, so letala letela praktično prazna, razkrivajo belgijski časniki. Belgijsko ministrstvo za promet je po razkritjih pisalo Evropski komisiji in predlagalo sprostitev pravil, ki so iz ekološkega in ekonomskega vidika absurdna.

Enake probleme imajo tudi druge letalske...

59 komentarjev

Amazonova tovorna letalska družba prihaja v Evropo

Slo-Tech - Amazon že dolgo ni več le preprost (pre)prodajalec knjig in kasneje raznovrstnih izdelkov, temveč sam opravlja vrsto drugih dejavnosti, kamor sodi tudi letalski prevoz. Amazonova letalska družba za prevoz tovora Amazon Air, ki obstaja od leta 2015, sicer vsa svoja letala najema, a bo imela do konca leta v ZDA že več kot 20 povezav. Vozlišča pa imajo v Teksasu, Portoriku in na Floridi, kmalu pa prideta na vrsto San Bernardino v Kaliforniji in Cincinnati.

Sedaj pa se letalska družba prvikrat seli tudi izven ZDA. Prvo takšno vozlišče bodo vzpostavili v Nemčiji na leipziškem letališču (Leipzig/Halle). V tem regionalnem vozlišču bodo imeli 20.000 kvadratnih metrov skladišč in dve letali Boeing 737-800. Gre za tako imenovan mokri najem (wet lease), kjer z letalom najamejo tudi posadko in ostale potrebne storitve. V imenu Amazon Air bo dejansko vozil ASL Airlines. Zaposlitev bo dobilo 200 ljudi. Izbira Leipziga je sicer logična, saj imajo tam že distribucijski center (Amazon Fulfillment...

5 komentarjev

Manj poletov, slabše vremenske napovedi

Slo-Tech - Eden izmed manj očitnih stranskih učinkov upada letalskih potovanj spričo pandemije so slabše vremenske napovedi, kar so strokovnjaki napovedali že v prvem valu. Zlasti Severni Atlantik je prava avtocesta med Evropo in Severno Ameriko, zaradi česar se tam običajno kar tare letal. Ta med poleti zbirajo tudi podatke o trenutnem vremenu, ki jih meteorologi s pridom uporabljajo pri izdelavi vremenskih napovedi. Podatki (vlažnost, temperatura, veter) se v realnem času prenašajo do več meteoroloških organizacij na svetu.

V prvih mesecih pandemije je letalski promet upadel za približno 75 odstotkov, za kolikor se je zmanjšala tudi količina podatkov. Ameriška Nacionalna agencija za oceanografijo in atmosfero (NOAA) je sporočila, da se je razlika med dejanskim vremenom in napovedmi merljivo povečala. Za zdaj to še ne vpliva na uporabnost, saj poleg letal, ki še letijo, podatke pridobivajo tudi s satelitov, vremenskih balonov, boj v oceanih in kopenskih postaj. Prav tako se tovorni...

3 komentarji

KLM: Letite odgovorno, letite manj

Slo-Tech - Redko se zgodi, da kakšno podjetje izda reklamo, kjer ljudi prepričuje, naj njihove izdelke ali storitve uporabljajo manj. To pot se je tega lotil nizozemski nacionalni letalski prevoznik KLM v okviru nove akcije Letite odgovorno. Gre za varovanje okolja (in tudi prodajo dražjih vozovnic CO2ZERO). A za marketinško akcijo se vseeno skrivajo resnični izzivi sodobnega sveta.

Zelo malo osebnih odločitev tako močno vpliva na posameznikov ogljični odtis kakor nakup letalske vozovnice. Povratni čezatlantski let ustvari poldrugo tono ogljikovega dioksida na potnika, kar je primerljivo z letnimi izpusti ob 25-kilometrski vožnji v službo z avtomobilom. Druga velika osebna odločitev je prehranjevanje z mesom, ki prav tako poskrbi za...

62 komentarjev

Kabinsko osebje izgubilo, elektronika med vzletom ostaja

Slo-Tech - Pred poldrugim letom nas je najprej ameriški regulator varnosti v letalskem prometu FAA razveselil s spremembo pravil, ki potnikom dovoljujejo uporabo elektronike med vsemi fazami leta, kasneje je sledila še Evropa. Manjše naprave, npr. telefoni in tablice, lahko v načinu brez povezave uporabljamo celo med vzletom in pristankom, nad čemer kabinsko osebje ni bilo navdušeno. Z utemeljitvijo, da gre za poseg v varnost, saj potniki sedaj niso več pozorni nad varnostna navodila in da so tudi manjši izdelki v primeru izrednih dogodkov nevarni nepritrjeni projektili v letalu, so želeli prepoved nazaj. Da se jim ne bi bilo treba ločeno pogajati z vsako letalsko družbo, ki ji je FAA spremembo dovolila - takih je sedaj že 31 in prepeljejo 96 odstotkov...

15 komentarjev

Tudi v Evropi dovoljena uporaba elektronike med poleti

Slo-Tech - Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) bo do konca meseca po vzoru odločitve ameriške FAA objavila nova priporočila, ki bodo dovolila uporabo elektronskih naprav med poleti v vseh fazah leta.

Trenutno je uporaba elektronskih naprav dovoljena le, ko je letalo v zraku, prepovedana pa je med vzletom, pristankom in vožnjo po letaliških stezah. Odslej bodo potniki lahko ves čas uporabljali naprave, kot so tablični računalniki, pametni telefoni, bralniki e-knjig in predvajalniki glasbe. Še vedno bo treba poskrbeti, da bodo ti v tako imenovanem letalskem načinu (flight mode, offline). Še vedno bo treba večje naprave, kot so na primer tablice, med vzletom in pristankom pospraviti, ker so nepritrjeni predmeti v kabini lahko nevarni.

Nova...

20 komentarjev