»

Apple bo plačal 25 milijonov dolarjev zaradi diskriminacije pri zaposlovanju

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo je z Applom sklenilo dogovor, s katerim se Apple odziva na obtožbe, da so pri zaposlovanju diskriminirali. Gre za zgodovinski dogovor, ki bo Apple stal 25 milijonov dolarjev, kar predstavlja najvišji znesek pri urejanju kršitev zakona o priseljevanju in državljanstvu (INA). Od tega gre 6,75 milijona dolarjev za globo in 18,25 milijonov dolarjev v sklad za poplačilo krivic.

Ministrstvo poudarja, da je Apple pri zaposlovanju diskriminatorno obravnaval nekatere ameriške državljane in prebivalce s stalnim prebivališčem. Apple krivde v poravnavi ni priznal, so pa dejali, da so nehote spregledali standarde pravosodnega ministrstva. Dodali so, da so uvedli robustne mehanizme, ki so v skladu z zahtevami regulatorjev. Morebitne napake pa so bile posledica pomot in nenamernih spregledov, ne pa diskriminacije.

Preiskava ministrstva za pravosodje se je začela leta 2019. V njej so ugotovili, da je diskriminacija potekala vsaj v letih 2018-2019, morda pa še...

13 komentarjev

Zoom se je poravnal za 85 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Sodišče v Kaliforniji je odobrilo lani predlagano poravnavo podjetja Zoom v kolektivni tožbi, ki so jo zoper podjetje vložili posamezniki in več organizacij zaradi vdorov nepovabljenih v sestanke. Podjetje bo plačalo 85 milijonov dolarjev in uvedlo več sprememb, ki bodo podobne incidente preprečile. Da bo poravnava potrjena, je bilo jasno že oktobra ob načelnem pozitivnem mnenju.

Poravnava pokriva 14 kolektivnih tožb, ki so bile vložene med marcem in majem 2020, ko se je epidemija začela in je bilo videosestankovanje prek Zooma manj uveljavljeno kot danes. Pritožniki so se sklicevali na več incidentov, ko so nepovabljeni vdrli v videosestanke in jih nadlegovali z neprimernimi komentarji in posnetki. Zatrjevali so kršitev pravice do zasebnosti.

Pojav se imenuje zoombombing in je bil pogost v začetku, ko je bila večina sestankov dosegljiva brez kode. Nepridipravi naj bi v nekaterih primerih tudi prevzeli nadzor nad sestanki in "ugrabili" zaslone sodelujočih, ki so morali gledati...

0 komentarjev

Riot Games mora zaradi diskriminacije žensk plačati 100 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Riot Games, ki je znan kot založnik popularne igre League of Legends, je v kolektivni tožbi iz leta 2018 sklenil poravnavo, po kateri bo plačal 100 milijonov dolarjev zaradi diskriminacije in spolnega nadlegovanja v podjetju. Od tega bo dejanskih odškodnin 80 odstotkov, preostanek pa bo šel za sodne stroške, odvetniške storitve in podobno.

Tožbo sta novembra tistega leta vložili Melanie McCracken in Jess Negrón, ki sta bili v podjetju zaposleni. Že pred tem je preiskava kalifornijskih DFEH (Department of Fair Employment and Housing) in DLSE (Division of Labor Standards Enforcement) pokazala, da se je v podjetju dogajalo spolno nadlegovanje in da so bile ženske tudi diskriminirane. Civilna tožba dveh zaposlenih se je razvila v kolektivno tožbo, kateri se je pridružilo še več žrtev. Skupno poravnava zajema 1065 zaposlenih žensk in 1300 pogodbenih sodelavk.

Riot Games je želel poravnati že januarja lani, ko so ponujali 10 milijonov dolarjev. DFEH in DLSE sta tedaj poravnavi...

119 komentarjev

Kolektivna tožba zoper Apple tudi v Sloveniji

Slo-Tech - V torek je ljubljansko okrožno sodišče Zavod Kolektiv 99 vložil kolektivno tožbo zoper Apple zaradi programskega upočasnjevanja starejših mobilnih telefonov iPhone 6 in 7. Decembra 2017 so na internet pricurljali dokazi, da se to dogaja, kar je Apple nekoliko pozneje tudi potrdil. Zaradi tega je Apple v tujini že plačal več sto milijonov dolarjev glob in odškodnin.

V starejših telefonih iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus in SE, 7 in 7 Plus se je po nadgradnji programske opreme procesor upočasnil, če smo imeli nekoliko izrabljeno baterijo, kar je v starem telefonu običaj. Apple je trdil, da je to nujno, saj iztrošene baterije niso več sposobne zagotavljati tokov, potrebnih za delovanje s polno močjo. Četudi bi to držalo, pa bi bil moral Apple o tem uporabnike obvestiti. Telefone je namreč spet pohitrila že zamenjava baterije, kar seveda Apple drago računa, a je to vseeno ceneje od nakupa novega telefona, kar je marsikdo potem storil.

Apple je v nadaljnjih nadgradnjah to potem popravil,...

24 komentarjev

Google se je poravnal z investitorji v tožbi zaradi prikrivanja spolnega nadlegovanja

Slo-Tech - Alphabet, torej Googlovo holdinško podjetje, se je poravnalo z investitorji, ki so podjetje tožili zaradi neprimernega odnosa in ukrepanja ob obtožbah spolnega nadlegovanja. Spor sega v leto 2018, ko so investitorji podjetju očitali, da se ni obnašalo kot dober gospodar in da je zanemarilo obveznosti do investitorjev, s tem ko ni ukrepalo zoper menedžerje, ki so bili deležni hudih obtožb o spolnem nadlegovanju. Trije zaposleni, ki so zaradi obtožb potihoma zapustili podjetje, pa so dobili ogromne odpravnine; Andy Rubin je na primer dobil 90 milijonov dolarjev odpravnine in še za 150 milijonov dolarjev delnic. Ker se je Google vse primere trudil pomesti pod preprogo, namesto da bi problem reševal sistemsko, so leta 2018 tudi lastni zaposleni javno protestirali. Zahtevali več transparentnosti, enako plačilo za enako delo moškim in ženskam, varnejše in anonimne postopke za prijavo spolnega nadlegovanja in odpravo obvezne mediacije.

Vse to so seveda slabe novice za investitorje, saj...

1 komentar

Waymo in Uber sta se poravnala

Slo-Tech - Po pričakovanjih, bi lahko rekli, je Uber ugotovil, da nima smisla trošiti denarja za sodne stroške, odvetnike in na koncu morebitno kazensko odškodnino, zato se je z Google Waymom poravnal. Proces, ki se je začel v začetku tedna, se je končal z 244-milijonsko poravnavo. To je precej manj od začetne milijarde, ki jo je neuradno pričakoval Waymo.

Uber se je namreč strinjal, da bo Waymo postal lastnik 0,34 odstotka Uberja. To je tudi edini finančni izplen poravnave, saj Uber ni plačal nič denarja. Waymo je dobil zagotovila, da njegove poslovne skrivnosti ne bodo končale v programski ali strojni opremi, ki jo proizvaja Uber, slednji pa je zanikal kakršnokoli nezakonito ravnanje. Iz poravnave so torej vsi izšli kot...

0 komentarjev

Apple, Google, Intel in Adobe sedaj ponujajo 415-milijonsko odškodnino

Slo-Tech - Nadaljuje se skupinska tožba zaposlenih v Applu, Googlu, Intelu in Adobu zoper delodajalce, ker so se ti kartelno dogovorili, da ne bodo drug drugemu speljevali delavcev, zaradi česar so bile plače nižje, kot bi bile na prostem trgu. V postopku iz leta 2012 se je trojica podjetij Intuit, Pixar in Lucasfilm že poravnala in delavcem izplačala 20 milijonov dolarjev odškodnine, velika četverica pa se še ni uspela sporazumeti. Nova ponudba znaša 415 milijonov dolarjev.

Lani maja so predlagali 325 milijonov dolarjev odškodnine za skupno 64.000 prizadetih zaposlenih, a je sodnica Lucy Koh to zavrnila. Ocenila je, da mora biti odškodnina vsaj sorazmerna tisti, ki so jo izposlovali v trojici Intuit, Pixar in Lucasfilm ali večja, ker sta bila Googlov Eric Schmidt in...

49 komentarjev

Apple, Google, Intel in Adobe ponudili premalo, tožba zaposlenih gre dalje

vir: Reuters
Reuters - Ameriška sodnica Lucy Koh, ki jo poznamo iz primera Apple-Samsung, je razveljavila 325 milijonov dolarjev težko poravnavo v tožbi inženirjev proti Adobu, Applu in Intelu Googlu zaradi kartelnega dogovarjanja o višini plač in nenovačenju delavcev pri konkurenci.

V prvotnem postopku iz leta 2012 so bili med obtoženimi še Intuit, Pixar in Lucasfilm, ki so se že pred tem ločeno poravnali za 20 milijonov dolarjev. Veliki četverici so očitali, da so zaradi medsebojnih dogovorov oškodovali delavce, ki so prejemali nižje plače, kot bi si jih lahko izpogajali, če bi deloval prosti trg. Tožba se nanaša na obdobje v letih 2005-2010.

Sojenje je bilo zanimivo zlasti zato, ker so v javnost prišla številna elektronska sporočila med vodilnimi v toženih podjetjih. V Googlu...

12 komentarjev