»

Intel bo za magdeburški tovarni namenil 30 milijard

Reuters - Intel bo v tovarni, ki ju gradi v nemškem Magdeburgu, vložil skoraj dvakrat več od prvotnih načrtov. Čeprav so vmes investicijo skorajda odpovedali - ali pa je bil to del pogajalske strategije - bodo sedaj zanjo namenili 30 milijard evrov. Približno 10 milijard evrov pa bo primaknila Nemčija.

Intel in Evropa imata podobne želje. Intel se želi otresti prevelike odvisnosti od azijskih držav, kjer proizvaja več kot 80 odstotkov svojih čipov, Evropa pa želi več domače proizvodnje. Hkrati se Intel trudi, da mu Samsung, Nvidia, TSMC in AMD ne bi preveč ušli, zato mora širiti proizvodne kapacitete. Evropa je ena izmed treh celin, kjer to intenzivno počno. Poleg nemške investicije v so zadnjem tednu napovedali še dobre štiri milijarde evrov za obrat na Poljskem in kar 25 milijard dolarjev za tovarno v Izraelu.

Spomnimo, da je Intel že lani povedal 80 milijard evrov investicij v Evropi. Širili bodo tovarni na Irskem, v Franciji želijo postaviti nov raziskovalni center, v Barceloni pa...

8 komentarjev

Tesla dobila uporabno dovoljenje za tovarno v Nemčiji

Reuters - Nemške oblasti so v petek Tesli po več mesecih zamud in odlaganj vendarle izdale dovoljenje za proizvodnjo električnih avtomobilov in baterij v novi tovarni v zvezni državi Brandenburg. Tesla je pet milijard evrov težko investicijo začela, ko še ni bilo jasno, ali bo naposled dobila vsa dovoljenja. Proizvodnja se bi lahko začela že čez dva tedna, če Tesla v tem času izvedla še zadnje potrebne korake.

Premier zvezne države Dietmar Woidke je ob tem dejal, da gre za velik korak v prihodnost, saj da bo Teslina nova tovarna pomemben tehnološki in industrijski dejavnik v Nemčiji in regiji. Na koncu naj bi tovarna nudila 12.000 delovnih mest, doslej pa so zaposlili že 2600 ljudi. To bo tretja velika Teslina tovarna - prvi stojita v Kaliforniji in v Šanghaju, kmalu pa bodo v Austinu postavili še četrto. V nemški tovarni načrtujejo proizvodnjo 500.000 vozil letno.

Približno sto petdeset kilometrov zahodno od tovarne leži Wolsfburg, utrdba Volkswagna, ki je na nemškem trgu največji...

40 komentarjev

Tesla v Nemčiji zaradi zamud brez subvencij

Ars Technica - Prihajajoča Teslina tovarna baterije v okolici Berlina ne bo dobila napovedane 1,1 milijarde evrov subvencij, ker zaradi zamud ne bodo izpolnili vseh pogojev. Nemška vlada je včeraj potrdila, da se Tesla ne poteguje več za obljubljeno subvencijo. Tovarno bodo še vedno zgradili, subvencije pa bodo sedaj namenjene drugim projektom.

Razlog so zamude. Teslin direktor Elon Musk je že večkrat izrazil nezadovoljstvo s hitrostjo postopkov v Nemčiji. Glede subvencij pa je dejal, da podjetje verjame, da je treba vse subvencije ukiniti, kar pa vključuje tudi subvencije za nafto in plin. Doslej je sicer Tesla prav rada izkoristila subvencije, kjer so jim bile na voljo.

V Nemčiji subvencije ne bodo dobili, ker bodo zaradi zamud baterije, ki jih bodo proizvajali v Nemčiji, pred tem že začeli proizvajati v kakšni drugi tovarni. S tem pa ne bodo izpolnili ključnega pogoja, zato so uradno umaknili prijavo. Teslo bo nova tovarna stala pet milijard evrov, so ocenili v nemški vladi.

Poleg tovarne...

9 komentarjev

Teslina tovarna v Nemčiji bo dobila milijardno subvencijo

Frankfurter Allgemeine Zeitung - Pred skoraj dvema letoma je Tesla izbrala okolico Berlina za gradnjo nove tovarne baterij, ki se kljub občasnim zastojem nadaljuje. Pri tem pa lahko računa na izdatno državo pomoč, o kateri se Nemčija še pogaja z Evropsko komisijo. Neuradno gre za 1,1 milijarde evrov, uradno pa bo številka znana konec leta.

Gre namreč za namenska sredstva, ki jih zagotavlja dvanajst evropskih držav v okviru panevropskega raziskovalnega in inovacijskega projekta za baterije (Avstrija, Belgija, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Nemčija, Italija, Poljska, Slovaška, Španija in Švedska). Skupno je na voljo 2,9 milijarde dolarjev, s čimer želi EU proizvodnjo baterij za lokalne potrebe preseliti iz Azije na domača tla. Prvi konzorcij proizvajalec baterij je Evropska komisija potrdila leta 2019, Tesla pa predstavlja srce drugega konzorcija.

Končne številke bodo odvisne tudi od zavez in realizacije glede investicij zasebnega sektorja in ustvarjenih delovnih mest. Tesla govori o pet milijard evrov vredni...

49 komentarjev

Tesla za veliko tovarno izbrala Berlin

Slo-Tech - Tesla bo novo, že četrto veliko tovarno zgradila v Berlinu, je sporočil izvršni direktor Elon Musk. Na prireditvi nagrad Zlati volan, ki jih podeljuje nemški Bild, je Musk med intervjujem na odru dejal, da ni časa za predstavitev vseh podrobnosti, a da bo nova tovarna stala v okolici Berlina blizu novega letališča. Prav tako bodo v Berlinu odprli razvojni in oblikovalski center, ker ima Berlin "nekaj najboljše umetnosti na svetu".

Kasneje je Musk na Twitterju pojasnil, da bo Gigafactory 4 v Nemčiji proizvajala baterije in vozila. Nemčijo pa je kot lokacijo izbral tudi zaradi močne industrije in izobražene delovne sile. V igri je bila tudi Velika Britanija, a so se zaradi nejasnosti glede izstopa iz EU raje odločili za Nemčijo. Teslo so sicer snubili v več evropskih državah, od Španije do Poljske.

Podrobnosti o tovarni še niso znane. Dosedanje tri stojijo v Nevadi, New Yorku in (ta se še gradi) v Šanghaju. Tovarna v Nevadi zaposluje 3000 ljudi, tovarna v New Yorku okoli 800, v...

41 komentarjev

Nemčija povečuje subvencije za električna vozila

Slo-Tech - V Nemčiji bodo podaljšali in povečali subvencije za nakup električnih vozil, so se včeraj dogovorili predstavniki vlade in proizvajalcev avtomobilov. Trenutno subvencijo, ki znaša 4000 evrov za avtomobile, cenejše od 40.000 evrov, bodo dvignili za 50 odstotkov na 6000 evrov. Za dražja vozila bo dvig subvencije le 25-odstoten, medtem ko vozila nad 60.000 evri ne bodo subvencionirana. Priključni hibridi bodo po novem subvencionirani s 4500 evri namesto s 3000 evri. Polovico subvencij bo prispeval zvezni proračun, polovico pa proizvajalci vozil. Dogovor velja do konca leta 2025, medtem ko bi se trenutni dogovor iztekel leta 2020.

Država bo prav tako povečala vlaganja v infrastrukturo za električno mobilnost. V prihodnjih letih bodo vložili 3,5 milijarde dolarjev, s čimer želijo zagotoviti 50.000 javnih polnilnic. Trenutno jih imajo 21.000. Do leta 2030 želijo Nemci na cestah videti 10 milijonov električnih avtomobilov, čemur želijo dodati milijon polnilnic. Nove zaveze sovpadajo s...

57 komentarjev

Socializem po ameriško (2): Foxconnova tovarna v Wisconsinu

The Verge - Pred dobrim letom dni sta Foxconnov izvršni direktor Terry Gou in republikanski guverner Wisconsina Scott Walker optimistično najavila, da bo Foxconn v Wisconsinu odprl prvo ameriško tovarno. V veliki tovarni (Gen 10.5) za proizvodnjo televizijskih zaslonov naj bi delo dobilo 13.000 ljudi, Foxconn pa bi investiral 10 milijard dolarjev. Toda z velikim pogojem - oblasti bodo Foxconnu podelile 3 milijarde dolarjev subvencije, kar pomeni 230.000 dolarjev na delovno mesto. Že tedaj so številni opozarjali, da tako visoka subvencija, največja za tuje podjetje v zgodovini ZDA, predstavlja slab posel. Po izračunih naj bi se davkoplačevalcem povrnila šele leta 2043.

Leto dni pozneje je projekt še...

30 komentarjev

Tesla začela preizkušati tovornjak Semi

Slo-Tech - Tesla je svoj električni tovornjak obljubila šele za prihodnje leto, a nekaj delujočih primerkov seveda že imajo. Iz tovarne baterij v Nevadi sta proti Teslini tovarni v Kaliforniji namreč včeraj odpeljala polno naložena tovornjaka Semi, kar je prva komercialna vožnja tega tovornjaka, je na Instagramu zapisal Elon Musk, izvršni direktor Tesle.

Spomnimo, da je Tesla tovornjak Semi napovedala novembra lani, prodajati pa ga bo začela leta 2019. Semi naj bi imel domet 800 kilometrov in nosilnost 36 ton, celo v 5-odstotni klanec pa bo zmogel peljati s hitrostjo 100 kilometrov na uro. Tovornjaki bodo torej na uradni krstni vožnji potovali med Sparksom v Nevadi na nadmorski višini 1340 metrov, se povzpeli na prelaz Donner na višini 2200 metrov, in obmorskim Fremontom v...

59 komentarjev