»

Visa in Mastercard bosta zaradi sodne poravnave v ZDA znižala provizije

Slo-Tech - Visa in Mastercard sta v skoraj dve desetletji trajajoči tožbi, ki so ju proti podjetjema vložili trgovci, sprejela poravnavo. Znižala bosta provizije za izvajanje kartičnih plačil, ki so v ZDA dosegale tudi štiri odstotke. S tem bodo trgovci, posredno pa potrošniki, privarčevali vsaj 30 milijard dolarjev v naslednjih petih letih. Provizije pa bodo še vedno precej višje kot v EU, kjer jih omejuje zakonodaja.

V ZDA znašajo provizije povprečno dva odstotka, za bolj prestižne kartice pa lahko dosežejo tudi štiri odstotke. Trgovci zato že dlje časa trdijo, da jih Visa in Mastercard neupravičeno molzeta, zaradi česar so leta 2005 vložili tožbo. Samo lani je šla v ZDA za provizije Vise in Mastercarda 101 milijarda dolarjev. Iz teh provizije se financirata Visa, Mastercard, banke izdajateljice in tudi različni programi ugodnosti in zvestobe, ki jih imajo posamezne kartice.

Podjetji sta se zavezali, da bosta za naslednjih pet let zamrznili provizije, ki ne bodo presegle 2,26 odstotka. V...

42 komentarjev

Britanske provizije za kartična plačila se zdijo neutemeljene

Slo-Tech - Ko je Amazon lani novembra zagrozil, da bo onemogočil uporabo plačilnih kartic Visa, ki so bile izdane v Veliki Britaniji, to ni bila le muha internetnega giganta. Visa (in tudi Mastercard) sta izkoristila izstop iz EU in regulacij, zato sta provizije za kartična plačila izjemno povečala. Čeprav sta na koncu našla skupni jezik z Amazonom, kar je bržkone vključevalo posebne pogoje zanj, so visoke provizije za vse ostale trgovce ostale. Te so tako visoke, da britanski regulatorji ugotavljajo, da trg ne deluje.

Ko so Britanci zapustili EU, sta Mastercard in Visa provizije s prejšnjih približno 0,2 odstotka povišala na 0,3-1,5 odstotka. Podjetji sta ravnali usklajeno, hkrati pa nista navedli nobenih prepričljivih argumentov za tako brutalen dvig provizij, torej lastnega zaslužka, razen da je to sedaj pač možno. Zaradi tega so se zganili organi pregona in politika.

Regulator plačilni sistemov (Payment Systems Regulator) je že sprožil preiskavo, v kateri preiskuje morebitne monopolne...

11 komentarjev

Amazon in Visa zakopala bojno sekiro

Bloomberg - Po lanskem zapletu, ko je Amazon strankam v Veliki Britaniji zagrozil, da ne bodo mogle več uporabljati kreditnih kartic Visa, sta podjetji sedaj sklenili globalni dogovor. Amazon bo sprejemal kartice Visa po celem svetu pri vseh svojih prodajalcih in uporabnikih platforme. Ukinili bodo tudi 0,5-odstotne pribitke, ki so veljali v Singapurju in Avstraliji ob plačilu s karticami te znamke.

Amazon je potrdil, da so dosegli dogovor z globalno veljavnostjo. Visa je dodala, da so z dogovorom zadovoljni. Uradno ni znano, kaj sta se podjetji dogovorili. Gotovo pa so nove provizije nižje od predhodnih. Te so v času britanskega članstva v EU znašale 0,3 odstotka, potem pa jih je Visa dvignila na 1,5 odstotka od plačil. Podobne zneske zaračunava tudi Mastercard. Na Otoku medtem regulator plačilnih sistemov preiskuje, ali je veliko povišanje provizij v skladu z zakonodajo ali pa gre za izkoriščanje monopolnega položaja. Od izida preiskave je odvisno, ali bodo odredili kakšne ukrepe.

Zneski...

4 komentarji

Amazon vendarle pomilostil kartico Visa

Ars Technica - Amazon in Visa sta stopila korak nazaj od lanske napovedi, da od 19. januarja letos na britanskem Amazonu ne bo več možno plačevati z Visinimi kreditnimi karticami. Podjetji delata na morebitni rešitvi, zato v sredo na Otoku še ne bo mrka Visinih kartic.

Razlog so provizije. Odkar je Velika Britanija zapustila Evropsko unijo, provizije pri kartičnih plačilih niso več strogo regulirane, zaradi česar sta jih Visa in Mastercard pošteno dvignila. Visa zaračunava v povprečju 1,3-1,5 odstotka, kar je nekajkrat več od preteklih provizij (0,2-0,3 odstotka). Amazon se je zato odločil, da izkoristi svojo moč in ukine to možnost plačevanja. Ker gre za največjega trgovca na svetu, bi imelo to otipljive posledice za Viso, ki se je takoj pričela pogovarjati.

MasterCard in American Express v Veliki Britaniji v sodelovanju Amazonom nudita tudi posebni kartici, Visa pač ne. Zato ni presenetljivo, kaj je Amazon sprva predlagal kot alternativo. MasterCard ima že sedaj 62-odstotni tržni delež, Visa...

1 komentar

Amazon: Britanske kreditne kartice Visa so predrage

Slo-Tech - Amazon je svojim strankam sporočil, da od 19. januarja dalje ne bodo mogle več uporabljati kreditnih kartic Visa, ki so bile izdane na Otoku. Razlog je seveda preprost, in sicer finančen. Provizije, ki se plačujejo ob plačilu s kartico, so po Amazonovih besedah previsoke. To je povezano z izstopom Velike Britanije iz Evropske unije, zaradi česar je v začetku leta Visa dvignila provizije (interchange fees). Podobno je storil tudi MasterCard, saj od brexita za Otočane ne velja več evropska omejitev teh provizij.

Še vedno bo moč uporabljati debetne kartice, vključno z Visinimi, in kreditne kartice izdajateljev MasterCard in American Express. Tudi kreditne kartice Visa, ki so bile izdane izven Velike Britanije, bodo normalno delovale. So pa v Amazonu strankam z Otoka ponudili 20 funtov dobropisa, če naslednji nakup že sedaj plačajo kako drugače kot z Visinimi kreditnimi karticami.

Visa je odločitev komentirala z razočaranjem, da Amazon omejuje izbiro potrošnikom. Ob tem so jeli...

21 komentarjev

EU oglobila MasterCard s 570 milijoni evrov

Slo-Tech - Evropska komisija je danes MasterCardu naložila 570 milijonov evrov globe, ker je zlorabljal svoj tržni položaj in zaračunaval previsoke provizije. Ključni problem je bilo nespoštovanje enotnega trga v EU, saj je Mastercard podjetjem zaračunaval provizije glede na državo, v kateri se nahajajo, četudi so banke v drugih državah članicah EU ponujale ugodnejše pogoje. Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da evropski potrošniki plačilne kartice uporabljajo vsak dan, ko kupujejo hrano, oblačila ali dobrine prek spleta. S tem, ko je Mastercard trgovcem onemogočil iskanje ugodnejših pogojev poslovanja pri bankah v drugih članicah EU, je umetno zvišal cene kartičnih plačil, s čimer je škodoval potrošnikom in trgovcem v EU. Zaradi tega...

54 komentarjev

Po največjem izpadu plačilnega sistem Visa se stanje normalizira

Bloomberg - Kdor je včeraj v Evropi poizkušal kaj plačati s plačilno kartico Visa, je imel precej možnosti, da je ostal praznih rok. Zaradi strojne napake je včeraj v večjem delu Evrope prenehal delovati del plačilnega sistema, zaradi česar niso bila možna plačila s karticami Visa. V podjetju zagotavljajo, da ni šlo za hekerski napad, temveč za tehnično okvaro.

Največji izpad Visinega sistema doslej se je začel okrog 15.30 po srednjeevropskem času in je trajal do danes zjutraj. V tem času niso delovala plačila na plačilnih terminalih in bil možen dvig gotovine na bankomatih. Težave so potrdili v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Italiji, Romuniji in na Madžarskem, zato je mogoče sklepati, da je bil prizadet večji del kontinenta. Na internetu mrgoli zgodb razjarjenih komitentov, ki niso mogli napolniti rezervoarjev svojih vozil ali ki so v...

82 komentarjev

Vdor v Neiman Marcus resnejši od prvotnih ocen, naslednja žrtev Michaels

The New York Times - Po zelo resnem vdoru v računalniški sistem ameriške trgovske verige Target, s katerim so napadalci odnesli osebne podatke 110 milijonov strank, se je tudi vdor v Neiman Marcus izkazal za resnejšega od prvotnih ocen. Napadalci so dobili 1,1 milijona podatkov, priznava Neiman Marcus.

Napadalci so dobili 1,1 milijona številk kreditnih kartic, ki so jih že hitro prodali dalje, kar je že privedlo do prvih zlorab. Visa, MasterCard in Discover so trgovsko mrežo Neiman Marcus že obvestili, da so na 2400 karticah, ki so jih kupci med 16. julijem in 30. oktobrom lani, ko je potekal napad, odkrili nezakonite transakcije. Preiskava kaže, da so napadalci uporabili enako programsko opremo kot pri napadu na Target. Gre za programe, ki...

14 komentarjev