»

Žvižgačica Frances Haugen: Facebook je lagal, da obvladuje težavo z dezinformacijami

Slo-Tech - Žvižgačica iz Facebooka Frances Haugen v pritožbi, ki jo je lani vložila pri ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) in javnosti doslej ni bila dostopna, trdi, da je Facebook zavajal investitorje z izjavami, da obvladuje težave s širjenjem dezinformacij. Facebook je namerno zavajal in prikrival relevantna dejstva, s čimer je investitorjem povzročil materialno škodo, trdi Frances Haugen. Številni investitorji namreč ne želijo vlagati v podjetje, ki širjenja dezinformacij ne uspe zajeziti, zato je imelo prikrivanje tudi posledice na ceno delnic. Podjetje je v nasprotju z izjavami za javnost vedelo, da problema nima pod nadzorom.

Facebookovi zaposleni so že v začetku minulega leta vedeli, da pri iskanju po terminu podnebne spremembe na vrh zadetkov priplavajo dezinformacije. Facebookov podnebni znanstveni center, ki so ga ustanovili v boju zoper dezinformacije, je pri svojem delu neuspešen. Vsebine (nove povezave) se osvežujejo premalo pogosto, stran je nepregledna,...

20 komentarjev

Twitter prepovedal objavo fotografij posameznikov brez njihovega dovoljenja

Slo-Tech - Twitter je danes posodobil pravile uporabe in po novem prepoveduje objavljanje fotografij ali videoposnetkov oseb brez njihovega dovoljenja. Že doslej je bilo prepovedano razkrivanje osebnih podatkov, denimo naslova, zdravstvenih, finančnih in drugih informacij. Sedaj pa so prepovedane vsakršne grafične objave, na katerih je osebo možno identificirati. Seveda s podčrtnimi opombami.

S Twitterja seveda ne bodo čez noč izginile fotografije ljudi niti ne bo fizično onemogočeno nalaganje. Daje pa sprememba posamezniku možnost, da po objavi posnetka zahteva in doseže njegov umik, če se z objavo ne strinja. To velja za običajne ljudi, ki upravičeno pričakujejo visoko raven zasebnosti. Ta seveda ni absolutna, tako da objava fotografij množice z nogometne tekme, s protestov ali drugih javnih dogodkov ni problematična, ker tam posamezniki pač ne morejo pričakovati zasebnosti.

Javne osebnosti, denimo politiki, pa morajo trpeti hujše posege v zasebnost in bodo iz omejitev izvzeti. Enako...

6 komentarjev

Meta ugaša prepoznavo obrazov na Facebooku

Facebook - Iz podjetja, ki-se-je-še-pred-tedni-imenovalo-Facebook, so sporočili, da se odrekajo funkciji prepoznave obraza pri označevanju oseb na fotografijah na največjem svetovnem družbenem omrežju. Toda odločitev glede tehnologije, ki je velikana pahnila v kar nekaj sodnih procesov, skriva še dosti nejasnosti.

Na začetku preteklega desetletja so pri Facebooku na svojem družbenem omrežju lansirali funkcijo, ki je skozi strojno prepoznavo obraza omogočala preprostejše označevanje (tag) oseb na fotografijah. Uporabnikom je samodejno predlagala, koga označiti, toda še zanimivejše so bile nekatere dodatne zmogljivosti; na primer opozarjanje, ko je kdo na omrežje naložil naše fotografije brez naše vednosti in pa označevanje oseb z namenom boljšega podajanja vsebin fotografij slepim in slabovidnim uporabnikom. Kdor se zdaj praska po glavi, da se takšne funkcije ne spomni, ni pozabljiv, kajti v Evropi je imela precej omejeno rabo. Že leta 2011 so v Nemčiji proti Facebooku sprožili postopek za...

11 komentarjev

Ne le na Kitajskem, policijska prepoznava obrazov razsaja tudi v EU. Tudi v Sloveniji!

Slo-Tech - Spletna stran Algorithmwatch je objavila izsledke ankete o uporabi tehnologije prepoznave obrazov, med policijami držav članic Evropske unije. Iz velike večine so prejeli odgovor, da tehnologijo bodisi že uporabljajo ali pa jo nameravajo vpeljati v naslednjih letih. Najmanj deseterica držav članic tako prepoznavo obrazov že uporablja, še pet pa jo bo vpeljalo v bližnji prihodnosti. Zgolj dve - Belgija in Španija - prepoznave obrazov (za zdaj) ne dovoljujeta. Pri ostalih članicah še čakajo na odgovor.

Prepoznava obrazov se prvenstveno uporablja pri nadzoru državnih meja, zlasti na letališčih, vedno bolj pa tudi pri preiskovanju kaznivih dejanj. Ponekod uporabljajo tudi različico, ki prepoznavo izvaja v realnem času, denimo za preprečevanje in kaznovanje nasilja na množičnih prireditvah ali zaradi iskanja oseb na javnih krajih, na Irskem pa na ta način preverjajo tudi upravičenost posameznikov do socialnih transferjev.

S tem je seveda kar nekaj problemov, tako tehnične kot pravne...

94 komentarjev

Facebookovo prepoznavanje obrazov

Slo-Tech - Facebook začenja široko uporabljati algoritem za prepoznavanje obrazov, kažejo obvestila, ki jih je v zadnjem dnevu prejelo več uporabnikov. Funkcija, ki je privzeto vključena, a jo lahko uporabniki ugasnejo, analizira fotografije in s precejšno natančnostjo ugotovi, kdo je na njih. Facebook pravi, da bo to uporabnikom omogočilo najti neoznačene fotografije, na katerih so, zatreti predstavljanje neznancev z lažnimi fotografijami in slabovidnim ljudem olajšalo ugotoviti, kdo je na fotografiji. Prepoznavanje obrazov ne bo delovalo v EU in Kanadi, ker zakonodaja to prepoveduje.

Nobena skrivnost ni, da Facebook že dlje časa razvija algoritem za prepoznavanje obrazov, ki ga tudi s pridom...

15 komentarjev

Facebooku se v Nemčiji obeta globa

ZDNet - Facebook je lani decembra (globalno pa letos junija) uvedel funkcijo samodejnega prepoznavanja obrazov na naloženih fotografijah. V praksi je namen tega pomagati uporabnikom pri označevanju prijateljev na fotografijah (tagging), saj Facebookov algoritem samodejno odkrije osebe na fotografijah in jih identificira, tako da lahko ponudi enostavno označitev. Problem je, da mora imeti Facebook za to početje obsežno zbirko biometričnih podatkov in da to počne brez...

30 komentarjev

Samodejno prepoznavanje obrazov na Facebooku v Nemčiji ilegalno

Bloomberg - Možnost samodejne prepoznave obrazov pri nalaganju slik na Facebook je bila globalno uvedena na začetku poletja in že tedaj je dvignila veliko prahu, še posebej v državah s strogimi zakoni o zasebnosti. Med njimi je na prvem mestu Nemčija, ki je ta teden odločila, da ta funkcija ni v skladu z nemško zakonodajo. Zato so pozvali Facebook, da jo umakne, sicer mu grozi visoka globa.

Johannes Caspar, informacijski pooblaščenec v Hamburgu, je v torek odločil, da je Facebookova storitev samodejnega prepoznavanja obrazov na fotografijah v Nemčiji ilegalna, saj Facebook hrani biometrične podatke. Po njegovem razumevanju predstavlja hudo kršitev tako nemške kot tudi evropske zakonodaje o varovanju zasebnosti. Čeprav je storitev mogoče izključiti, to ne zadostuje, saj je...

33 komentarjev